Бутилка олио удря 10 лева, хлябът върви към 3

3 2 700

След първия рязък скок на цените на основните стоки след коронакризата, войната в Украйна наду още цифрите в магазините. Търговците не спират да сменят етикетите заради твърденията за шоково поскъпване на горивата, но мнозина го правят спекулативно и реално без причина, гневни са потребителите.

Редица услуги също поскъпват и най-вероятно лудият темп ще продължава, прогнозират икономистите. Оправдавайки се с цените на горивата и сложната ситуация на международните пазари, цените ще вървят само в една посока – нагоре, нагоре и все по-нагоре.

Като начало – светкавично, след руската инвазия в Украйна, борсите реагираха с цените на пшеницата, царевицата, соята и слънчогледовото олио, отчете Владимир Иванов от Комисията по стокови борси и тържища. Изстреляха се нагоре най-вече цените на пшеницата и слънчогледа.

Защото двете страни са сред най-големите износители на тези суровини. В крайна сметка, това означава само едно – ще продължи оскъпяването на най-търсените стоки – хляб и олио.

„Пазарите са много чувствителни към всякакви, особено непазарни, фактори. И Русия, и Украйна са много сериозен фактор на световните пазари, затова неминуемо пазарите полудяват, а цените се се форсират  стремително нагоре, обясняват от Софийската стокова борса. Двете страни са сред най-големите износители на зърно.

Войната почти блокира износа от Украйна, а санкциите срещу Русия допълнително засегнаха търговията със зърно. Русия и Украйна представляват около 29 на сто от световния износ на пшеница, припомнят експертите. Зърнопроизводителите очакват цените на пшеницата и слънчогледа у нас също да тръгнат нагоре, макар че България не внася пшеница от Киев.

От асоциация на зърнопроизводителите обясняват, че страната ни няма как да регулира цената на пшеницата – тя е борсова и това се определя неминуемо от външните пазари, сочат специалистите. Не е тайна обаче, че с цените на зърнените и маслодайните култури, нагоре по веригата ще тръгнат и тези на хляба и олиото, прогнозират от бранша.

Въпреки че в момента цената на хляба никак не е ниска, едва ли ще се задържи още дълго на тези нива, категорични са експертите. Самун „Добруджа” в магазина сега се продава средно за 2 лева, обикновеният бял хляб върви малко по-скъпо, а най-евтино се продава типовият- около 1,80 лв. за брой.

Постоянно, макар и с малко, нагоре вървят цените на по-здравословните тестени – пълнозърнести и тези с добавки на семена – чия или други екстри. Една бройка от тези видове се продава по около 2,70 – 3 лева. Скъп е и хлябът от лимец, който е пак около тези цифри. Най-отбраните черни хлябове, които масово се купуват за да се избегнат излишните калории, обаче струват и над 3,50 лв.

Според експертите, ефектът от международните цени още не е дал реакция по щандовете у нас, поне така твърдят от комисията, която следи пазара на едро. Обикновено ефектът се пренася в рамките на седмица или две – зависи от процеса. Експертите са категорични, че там, където цените неоправдано растат, става дума за спекулация.

Страната ни разполага със запас от зърно за следващите две години, успокояват производителите, като уверяват, че не се очаква недостиг на пшеница и слънчоглед. Складовете са пълни, включително и тези на  търговските вериги, уверяват от бранша.

Реклама

Потребителите трябва да са спокойни за доставките на основни храни и стоки. Имаме достатъчно количество зърно за повече от 2 години, дори да няма добра реколта, нямат съмнения производителите.

България употребява не повече от 1 милион тона пшеница, а към този момент в странат ни има над 3 милиона тона. Складовете на търговските вериги също са пълни. Нямаме опасения и притеснения, работим в нормален режим.

Никой не бива да се притеснява, че ще има недостиг на храни, гарантират от комисията по стокови борси и тържища, като казват, че това важи дори при стоките, при които сме зависими от вноса. Българското производство не задоволява само търсенето при някои стоки, като свинско и говеждо, някои групи от зеленчуци и плодове, обясняват експертите.

На фона на позитивната информация, цената на най-капризния продукт – олиото, обаче, продължава да шества нагоре. Еднолитрова бутилка „Калиакра”, „Бисер”и „Папас” например, вече надмина 5 лева за ужас на купувачите, които дебнат кога хипермаркетите ще ги пуснат на промоция по 4,80 лв.

Най-ниската цена на растителната мазнина в момента е около 3,90 за литър за марки като „Крис”, „Сънибел”, които допреди месец-два се продаваха за малко над 3. Цифрите ще продължават да вървят нагоре, категорични са търговците.

В най-скоро време олиото ще надмине 6 лева и ще се изразвни с цената на зехтина. Прогнозите дори са, че през есената ще закове 10 лева, въпреки призивите на вицепремиера Корнелия Нинова, че „това е чиста спекула”.

Не съветвам никой да се презапасява, без храна няма да останем, увери шефът на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Въпреки това, докато цените на горивата са нестабилни и има война, ще има инфлационен натиск, както и повишени цени на горива и газ, признават експертите.

До шоково поскъпване на бензина и дизела няма да се стигне, но ръстът на колонката е неизбежен, признават търговците. И преди войната, имаше индикациии н за повишаване цените на суровия петрол, ткака или иначе цените ще вървят нагоре, но поскъпването няма да е рязко и през ден-два.

Засега няма рисков недостиг на горива, има достатъчно и в данъчните складове, има и суровина в рафинерията, дават настоящата картина експертите. Съгласно евродирективите, България трябва да има запаси за 90 дни, а ние разполагаме с такива за 85-86 дни.

От рафинерията в Бургас пък обясняват, че дори да спрат доставките от Русия, страната ни има план Б, тъй като „Нефтохим” може да работи и с друг със саудитски и иракски продукт. Доставките обаче ще бъдат допълнително оскъпени заради логистиката.

Едно е сигурно – войната при всички случаи ще тласне цените нагоре – не само заради рекордните стойности на суровините по борсите и евентуални проблеми с доставките, но и заради поскъпването на основни ресурси.

3 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  А, „другарят“ Борисов е „ПРЕИЗБРАН“?!?!?! И, НИКОЙ не търси: НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,……………………, МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“ по време на „управлението“ им?!?!?! ЗАЩО?! До КОГА?! НАРОДЕ???? НАРОДЕ???? НАРОДЕ????

 2. Lucid & Ferrous казва

  ОФчото стадо направило 300м опашка за олио… вместо да потроши супера на шарлатана и да му дръпне един бой. Роби!

 3. Со керез казва

  КРЕМАТОРИУМ ВАРНА – НИСКИ ЦЕНИ
  То хубаво, погребвачите, но българите без циганско сме малко – дори при ниски цени, не можем да ви пратим всички макаци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.