ИЗВЪНРЕДНО: Лаура Кьовеши идва в България заради корупцията с европейски пари

0 2 296

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва на посещение у нас следващата седмица. Визитата й е по покана на премиера Кирил Петков. По време на посещението ще бъде обсъдено и преструктурирането на антикорупционната комисия.

„И от тази гледна точка разговорите как най-добре да противодействаме на високата корупция, особено тогава, когато са свързани евросредства, продължават.

Едно от важните неща, върху които работим, е Антикорупционната комисия да може да сезира пряко европейските прокурори, когато констатира корупционни престъпления с европейски средства“, каза правосъдният министър Надежда Йорданова, която съобщи и новината за визитата на Лаура Кьовеши.

Реклама

Тя подчерта, че битката за смяна на главния прокурор и реформата в съдебната система продължава и по време на реалната война в Украйна. „Нито правителството, нито мнозинството в парламента пренебрегват заложените цели за съдебна реформа“, заяви тя.По думите й Висшият съдебен съвет е изправен пред исторически тест – „да покаже дали е съставен от хора с гръбнак“.

„Процедурните вратички ги очаквахме. Те търсят прикритие зад процедурата. Правилата за смяна на главния прокурор ще бъдат изготвени от правната комисия в парламента. Една от големите битки е за независимостта на съдебната власт, не може да имаме главен прокурор, който определя осъдително решение на европейски съд за правата на човека като „правно нищо“, каза още Йорданова.

„Главният прокурор трябва да защитава и уважава правата на хората и техните свободи, да не уронва престижа на институциите“, добави тя.

Правосъдният министър каза, че не е обезкуражена от трудностите и от процедурните хватки. „Смятам, че ще доведем докрай замисленото. Пейзажът ще бъде съществено променен, когато това се случи“, убедена е Надежда Йорданова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.