ВИП руснаците бягат през глава от „рая“ на Путин

3 1 412

Войната в Украйна, наричана от Путин с болшевишки хуманизъм, „специална операция”, принуди над 2 млн. украинци досега да изоставят домовете си. Самите руснаци обаче също напускат страната си, принудени да търсят сигурност в чужбина.

Голяма част от тях, особено интелектуалците, се страхуват не само от ужасната мизерия, която неизбежно ще дойде след войната, от санкциите на Запада, но са уплашени и от новият закон, от строгата цензура, за нарушение на която, вече ще се лежи в затвора до 15 години.

Съпругът на Алла Пугачова – Максим Галкин е от първите, които се противопоставят на агресията на Кремъл и звездното семейство малко след това е принудено бързо да се изнесе от страната.

На практика веднага след призива си за спиране на руската военна агресия, Максим Галкин е забранен. Федералните канали свалят предавания и реклами с негово участие, а концертите му из страната са отменени, уж поради липса на интерес от публиката.

Алла Пугачова, въпреки че не говори открито за войната, също е ударена от руските телевизии. Каналът RU.TV обявява, че спира да работи с артисти, които са се изказали остро да конфликта. В техните редици освен звездното семейство Пугачова и Галкин са Иван Дорн, Макс Барских, Потап и Настя, Надежда Дорофеева, Светлана Лобода, Вера Брежнева, Валери Меладзе, групите 2Mashi и „Аквариум”.

Пугачова и Галкин заедно с двете си деца напускат Москва на 28 февруари, през летище „Внуково-3”, ползвано от частни самолети. Официално не е известно къде се намират сега. Семейството има апартаменти в Кипър, но може да са отишли и в САЩ, където от години живее дъщерята на Пугачова – Кристина Орбакайте.

Не е изключено да са отседнали и в Израел, където често почивали в луксозна вила и дори имали намерение да закупят имот. Сега феновете се чудят дали това е временно напускане или двойката повече няма да се върне в Москва.

От Русия вече се е евакуирала и популярната журналистка и политик Ксения Собчак, дъщерята на покойния кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак. Да припомним, че навремето Владимир Путин е част от неговия екип. Ксения и нейният син са заснети тези дни на летище в Москва. Известната блондинка обяснила, че отива на планирана почивка с детето си.

Тя е излетяла за Истанбул с бизнес самолет, а съпругът й Константин Богомолов останал у дома. Няколко часа по-късно обаче Собчак е засечена на летището „Бен Гурион” в Израел. Една от версиите е, че журналистката ще се опита да получи израелско гражданство за сина си.

Далеч не само известни лица скоростно се махат от родината си. През последните дни броят на емигрантите от Русия бързо нараства. Понеже небето над Европа е вече затворено за руските самолети, хората бягат в близките страни: Грузия, Армения, Прибалтика, Финландия.

Запознати казват, че броят на автобусите по линията Санкт Петербург до Талин и Хелзинки се е удвоил, като при това има и промяна в етническия състав на пътниците – руснаците по-рано са около 40%, сега са 60%. От Русия си заминават и много чужди граждани, които са работели в страната. В първите дни на войната все още не е имало паника, но броят на пътниците рязко скача след 26 февруари, когато са въведени първите санкции.

Реклама

Според руски медии хората купуват еднопосочни билети, а цената на полетите вече се е увеличила 5 пъти и продължава да расте. Според руските медии все още могат да се намерят билети за Ереван, а за Тбилиси, може да се летите с прекачване през Истанбул. Билети за Истанбул обаче няма за близкото бъдеще, изкупено е всичко за месец напред и за Белград.

От Русия все още може да се лети през Дубай или през Доха, но цените растат със скок и по тези направления. Като цяло ситуацията с заминаванията е сравнима само с масовото напускане на страната след Октомврийската революция преди 100 години.

Експерти са категорични – хората вече не просто напускат Русия – те се евакуират и бягат завинаги. Прогнозите са, че мнозина повече няма да се върнат, подобно на „бялата емиграция”.Анализатори забелязали, че на московското летище Шереметиево пътниците вече или изобщо нямат чанти, или са с много багаж. Другата особеност е, че все по-често в залата за отлитащи се чува лай на кучета, като домашните любимци са отличителната черта, по която могат да се разпознаят тези, които обмислят да не се връщат в Русия.

Изселването е в ход и още преди агресията в Украйна. През последните 20 години, откакто е на власт Владимир Путин, 5 милиона души са напуснали страната. Основната причина е невъзможността на Кремъл да им предложи достоен живот.

Затова руснаците, основно недоволни от политическата ситуация в родината си, търсят по-добри, по-спокойни и по-сигурни дни в САЩ, страните в Прибалтика, Полша, Грузия и Украйна.

Русия от години харчи пари и развива основно за военната си индустрия, хвърля огромни средства за кибервойни срещу САЩ и Европа, изисква от света уважение и признаване на своите сфери на влияние, опитва се да се представи като морална, икономическа и политическа алтернатива на „гнилия” Запад. В същото време обаче нейните граждани бягат накъдето могат.

Според статистиката на първо място си заминават младите и образованите, каквато е картинката и в България. 55% от хората, които напускат Русия, са 30-40 годишни, 92% от тях са с висше образование, 14% са с академична степен и 50% са високо квалифицирани специалисти. Тези данни говорят сами за себе си.

Е, и децата на целия руски елит са в чужбина – дъщерята на външния министър Лавров е в САЩ, близките на говорителя на Путин – Песков са в Швейцария, за дъщерите на Путин се счита, че са в Нидерландия. В Ница и въобще по Лазурния бряг руският език е едва ли не основен, веднага след френския. Надписите на  много агенции за недвижимост са на руски.

За това, че руснаците имат отчаяното желание да избягат колкото е възможно по-далеч в търсене на достоен живот, е показателен фактът, че мнозина от тях все по-често рискуват да си проправят път в САЩ през мексиканската граница – подобно на мнозина българи, атакували страната на неограничените възможности в средата на 90-те години.

Руснаците лесно могат да стигнат до Мексико, което поддържа добри отношения с Москва и остава (или поне засега е) отворено за тях. Допълнителен мотив за някои руснаци да изберат маршрут зад океана е, че Европа се оказва по-опасно място, особено за руските политически бежанци. Примерите за отровени и ликвидирани дисиденти след операции на руските специални служби само потвърждават тези опасения.

Далеч по-лесно и безопасно руските бегълци попадат в Западна Европа и по-специално в Полша. Разбира се, от полска страна този факт не се афишира по ред причини, включително и заради безопасността на мигрантите.

Явно във фантасмагориите на Путин вярват все по-малко, главно от средите на вече застаряващите съветски хора. Другите изпитват срам от това, което се случва в Украйна. А властите в Кремъл показват очевидната си  готовност да пратят в затвора всички онези противници на така наречената „спецоперация”.

3 Коментара
 1. Lucid & Ferrous казва

  „ВИП“ рашките са руските олигарси или тяхната най-близка прислуга на които пияндура Елцин раздаде каймака на руската икономика и ресурси.
  Ще бягат и още как, Путин е решил да направи Рашата втори Китай – знаете какво правят китайците с техните криминали. По-голямата част от руската олигархия е петата колона в Русия и по всяка вероятност Путин има намерение да ги занули.

 2. !!! казва

  Като става дума за напускане, Украйна преди да се отдели от Русия е имала 64 000 000 население, а сега казват, че са останали 39 000 000. И ние до 1989г. бяхме 9 000 000, сега я има-няма 5 000 000. Сигурно изчезваме заради прекрасните условия за живот, които управляващите се надпреварват да ни осигуряват.

 3. Lucid & Ferrous казва

  Управляващите ни са мангали, а мангал държава не може да има, камо ли да я управлява.
  Баба ви Ванга го е казала – докато българка/българин не поведе това стадо, България няма да я има.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.