Коалиция ГЕРБ-БСП в София бетонира Паметника на Съветската армия

4 1 770

Преместването на Паметника на съветската армия от Княжеската градина в музей не бе допуснато за разглеждане на сесията на Столичния общински съвет от старата коалиция ГЕРБ-БСП.

Независимият общински съветник Методи Лалов е внесъл доклад по въпроса преди две години (тогава Лалов беше председател на групата на „Демократична България“), но предложението още не е разгледано в комисиите по култура и по архитектура.

С този аргумент председателят на СОС Георги Георгиев обясни защо предложението не е включено в дневния ред на сесията днес. „Ние работим по Правилника за организацията на СОС и в член 79 е записано, че трябва становище от водещата комисия, както и всички получени становища“, посочи Георгиев.

Реклама

Докладът е забавен, защото комисиите по култура и по архитектура „десет месеца не успяха да изпратят едно писмо до министъра на културата за становище, обясни Лалов.

Въпреки това предложението му да се разгледа на сесията преместването на монумента беше подложено на гласуване от общинския съвет. ГЕРБ и БСП гласуваха против, ВМРО и „Атака“ се въздържаха, а гласовете на „Демократична България“ и независимите Борис Бонев и Лалов не стигнаха за включване в дневния ред на сесията.

Паметникът няма статут на единична недвижима културна ценност, нито е войнишки паметник, тъй като в него не са положени тленни останки на загинали войни. Той не попада в обсега на договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 1992 г.

Той е построен и платен изцяло от българската държава. Бил е изграден с цел „да бъде на централно място, за да се минава постоянно покрай него и да упражнява своето политико-възпитателно значение“. Това е посочено в протокола от заседанието на Столичната голяма община и Градоустройствения съвет от 6 юни 1947 г.

4 Коментара
 1. Атанас Кирилов казва

  Диваци не посягайте на паметниците. Постройте си нови, но проблема ви е че сте един файтон хора.

 2. Я казва

  Какво ви пречи паметника да ви еб@ майката проста ?

 3. майната казва

  Отдавна ни е писнало от „политико възпитателна работа“ смисълът е един, СССР е шефът ! Трябва декомунизация ! И без туй всички БКПта станаха милионери, благодарение на тои паметник !

 4. Атанас Кирилов казва

  Трябва денацификация и поставяне на психодесните където им е мястото на бунището.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.