ЧЕСТИТО: Билетът за рейса до морето става 50 лв.?

0 1 913

Билетите за градския и междуградски автобусен превоз поскъпват драстично. Причината, посочена от превозвачите е ясна – високите цени на горивата. Увеличението може да бъде до около 40-50%, но всяка компания преценява с колко да промени стойността на талоните.

От фирмите за превоз обясняват, че постоянно променят цифрите и валидната за днес не е ясно докога остава актуална.

Продавачите обясняват на клиентите, че стойността на талоните, за която ги уведомяват в деня, на другия ден може да се окаже различна. „Постоянно редуцираме цените. Сега можем да ви кажем актуална цена само на билет, който ще купите днес”, обясниха по телефона от фирма „Юнион Ивкони” – една от най-популярните в страната.

Засега цената на билетчето до морето все още държи на 32-33 лева, но не се знае докога. Според експерти цената на автобусен билет до Бургас през месеците юни и юли ще надхвърли 40 лева, а до Варна ще подгони и 50 лв. Все пак донякъде успокояващата новина за пътниците е, че цената на билетите навсякъде ще бъде завишавана плавно и поетапно.

„Ще продължим разговорите в тази посока с Министерство на транспорта, съответно финансите, за подпомагане на автобусните превози, междуселищни автобусни линии, защото там проблемът е още по-сериозен. Знаете, че там няма финансиране, така или иначе”, добави шефката на браншовата камара на превозвачите Магдалена Милтенова.

Тя даде пример с Благоевград, като посочи, че в там автобусните превозвачи работят на цена от 80 стотинки  от години и че с обявеното сега увеличение става 1,20 лв., което е крайно недостатъчно.

Реклама

Превозвачите твърдят, че увеличението е очаквано, тъй като цените не са променяни от 5 години, а на някои места и по 10. Сега обаче много трудно можем да устоим на ситуацията. Градските превози основно се изпълняват с автобуси на метан, а там увеличението на цената е над 200%, обясняват превозвачите.

В някои градове увеличението вече е факт – билетчето на градския транспорт в Благоевград от 80 стотинки вече се продава за 1,20 лв. Запазени са обаче цените на абонаментните карти за пенсионери, ученици и студенти. В Стара Загора, където дружеството е общинско, билетите също са поскъпнали от началото на тази година. „Настоявахме в бюджета да се предвиди субсидия за междуселищните линии, което не беше направено.

Сега очакваме да видим реакцията на Министерството на транспорта. Разговаряли сме с министър Николай Събев да се търси вариант за подпомагане, но това не изключва увеличението на цената на билета“, обясни Милтенова и призова държавата да търси решение и за справяне със „сивия“ сектор и нерегламентирания превоз, оказващи неблагоприятно въздействия върху бранша.

Превозвачите обясняват, че дори със скок от 50% в цената, браншът няма да си реши проблема, но си дават сметка, че при талончета от 2,50 – 3 лева,автобусите няма да има кого да возят.

В същото време, столичани треперят дали билетчето за градския транспорт в столицата няма да скочи още, при положение че и в момента е достатъчно скъпо – 1,60 лв.

Затова стотици купуват карти за градския превоз, като напоследък се продават най-сериозно картите за три месеца за цялата градска мрежа, обясняват на гишетата в столицата.

„Хората бързат да заредят картите си за по-дълго време, за да са сигурни, че поне още известно време ще пътуват на старите цени”, разкри продавач на карти и билети в центъра на София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.