Кьовеши призна: Рекорден брой сигнали от България – краде се в земеделието, строителството, Covid фондовете…

5 2 532

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре.

Освен днешната й среща с Петков, в програмата й за утре са разговори с вътрешния министър Бойко Рашков, с правосъдния министър Надежда Йорданова и главния прокурор Иван Гешев.

„Благодаря за доверието на българските граждани. Получихме рекорден брой сигнали за възможни нарушения. Сега е време за българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас“, каза Кьовеши.

Европрокуратурата е започнала над 120 разследвания по българските сигнали. Кьовеши не беше конкретна с обяснението, че най-късно в началото на другата седмица ще има статистика в годишния доклад на институцията й.

Тя посочи все пак, че сред сигналите има за обществени поръчки, за злоупотреба със селскостопански субсидии, за измами в сферата на строителството, фондовете за възстановяване след ковид.

Кьовеши похвали Петков – каза, че вижда решителност, визия и ясни приоритети, които съвпадат с тези на европейската прокуратура.

Реклама

Това е второто посещение на европейския главен прокурор в страната. Кьовеши беше тук и през лятото на м.г. София беше първата й спирка след старта на работата на европейската прокуратура на 1 юни. Тогава тя имаше срещи с Гешев и служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

След това се разбра, че според Кьовеши прокуратурата й праща само дребни случаи от България. Агенция „Митници“ и МВР също получиха правото да сезират европрокураурата с дела, без да разчитат на посредничеството на прокуратурата. Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура, обяви наскоро и премиерът Петков.

„МС ще стане контактна точка. Това е сигнал за силен ангажимент от най-високо ниво. Такава ангажираност трябва да е повод за вдъхновение“, посочи Кьовеши днес. По думите й е важно да няма монопол на властите, които да пращат сигнали до европрокуратурата.

Преди дни, когато анонсира новата визита на Кьовеши, Надежда Йорданова обясни, че „разговорите за това как най-добре да се противодейства на високата корупция продължават. Едно от важните неща, върху които работим, е антикорупционната комисия КПКОНПИ да сезира пряко европейските прокурори“. Според споразумение, подписано от КПКОНПИ, докато още я оглавяваше Сотир Цацаров,

Миналия декември, докато все още начело на КПКНОПИ бе Сотир Цацаров, институцията подписа споразумение с европейската прокуратурата, което, според съобщеното от Цацаров, ускорява процеса на сътрудничество и обмен на информация.

КПКОНПИ ще предоставя на Европейската прокуратура директно информация за установените корупционни престъпления, които засягат евросредства.

„Европейските прокурори могат да възлагат на антикорупционната дирекция извършването на предварителни проверки, както и да упражняват контрол в тази насока“, се казва в споразумението.

5 Коментара
 1. Мариана казва

  Вас кой ви упълномощава да пишете на политически теми, при положение, че трябва да има цензура върху съдържанието и достоверността?

 2. Мариана казва

  Аз ще сезирам европрокуратурата по въпроси, засягащи правата на човека и киберсигурността.

 3. !!! казва

  Цензура има при диктатура, в демокрацията цензура не съществува. Сезирай си квото си искаш, ше си го преместя от единия крачол в другия.

 4. Мариана казва

  Краде се интернет, краде се интелектуална собственост, КРАДЕ СЕ !!!!!

 5. Крематориум Варна - ниски цени казва

  Марианче, 97% от ТАЗИ популация и около 85-90% от световната е с гени на макаци, т.е. мангусти. Ти виждала ли си маймуна да не краде? Влез в тубата и изгледай което си искаш видео за макаци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.