Юпита на Даниел Лорер раздават 75,3 млн. европари

4 4 416

Приятели, съпартийци и съдружници на Даниел Лорер ще разпределят 75,3 милиона лева от Фонда на фондовете към малки и средни предприятия.

Министърът на иновациите и растежа сложи ръка на държавния фонд през февруари с  решение на правителството. По същото време институцията обяви, че дружеството „Силвърлайн Партнърс“ започва работа по директни инвестиции.

Дружеството е минало дълга процедура по избор, която е започнала още в края на третото правителство на ГЕРБ. Задачата му като посредник и да насочва европейски пари към избрани фирми и да набира допълнително средства, за да подпомага други. Партньорите в избрания посредник не са случайни и всички до един са свързани с „Продължаваме промяна“, пише в. „Филтър”. 

Основател и съсобственик в „Силвърлайн Партнърс“ е Евгени Ангелов.  От 2009 до 2011 година той беше заместник на Трайчо Трайков в Министерството на икономиката, а след това стана съветник на президента Росен Плевнелиев. От 2018 година Ангелов е лектор на фондация „Център за приложни изследвания и иновации“, основана от Кирил Петков и Николай Денков. Структурата работи в партньорство с „Америка за България“ на Сорос и Софийския университет.

Други лектори там са Даниел Лорер, Асен Василев, Елена Бориславова и други от кръга „Харвард“.

Съдружниците в избрания за посредник  „Силвърлайн Партнърс“  Евгени Ангелов, Иван Христанов и Елвин  Гури – всички свързани с министъра. Когато стана министър в Правителството, Даниел Лорер се освободи от капитала на консултантската компания „Брайткап Инвестмънт Адвайзор“.

Прехвърли го на двама от съдружниците си в компанията – един от тях е Елина Халачева, с която работят отдавна. Дамата е съпруга на Евгени Ангелов, който сега е в бизнес отношения с Фонда на фондовете, контролиран от Лорер.  

Реклама

Друг основател на „Силвърлайн Партнърс“, която ще разпределя 75 милиона лева, е Иван Христанов. Той е бизнесмен от Плевен с профила на новите управляващи и близък с тях от години насам. Затова неслучайно Христанов е част от „Продължаваме промяната“.

Той беше водач на листата в Плевен и стана депутат в сегашното Народно събрание. Юпито от Плевен не се задържам много на депутатското място и в края на миналата година беше назначен за заместник-министър на земеделието, където е и досега.

Христанов веднага се освобождава от капитала си в посредника на Фонда на фондовете,прехвърля го на фирма, собственост на партньора му в бизнеса от 15 години насам Елвин Гури. Предприемачът  и Даниел Лорер са управлявали друг партньор на Фонда на фондовете, който разпределя пари по друга ос – „Ем Пауър Кепитал“.

Завесата около обвързаностите беше повдигната леко от депутата от ИТН Любомир Каримански през юли 2021 година, когато между партията на Слави и бъдещите лидери на „Продължаваме промяната“ имаше напрежение и взаимни обвинения.

Елвин Гури е съпруг на бившата депутатка от НДСВ Ралица Агайн, която е в Съвета на директорите на „Силвърлайн Партнърс“. Гури и Спас Русев купиха „Телеком Албания“ през 2019 година. В сделката Гури участва със същата компания, с която е съдружник в „Силвърлайн Партнърс“. Фондът на фондовете се управляваше от Министерството на финансите преди да го прехвърлят към новото Министерство на иновациите и растежа.

Ведомството на вицепремиера Асен Василев само ще контролира. Началник на кабинета на Василев е Виолета Лорер, съпруга на министъра на иновациите. Освен това Лорер ще е принципал на Българската банка за развитие и още програми, с които ще контролира разпределението на над 10 милиарда лева публичен ресурс.

В началото на февруари Антикорупционната комисия видя риск от корупция и отказа да съгласува решението на правителството. Министерският съвет обаче не се съобрази и направи промените.

Според комисията контролът над пет оперативни програми както и изпълнението на дейностите по националния план за възстановяване и устойчивост при Министерството на Лорер не е удачно. Комисията смята, че ръководеното от Даниел Лорер министерство се превръща в ключово звено, управляващо 10 милиарда европейски средства, без да има контрол върху процеса.

4 Коментара
 1. Тиква Банкянкска казва

  Тоя чифут е най-крадливия боклук от Проекта на Посолството

 2. trifon14 казва

  Еврейчето – крадес !

 3. trifon14 казва

  еврейчето – крадец !!!!

 4. Арнаутов казва

  ЕЛВИН ГУРИ е албански евреин сефарад работил е за ЕБВР Лондон/щаб квартира на Мосадките служби ТЕВЕЛЬ и ЦОМЕТ/
  разпределял е кохезиони ЕС фондове сега работи за ЦРУ
  ГУРИ е женен за Ралица АГАЙН /прочута ДС милицинеск крадлива фамилия/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.