За едни брадва, за друг – сватба: Хипермаркетите правят луди пари след паниката, всята от ГЕРБ

4 4 222

Още преди деня на голямата битка за олио в „Кауфланд“, яхната от гербопитеци във фейсбук в преследване на извратените мечти на Бойко да се върне пак на хранилката, големите търговски вериги у нас навъртяха рекордни обороти. Цените хвърчат нагоре, но това не плаши храбрия българин. „Оборотите ни са като за Коледа, когато в хранителните сектори има ръст от 30- 40%, при други 10%, довери източникът.

Причината е в паниката, всята от ГЕРБ с изчезването на стоки от щандовете и поскъпване заради войната в Украйна. Затова масово се пазаруват предимно трайни храни като олио, захар и брашно. Има и друга интересна тенденция – колички пълнят не само средни и богати българи, а най-вече пенсионерите. Управителите на магазините карат чисто нови леки коли на немска марка, а регионални мениджъри са вече с джипове и лимузини.

Как е разпределен пазарът?

„Кауфланд“, която Narod.bg изобличи в серия публикации, е най-голямата верига в България с оборот от 1,7 милиарда лева за 2020 година. Всяка година ръстът при компанията е със 100 милиона лева. Обявената печалба за 2020 година е 85 милиона лева.

На второ място е за „Lidl“ с оборот от 1,3 милиарда лева за 2020 година. Печалба не е обявена, но за 2019 година е 41 милиона лева при оборот от 1,1 милиарда лева. И двете вериги имат общ собственик в Германия, но това е друга тема.

„ Billa“ е с оборот от 811 милиона лева за 2020 година, като веригата е обявила загуба от 15,6 милиона лева, но вероятно става въпрос за разходи по обновяване на голяма част от магазините.

„Метро“ е на четвърто място със 765 милиона оборот и печалба от 17,8 лева. Петицата допълва „Т-маркет“ с 357 милиона оборот за 2020 година и печалба едва от 1,3 милиона лева. На практика петте вериги държат 71% от пазара на хранителни стоки у нас. Той се развива повече от добре с годишен ръст от 5,5%, като видимо не зависи нито от ковид пандемията, нито от войни.

Реклама

Какво се връща обратно в икономиката ни?

„Lidl“ има 109 обекта в 50 града и два логистични центъра в село Равно поле край София и село Кабиле до Ямбол. Според проучване от всеки 100 лв, похарчени за покупки в търговските обекти на веригата у нас за 2019-та, 24 лв отиват при местни производители, а останалите за вносни стоки. Около 5 лв на всеки 100 лв са нетните разходи за компанията за заплати и възнаграждения и това е, след като вече са платени данъци и осигуровки.

Анализаторите са изчислили, че с 2019 година общите приходи от продажби на „Lidl“ се равняват на приблизително 1 % от брутния вътрешен продукт на България и около 1,1% от брутната добавена стойност на страната.  През 2019 година в „Lidl България“ работят около 2700 души, като  средната месечна заплата за същата година надхвърля 2100 лв, а средната заплата на заети в търговските обекти на компанията е в размер на над 1400 лв.

„Кауфланд“ разполага с 60 хипермаркета в 34 града и с един от най-големите логистични центрове на Балканите – в село Стряма. За 15 години инвестициите на компанията от нас възлизат на повече от 1,4 милиарда лева. През 2020 година „Кауфланд  България“ беше обявена за най-големия работодател в сектора за модерна търговия.

От НАП отчитат, че компанията е един от най-големите данъкоплатци в България със 151 милиона лева данъци и такси през 2019 година, от които местните власти са получили под формата на данъци и такси повече от 3,7 милиона лева.

През 2019 година в „Кауфланд“ са работили 6333 ма души, които за година са получили нетни заплати в размер на 112 милиона лева, което е 1473 лв. средно.

Източник: „Галерия“

4 Коментара
 1. Кабал мафия казва

  Преди малко премина самальот на небесните ни пазители. И…ни заваля сняг – сняг, не дъждец защото са пръскали сребърния йодид от по-височко.
  Март е месец през който се сее. Като не си посееш ще ходиш в Кауфланд, Била, Лидл и пр., ще ядеш джиткани с нитрати зеленчуци, клетъчно или с изтекъл срок месо и още боклуци на големите транснационални компании.
  Байдъ уей, котките ми вече са пълни с кърлежи – доста странна модификация, тези са много светли.
  Два пъти хванах Лайм – първия път ми се схвана ръката от рамото, втория път дишането ми почти спря. Интересно какво ново са ни подготвили нашите небесни ангели-хранители и откъде – дали от украинските или от грузинските био-лаборатории..

 2. Дедо Пене казва

  Ако те избива и студена пот е време да си “ходиш”…КОВИД идва да те вземе!!!

 3. Со керез казва

  Тц, дЕдо. Ковидът е за индивиди с гени на цигани и негри – това ми пошепнаха момчетата и момичетата в едно. сайтче за наука (англо-езИческо), които пък са ми авери защото влизам там от мно-О-ого години. Е, не казаха цигани и негри, а с гени от Африка и Южна Индия.

 4. Пеко Таков казва

  Дедо, ти що се казваш пене? Pene = от исп. пенис = Rom/Lom/Drom = от санскритското Domba = пишка, мъж.Испанските цигани са искали да преведат ром на испански.
  От „пене“ идват имената Пеньо, Пенчо, Пеко, Пако с фонетични варианти Мако/Дако. Комшиите англичани ме питат „Тоз що се казва Пеньо, това е испанско име“. Викам, комши, ми щот са испанци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.