Колко милиарда има Владимир Путин?

12 1 751

Владимир Путин обича да повтаря, че парите не го интересуват, понеже така или иначе в ковчега нищо не може да се вземе. Включително и в документалния филм, заснет през 2017 г., той заявява пред режисьора Оливър Стоун: „Нямам богатството, за което хората говорят“.

Дали обаче руският президент е искрен? Наблюдатели на руската политическа сцена са категорични, че парите вълнуват Путин не по-малко от властта. Според различни медии, Владимир Владимирович вероятно е най-богатия човек в света, а състоянието му надхвърля умопомрачителните 200 милиарда евро!

За съкровищата, които е натрупал през дългите години начело на Руската федерация, се носят легенди, но официалните данни, които той публикува като държавен глава, са скромни. Според декларацията си от 2020 г. е спестил 140 000 долара, има три коли, ремарке и два апартамента в Санкт Петербург – от 74 и от 148 квадрата, а също и гараж от 18,5 кв. м и две паркоместа.

Любителите на конспиративни теории обаче връщат лентата назад, в далечната 2003 г., когато с обвинения за данъчни и други измами е хвърлен в затвора най-богатият човек в Русия – Михаил Ходорковски. Неговото състояние по онова време е 3,7 млрд. долара, собственик е на ЮКОС – компанията, която държи 17% от добива на петрол в страната.

Почти никой тогава не се съмнява, че лично Путин стои зад ареста на Ходорковски. Съдбата на милиардера се превръща в урок за другите руски богаташи, но пък започва да витае и въпросът – каква част от състоянието на Ходорковски е взел Путин за себе си? Според мълвата още тогава президентът сключва сделка с олигарсите – 50% от състоянието им е за него, а другата половина им оставя великодушно на тяхно разположение.

Днес, след повече от 20 години начело на Русия, икономисти пресмятат, че  Путин притежава над 200 милиарда долара и вероятно е един от най-богатите хора в света. Цифрата е сбор от богатството на всички руски олигарси, разделено на две.

Според друга теория обаче Путин помага на приятелите и семейството си да забогатеят, като им дава държавни поръчки или бизнес. В замяна той получава пари и дялове в компаниите им, което всъщност е типичната мафиотска структура, в която членовете на клана са вечни длъжници на боса си. Те вършат мръсната работа, той получава големия пай.

Експерти твърдят, че Путин ползва като свои касички членове на семейството си, приятели от детските си години, телохранители и други, за да опази парите си. При това всеки от тях държи от 500 милиона до 2 милиарда долара.

Сред приятелите на Путин, които са впечатляващо богати, е бившият му спаринг партньор по джудо Аркадий Ротенберг. Въпросният Ротенберг официално получава над 7 милиарда долара покрай различни държавни поръчки покрай зимната олимпиадата в Сочи.

Парите идват по най-различни канали – от договор за изграждане на електроцентрала до развитие на ски курорти. Ротенберг, чийто брат Борис и син Игор също са милиардери, признава, че владее огромен комплекс от сгради на брега на Черно море, който руския опозиционер Алексей Навални, тикнат в затвора, нарича „Дворецът на Путин“.

Друго доверено лице на президента е Кирил Шамалов. За него се твърди, че е бивш зет на Путин, но официално този факт се отрича. Шамалов става главен юрисконсулт в Газпромбанк, една от най-големите финансови институции в Русия.

След като става зет на Путин, купува 17% от петролната компания „Сибур” от друг приятел на президента – Генадий Тимченко. Шамалов е официално милиардер, едва навършил 34 години, но бракът му е анулиран някъде през 2016 или 2017 г. След това според руските медии той губи голяма част от богатството си и е принуден да продаде дела си в „Сибур”.

Сред фаворитите на президента е и 51-годишният Михаил Шеломов. Той е син на братовчедката на президента Любов Шеломова. За първи път името му се появява в журналистическо разследване през 2017 г.

Тогава той се оказва собственик на активи за 573 милиона долара – акции в застрахователната компания „Согаз”, която обслужва „Газпром”, както и в банка „Россия”, чиито акционери са няколко близки приятели на Путин. Чрез плетеница от други фирми, включително и офшорни, състоянието на Шеломов се изчислява на над 1,25 млрд. долара.

В същото време неговият скромен начин на живот по никакъв начин не съответства на богатството му. Шеломов живее в предградие на Санкт Петербург, има и къща в селце в Тверска област – невзрачна постройка с дървена тоалетна в двора. Самото село обаче е намира на територията на националния парк „Завидово”.

В него пък е президентската държавна резиденция „Рус”, а недалеч е село Поминово, където е роден бащата на Путин. Самия Шеломов е оптичен инженер по образование и дълго време е работил като фотограф във фотостудио. Никога не е коментирал дали е част от вътрешния кръг на Путин, крие се от медиите и досега не е правил никакви публични изявления.

Затова пък още едно име се споменава като част от „номиналните собственици“, които обаче само формално контролират активите си. Това е виолончелистът Сергей Ролдугин. Двамата с президента са приятели от младостта си в Санкт Петербург. Дори Ролдугин запознава Путин с вече бившата му съпруга Людмила.

Разследването на „Досиетата Панама” от 2016 г. свързва името на Ролдугин с мрежа от компании с оборот от 2 млрд. долара. Виолончелистът обаче твърди, че не се интересува от пари и предлагат да го наричат „пазител“ на богатството. При това уточнява, че големите пари са му дарени от богати бизнесмени, за да закупува с тях музикални инструменти за бедни студенти. Безспорно, доста екстравагантна версия!

Все пак не липсват и анализатори, които считат, че Путин няма никакви милиарди, а просто иска хората да го мислят за богат, защото това му дава допълнителна тежест. Запознати допълват, че освен впечатляващата му колекция от висококачествени ръчни часовници, Путин ползва като президент и огромно „портфолио“ от дворци, яхти, самолети – държавни.

Тези атрибути на властта пък обяснявали защо той няма нужда от лично богатство, след като на практика цялата огромна страна е на негово разположение. „Путин просто трябва да щракне с пръсти и държавните компании ще отстъпят активи на приятелите му на изгодни цени. Достатъчно е той да даде знак и богати бизнесмени ще се бръкнат за луксозен ремонт на президентската резиденция” – пишат руски блогъри.

Още през 2005 г. медиите разкриват, че олигархът Роман Абрамович е подарил на Путин 57-метрова яхта „Олимпия”, която е сред стоте най-големи в света. Анализатори твърдят, че яхтата е частна собственост на Путин, но се поддържа за сметка на държавата.

През 2008 г. в британската преса се появяват твърдения, че руският владетел си е купил замък край Сен Тропе. Сградата се намирала на усамотено място, закрита от високи борове. Тя разполагала с два басейна – вътрешен и външен, както и 20-30 стаи. Местните я нарекли „вилата на Путин”. А като допълнителна екстра се сочи, че на тавана в една от спалните на замъка са монтирани огледала.

В Сардиния, между Порто Черво и Порто Ротондо, всеки уважаващ себе си екскурзовод се чувства длъжен да покаже на туристите елегантна бяла сграда в далечината, разположена сред голям парк – „вилата на Путин”.

Впрочем, италиански депутати също са категорични, че руският президент има резиденция в Сардиния. Допълват още че една от дъщерите на Путин е връстничка и приятелска с дъщерята на Берлускони.

През лятото двете често отсядали по тези красиви места. Самият президент на Русия обаче не се е появявал публично – не само в Сардиния, но и в други места, за които се твърди, че има резиденции.

Реклама

Тайният дворец на президента

Путин притежева най-скъпото имение в света – невиждания палат в черноморския курорт Геленджик, за който са похарчени 1,1 милиарда евро

„Дворецът на Путин” и прилежащата му територия – огромно имение от 7000 хектара, е най-секретният и охраняван обект в Русия. Това не е провинциална вила, не е дача, не е резиденция.

Това е цял град, дори кралство. Той е заобиколен от непристъпни огради, собствено пристанище, собствена охрана, църква, пропускателен режим, затворено въздушно пространство и дори собствен граничен пункт. Това е истинска самостоятелна държава на територията на Русия. И в тази държава има само един несменяем цар – Путин.

Ключовият принцип, който важи в Русия още от 90-те години, е: „Ако искаш да крадеш от бюджета и да присвояваш държавна собственост, ще трябва да делиш с Путин”.

Къде отиват парите? В изграждането и поддръжката на фантастичното затворено имение, което се намира в близост до руския черноморски курорт Геленджик, на 250 км северно от Сочи. Стойността на строителството и луксозното оборудване възлиза на умопомрачителните 1,1 милиарда евро, похарчени за период от 15 години. 

Дворецът на Путин в Геленджик е споменаван в десетки разследвания за незаконни имоти на руския държавен глава, но за първи път едва преди година е описан реалният размер и веригата на собствеността, която прикрива „единствения истински владетел на това знаменито място – Владимир Владимирович Путин”.

Всъщност, бомбата хвърля Алексей Навални, който именно заради това разкритие е арестуван и вече повече от година гние в затвора. Имението на Петин е точно 39 пъти по-голямо от Монако като територия. Построено е така, че до него да не можете да се доберете нито по земя, нито по море, нито по въздух.

На хилядите, които работят там, е забранено да носят със себе си дори най-обикновен телефон с камера. Пристигащите автомобили се проверяват на няколко КПП-та с помощта на огледала и видеокамери. Обискират се багажниците и жабките.

Въпреки всичко снимането се оказва възможно. След 4 опита разследващите са успели да направят въздушни снимки на палата в Геленджик. От фотосите се вижда, че навсякъде текат ремонтни работи – прозорците са запечатани, има строителни материали и работници.

Какво се случва? „Според спътниковите снимки от 2015 г. се вижда, че още тогава дворецът е бил построен изцяло. Действително, всичко е било готово отдавна, но след това се случва катастрофа. И нейното име е мухъл. Както и некадърност.

Дворецът е проектиран с грешки – вентилационната система не работи, таванът протича, влажността е висока. Затова се взема решение да се ремонтира абсолютно всичко. Свалят облицовката на стените, свалят мрамора, изнасят всичко ценно, буквално изхвърлят на боклука милиарди рубли и започват да работят наново”, пише в разследването.

Едновременно с това започва разширяване и усъвършенстване на имението. Една от новите придобивки се оказва хокейна зала с височината на пететажна сграда, която е вкопана в земята на имението. На територията му има оранжерия с площ 2500 кв.м. и близо 40 градинари, църква, гигантски 80-метров мост, който свързва двореца с чаeна къщичка, няколко битови сгради и общежитие за охранителите и строителите.

Достъпът от двореца до плажа става през специален тунел, строен от хората, които се занимават с изграждане на метрото.

Площта под най-големия дворцов комплекс се оценява на 68 хектара, а прилежащите му околни площи са 7000 хектара. Тази територия принадлежи на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ). През септември 2020 г. земята е предадена под аренда за срок от 48 г. на търговското дружество, което е официален собственик на двореца за „осъществяване на научно-изследователска и образователна дейност, лов и риболов”.

Единствената цел на тази аренда е създаването на „буфер” около двореца на Путин. Така че никой да не може да се доближи твърде много до оградата на секретния обект – и не само по земя, но и по море. ФСБ забранява достъпа до нос Идокопас (където се намира дворецът) в радиус от една миля. Обяснение за тази забрана няма, просто всички рибари са принуждавани да правят обход в морето.

По въздух също не може да се стигне до двореца от случайни граждани, защото над него действа официална забрана за въздушно движение, подобно на режима над атомните централи или секретните военни обекти. Забраната отново е по искане на ФСБ.

Какво има в двореца на Путин? На приземния етаж е разположена спа-зона, масажен салон, козметичен кабинет, спа-капсула, фризьорски салон. За водните процедури има огромен басейн, сауни, турски бани и др. От басейна може да се излезе на улицата към място, което е описано като „аквадискотека”. На този етаж се намират сервизните помещения – стаи за персонала, гардеробни, отделни кухненски помещения за съхранение на месо и риба, плодове.

Първият етаж е „параден”, на него са разположени разкошни просторни зали, в които може да се организират приеми и да се осигурява развлечение за гостите. В сградата има още истинска театрална зала, фоайе с бар, огромно казино, зала с игрални автомати.

На втория етаж се намират множество спални за гости и голямата спалня на собственика на двореца, както и зимна градина и няколко допълнителни стаи за отдих. Личните покои на Путин на втория етаж на сградата са с площ от 260 кв.м. – в тях има хол, „императорски будоар” с легло с балдахин, още една всекидневна стая, гардеробна и мраморна баня с тоалетна.

За последно дворецът сменя собствеността си през 2017 г., когато офшорна компания на име „Савоян” продава имота на руското АД „Бином”. Петимата управители на фирмата са сътрудници на друга компания, наречена „Акцепт”, която принадлежи на Михаил Шеломов.

Мъжът, роден през 1968 г., всъщност е роднина на Владимир Путин – той е внук на Иван Шеломов (брата на майката на Путин Мария Шеломова). Михаил Шеломов започва да работи като строител, после създава фотоателие, но кариерата му изведнъж тръгва нагоре през 2002 г., когато по лично настояване на Игор Сечин е назначен в държавната компания за морски транспорт „Софкомфлот”. По същото време Шеломов създава фирма, която започва да придобива акции от някои от най-големите руски компании, включително „Газпром”.

„Важното е кой управлява двореца. И ако до 2017 г. това са хора, свързани с федералната служба по охрана и управлението на администрацията на президента, то сега дворецът се управлява от фирмата на братовчеда на Путин.

Близък кръвен родственик, на чието име се записват най-секретните активи на Путин от години”, казват от екипа на Навални.

12 Коментара
 1. Тина казва

  Андерс Аслунд е икономист.Описва икномиката в книгата си със заглавие“СССР и Руският кланов и семеен капитализъм. Икономическата система на Русия с Путин от КГБ е автократична клептокрация. Започва след 2004 г. превземането на държавата от 20 милиардери на диктатора Путин.Клептокрация има при диктатори с авторитарни правителства. Няма вътрешен и външен контрол.Корумпирани висши държавни служители крадат и използват за личен интерес средствата от бюджета за развитието на страната и укрепиха властта си.През 2001 год.Путин бе избран за президент.20 г. не направи реформи в нито един отрасъл. Руската икономика можеше бързо да се възстанови след кризата от 2008.10% от населението на Русия са от кръга на милиардери и синовете им, откраднаха и черното злато петрола.Путин е най-богатия с 80 млрд в чужди сметки и имоти в Русия и чужбина.Путин е следващия в списъка на САЩ. на ЕС. Санкциите за Русия започнаха след незаконното присъединяване на Крим от Путин.Убиха журналиста Сергей Магнитски,който написа и каза, че имат 800 млрд $.Не плащат данъци.Държат парите и имотите си в банките на чужди държави. Започна война срещу Украйна. Заплашва държавите от ЕС, НАТО и целия свят с ядрена война.

 2. Тина казва

  Юрий Швец е бивш служител на КГБ.Учил е с Путин в Института на КГБ.20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването..Санкциите от 2014 г. на ЕС и САЩ пречат и вбесяват диктатора Путин.Не може да стане новия император на Русия.Путин държи ключа за ядрената война.Стратегията на СССР беше, че термоядрената война ще доведе до взаимно унищожение.Путин твърди, че Русия ще победи в ядрен конфликт.Докато Русия се управлява от Путин и КГБ ние ще продължаваме да живеем под Дамоклевия меч на термоядрена война.Той наруши Минските споразумения и превзе Крим. Полустров Крим е в Украйна на Черно море и Русия ще има излаз и на руски самолетоносачи с ядрени ракети.Путин тихомълком и полека променя границите.С руските си спецчасти превзе Абхазия и Южна Осетия от Грузия, Крим и Донбас.И постоянно нагнетява обстановката и в Приднестровието в Молдова.Стана ясно, че де факто Русия променя границите в своя полза, но де юре и дипломатически тези промени не са признати.

 3. Тина казва

  Дмитро Кулеба украинският външен министър пред CNN.Няма да приемем никакви компромиси,които са насочени към успокояване руския президент Путин и са в разрез с интересите на Украйна.За опасенията, че Русия планира ново нахлуване в Украйна.Ние няма да бъдем в позицията на страна.Когато Путин се обади телефона да чуваме и приемаме нареждането, че са по-добре въоръжени и с голяма армия.Целта на Путин е да не влезем в НАТО.И отново да има влияние в Източна Европа и на Балканите и да плаши с война и тези страни.Путин е от школата на КГБ.През 1987 г. е изпратен от КПСС като шпионин в Източен Берлин.След падането на Берлинската стена през 1990 г. се върна в Русия.Стана директор на ФСБ.Не се съмняваме за ангажимента на САЩ да защитават Украйна с НАТО.Алиансът е готов да защитава всяка страна,даже и кандидатите. Президентът Байдън лично се ангажира с помощ за Украйна.Той познава нашата страна и не иска Русия да я превземе отново както направи в Крим и Донецк.Изпрати 2 млн. руски сепаратисти.

 4. Тина казва

  Виталий Москаленко посланик на Украйна в България.Премиера Петков и българското правителство ни поддържат за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.Както и признаването на Украйна в рамките на международните граници на НАТО и ЕС.Има декларация от президента Зеленски за членството ни в ЕС със 7страни.Полша и Прибалтийските страни и Словения подписаха.Петков по този повод се срещна със Зеленски в Мюнхен. Истинските приятели на Украйна разглеждат нашата държава не през призмата на Руската федерация,а като демократична и независима държава и да бъде пълноправен член на европейското и на евроатлантическотo съобщество. И да разглеждаш Украйна през призмата на Русия, това значи да гледаш на Украйна през оптическия прицел на снайпер в Донбас. Страдали са като нас по време на турското робство.Избягаха в Украйна и сега навсякъде има българи. Най-голямата българска историческа общност живее в Бесарабия, Таврия и Донбас.

 5. Тина казва

  2014 г.Руските сепаратисти и окупатори на украинска територия са командвани от Путин.Свалиха Боинг777 на Малайзия. Загинаха 278 пътници на борда с открадната украинска ракета в Донецк.Намериха чернитe кутии.Самолетът на малайзийските авиолинии е свален от руски зенитно-ракетен комплекс БУК.Руските сепаратисти свалят самолети в украинско небе.Същата година свалиха укр.самолет,загинаха 40 войници.Убийства на невинни граждани започнаха след протеста на Майдан и анексията на Крим.Да се говори за украинска провокация,САЩ и ЕС е смехотворен казачок.Пияните блядове и мародери обраха бижутата и кредитните карти на загиналите от Боинг777 свален по заповед на Путин.Путин обвини Украйна.Изгуби си влиянието в държавите от Източна Европа са членки на ЕС и НАТО.Остана му само Беларус с Лукашенко.Не иска Украйна да стане член на ЕС и НАТО Руски терористи шпиони взривяваха тръбопровидите с по-евтин газ към Европа.Летящият Кремъл на Путин е луксозен ИЛ 96-300 струва 60 млн $ и златна тоалетна 3 бара.

 6. Lucid & Ferrous казва

  Според различни медии, Владимир Владимирович вероятно е най-богатия човек в света, а състоянието му надхвърля умопомрачителните 200 милиарда евро!
  Не думайте!
  Сорос има 3 трилиона, английската кралица – между 12-13 трилиона, Саудите – 20 трилиона, Ротшилдите – около 600 трилона.

 7. Lucid & Ferrous казва

  Бай дъ уей, за КОЙ Путин става въпрос. Путин №1 2006 го оперираха в Германия за рак на гръбначния стълб, 2007 почина. 2007г казах в един руски сайт, че това не е Путин, банваха ме, пуснаха ме чак 2015.
  Путин №2 го взривиха 2014 в колата му – той и шофьора се пръснаха на молекули. Рашките казаха, че уж не е бил в колата. Путина се беше „развела“ с него защото в едно интервю каза, че не желае да живее с непознат човек. Путина живее в Австрия.
  Този е Путин №3 или намкойси номер, рашките му викат „одмурта“.
  То бива, бива, но пък чак толкова да не сте наблюдателни – не бива.
  Винаги можеш да намериш двойник някому сред едно голямо население. Можеш да му направиш пластична операция и да прилича на оригинала. Ако не е със сини очи, слагаш цветни контактни лещи и пр. Не можеш обаче да оперираш черепа.
  Този Путин е брахоцефал, първия – доликоцефал, този Путин има по-силно изразени скули от оригинала. Този Путин е малко по-висок. Путин 1 владееше перфектно немски защото е живял дълго в Германия, този Путин не знае немски. При една среща с Меркел се опита да говори на немски, Меркел се обърна настрана за да не се разсмее, Путин извика преводач!?
  Гласът на онзи Путин много се различава от този на Путин № намкойси – Путин 1 беше нервак, с джафкащ глас, този говори бавно и спокойно.

  Както и да е – президентът/премиерът са празния костюм, който го облече, той е. Важни са онези, които стоят зад него.

 8. Lucid & Ferrous казва

  Ако Путин 1 беше жив, сега щеше да е на 70г. Този е категорично по-млад.

 9. !!! казва

  Какви капацитети по броене на богатствата на Путин сме имали в България!

 10. Lucid & Ferrous казва

  Спомняте ли си за Осама бин Ладен, къде Обамата го уби. В медиите се разнасяше един окървавен труп. ФЕЙК! Осамата умря 2003 или 2004 от поликистозни бъбреци или иначе казано, рак на бъбреците.

 11. Арнаутов казва

  Евреина Путин-ШАЛОМов по майчина линия правнук на равина ШЛОМО от Питер ург
  По бащина линия дедото на Путин СПИРИДОН е бил НКВДеец ЛИЧЕН готвач първо на евреина ЛЕНИН а после на грузинеца евреин Джугашвили СТАЛИН
  Дедото Спиридон е полуавал задачи от НКВД да ТРОВИ с леки настройки от мухоморки ,медни окиси и нишадър супата-борща на диктаторите за да имат параноии и халюционации страхове да им се привиждат заговори
  Така Сталин е УТРОЯВАЛ СРЕДСТВА за охрана на НКВД и НКВД е имало изобилие от средства.Това обаче струва милиони жертви хвърлени в ГУЛАГ следствие параноиите и халационациите
  Путин-ШАЛОМович като всеки евреин -хазарин е лукав,2личен хитър отмъстителен и коварен .
  Всичките му ОЛИГАРСИ са евреи ;Абрамович,Дерипаска,Ротенберг,Векселберг,Фридман
  Евреи са Мишустин ,ШОЙГУ/по майка/,Медведев/Мендел/,Жириновски.Наибулина,Жихарев и мн др
  Путин -ШАЛОМвич има над 200 МИЛИРДА $$$ предимно в офшорката с еврейско име ГУНВОР/на иврит ГУН-Градина ВОР-Командвам,крада,навигирам,издавам заповеди
  ШАЛОМович омъжва и 2те си щерки за ЕВРЕИ .КАТЕРИНА за руския хазар ШАМАЛОВ а другата Мария за холандския еврей Йорит Фаасан който работи в нидерландските подразделения на ГАЗПРОМ Банк

 12. Lucid & Ferrous казва

  Арнаута, ти май български не разбираш – ТОВА НЕ Е ПУТИН №1. Толкоз.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.