ДО ЧАСОВЕ: САЩ разполагат 3000 военни в България

4 3 103

САЩ ще използват Александруполис като пункт за разполагане на около 3000 души персонал и оборудване, които ще бъдат разположени в съседна България и Румъния, граничеща с Украйна.

Въпрос на дни, дори на часове, е корабите, превозващи персонал и оборудване, да акостират в Александруполис. България и Румъния имат също черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови държави на НАТО в настоящия конфликт.

Още миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен от Вилнюс, Литва, отиде една стъпка по-далеч в активирането на силите за отговор на НАТО и заговори за постоянно разполагане на сили на НАТО по източния фланг.

Колективната отбрана на Източна Европа се усъвършенства с повече ботуши на място. С пристанището Александруполис и военноморската база Суда на остров Крит Гърция притежава ценен проход както към Черно море, така и към Източното Средиземноморие, където има руско военноморско присъствие.

Войната в Украйна наложи преосмисляне на стратегията на НАТО и това ще се отрази на позицията на Гърция в Алианса.

Реклама

С решението си да изпрати на Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на нападнатата страна, 20 000 щурмови пушки тип АК-47, 815 противотанкови ракетни установки РПГ-18 съветско производство и 122 ракети за многоцелеви ракетни установки РМ-70 чешко производство, Гърция още от самото начало показа намерението си да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна.

Правителството подготвя и по-нататъшно модернизиране на североизточното пристанище Александруполис (Александруполис или по-известен като Дедеагач, е град в Беломорска Тракия, североизточната част на Република Гърция).

Гърция ще бъде призована да участва със сухопътни сили в силите за реагиране на НАТО, а военновъздушните ѝ сили вече дават своя принос с патрули над българското и румънското крайбрежие, както и над Северна Македония.

Интересен е фактът, че Съединените щати отдават такова голямо значение на ролята на Гърция в НАТО, като се има предвид, че Турция, която се намира на изток и има обширно черноморско крайбрежие, винаги е била считана за ключов съюзник в района. /БГНЕС

Василис Недос, в. „Катимерини

4 Коментара
 1. ванга казва

  мамицата им долна изродска да мрът ,да мрът ,който им даде вода да пият да не се събуди

 2. Здравко Митев казва

  Тестовете за Ковид може да
  ги забавят до ден, два …

 3. од казва

  а дано, ама заедно с тея дето им слугуват !

 4. Кабал мафия казва

  Чекайте ся, войната между щатите и Русия ли е или между укита и рашки? Рейтиън и Локхийд Мартин ще си изхвърлят бракмите в Украйна, после укитата ще плащат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.