Войната ошушка Черепа – стотици милиони в „зелено” са блокирани в руска банка

1 5 360

Васил Божков държи стотици милиони долара в една от петте най-големи руски банки. На практика в момента Черепа няма достъп до парите си заради санкциите срещу режима на Путин. Това поставило беглеца в Дубай в изключително тежко състояние. Босът на „Нова Холдинг“ се чуди как да измъкне парите към Емирствата, където не питат много за произход.

Няма гаранция какви действия може да предприеме руското правителство по отношение на парите на чуждите инвеститори.  Да ги обърне в рубли, национализира или кой знае какво може да хрумне на закъсалия финансово Кремъл, чиито валутни резерви се топят като мартенски сняг, съобщи железен източник на вестник „Галерия“.

Божков има солидни връзки с Москва – това се разбра покрай ареста му в Дубай. Вероятно на това се дължи решението му да държи огромни суми в руска банка.

Миналия февруари, когато беше арестуван за кратко от властите на ОАЕ, на освободителна мисия пристигна лично шефът на разузнаването на Русия Сергей Наришкин.

БГНЕС съобщи тогава, че и други руски граждани са посетили Божков в ареста в Абу Даби. Оперативната информация сочи, че той се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста. В крайна сметка Наришкин успя да договори освобождаването на българина от ареста с един от най-високопоставените хора в службите на Емирствата.

Реклама

По информация на телевизия „Евроком“ тогава връзката с руснаците е осъществена от Георги Попов, официален собственик на ФК „Левски“ . По данни на телевизията той е бивш секретен сътрудник на отдел 05 на Управлението за научно-техническо разузнаване към Първо главно управление на ДС.

От 1983 година до 1987 година Попов е специалист в „ИНКО“, а от края на 1987 година е на работа в „Кинтекс“ като специалист вносна дирекция, където е изградил добри контакти и закалка за предстоящия период на прехода. Вербуван е през юли 1988 година от майор Йото Йотов за секретен сътрудник под псевдонима „Китин“, а от март 1989 година е привлечен за оперативен работник на обществени начала.

Незабавно е включен в една от най-секретните и под прекия контрол на КГБ програма за заобикаляне на западното ембарго срещу държавите от Източния блок.

През април 1991 година е свален оперативен отчет от Националната разузнавателна служба и преминава в частния сектор. Говори се, че поддържа отлични отношения с руските служби и визитата на Никишкин в Дубай го доказва.

Попов успя да договори връщането си в България по някакъв начин, въпреки че фигурира в няколко обвинения срещу Божков.

1 Коментар
  1. Эхари циганы муй догонишь казва

    Божков/БоШков – вж.Bosha people. Боша-циганите са се считали за ма-а-алко по цивилизовани и кротки от ломите в Армения.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.