КУРИОЗ! ТЕЦ-ът на Доган спря заради 38 милиона борчове, запорират сметките му

1 2 631

Куриоз! ТЕЦ „Варна“, мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, отново е със спряно от 1 февруари газоподаване от държавния доставчик „Булгаргаз“.

Даден ѝ е срок до 10 март да изплати дълга си от 37.5 млн. лв. Ако това вече не е станало, в понеделник дружеството ще се окаже със запорирани сметки.

През изминалата седмица обаче газовата мощност е предлагала почти всеки ден количества на борсата за ток с период на доставка 1-30 април. Сключила е две сделки в понеделник, а още една има от миналия петък – всички на цени между 642 и 650 лв./МВтч.

Общо продадените количества са малко над 76 хил. МВтч, което означава, че ТЕЦ „Варна“ е изкарала около 49 млн. лв., с които най-вероятно вече се е разплатила на „Булгаргаз“, за да може да започне да получава газ и съответно да си изпълни задълженията по сключените от началото на март договори.

Реклама

Схемата се прилага за втори път. В средата на декември 2021 г. централата на Доган отново бе със запорирани сметки и спрян газ заради дълг от около 25 млн. лв.

От писмен отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на въпрос на народния представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев става ясно, че новият газов дълг на ТЕЦ „Варна“ е натрупан от началото на годината до края на февруари 2022 г.

Така към 8 март борчът на бившата въглищна централата е 37.5 млн. лв., включващи задължения за доставката на природен газ, за резервирани капацитетни продукти и неустойки за забава на плащането.

„Булгаргаз“ е спрял още на 1 февруари доставките на газ за централата и я е поканил да погаси дължимите суми в пълен размер до 10 март.

Дали са платени парите ще стане ясно до края на деня в петък, за да се решава дали в понеделник да се запорират сметките на дружеството, но вероятно няма да се стигне до тази мярка.

1 Коментар
  1. еееее казва

    Престанете да се заяждате с ДПС, хайде стига, прекалявате!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.