БЕЗРАБОТИЦА? Наемаме 200 000 бежанци от войната

3 1 815

„Прекарах няколко дни в центъра за бежанци във Варна. Гледката е покъртителна. Не толкова, защото тези хора изглеждат, както бяхме свикнали при предишните вълни – да идват от Близкия изток, а изглеждат точно като нас.

Това са хора, които изглеждат абсолютно като нас, които са изживели нещо, което ние си мислихме, че в Европа е забравено“, това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред Нова.

„Война от такъв мащаб на Европейска територия е шок за целия Съюз и този шок е написан на лицата им, предимно жени и деца, които са оставили мъжете си да се бият за свободата на страната си“, добави той.

„Всеки, който има съмнения дали трябва да помагаме и какво се случва, искрено препоръчвам да отиде и да се запознае с някой от тези хора“, каза Лорер по повод гласуваната от правителството помощ в размер на 40 лв. на ден за всеки човек пристигнал от Украйна.

„По време на регистрация служителите на Агенция по бежанците, установявайки къде искат да отидат, ще им кажат къде се намира съответния център в конкретен град, ако тези хора нямат вече организирано настаняване“, подчерта Лорер.

И добави, че тази процедура трябва да се случи още на границата.

Реклама

„Около 200 000 работни места са незаети и могат да бъдат създадени, така че идващите бежанци от Украйна са добре дошли, ако искат да останат и да се включат на работа у нас“, каза още Министърът на иновациите и растежа.

„40-те лв. са предвидени за този, който ви настанява. Той трябва да е юридическо лице, регистрирано в Министерството на туризма, за да може да си получи парите в края на всеки месец, въз основа на това колко бежанци е настанил при себе си“, изясни ситуацията с помощта за бежанците министър Лорер.

Той подчерта разликата с други страни, където има практика да се дават пари на самите бежанци.

„Засега няма предвидена директна финансова помощ към самите бежанци“, изтъкна той.

„Държавата проведе много интензивни преговори с хотелиерите, за да се обсъди каква е сумата за настаняване на човек на ден при тази инфлация, плюс изхранване и беше достигнато до тази цифра“, изясни Лорер.

„Тази война може да свърши и след седмицата, ако руският народ разбере, че не може да издържи на санцкиите и натискът върху Путин се увеличи неимоверно“, каза още той.

3 Коментара
  1. Kok казва

    Ei,amerikanski bokluk otkade shte vzemetr tezi pari? Pak nie shte triabva da gi plashtame.Da vi gi dade vashata Europa ,no ne kato zaem a kato podarak.Boklici mrasni,podlogi.Horata niama kakvo da iadat ,vie pomoshti davate.A kato izgoriha zivi balgarite v Odessa ?

  2. Нели Колева казва

    Нещо не разбрах-200 000 работни места,а според г-н Лорер ще отваряме още?Кое от двете е вярно?

  3. Пламен казва

    Ако мразите българските или украинските букви, ползвайте поне руските. Под секрет, Путин също ги ползва, но им казва македонски. Е, с изключение на Z.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.