Само в Narod.bg: Кой намаза от златното олио по 8 лв. бутилката? Олигархът на ГЕРБ Иван Пилето и племенниците на червения Ангел Марин

3 11 392

Седмица след опашките по бензиностанциите, което правителството впоследствие определи като изкуствено създадена паника от младежката организация на бандата ГЕРБ, на дневен ред е правене на милиони с цената на олиото.

На места у нас бутилка олио, чиято производствена цена е 2 лева, вече удари немислимите 7-8, дори 9 лв.! Доскоро шишето вървеше по 2,80-3 лева, т.е., лев печалба на продадена бутилка. Цялото „ресто” над разумната печалба до 8 лева, обаче, потъва в бездънните джобове на олигарси около шайката ГЕРБ-ДПС-БСП, установи разследване на Narod.bg.

По повод спекулата властта започва масови проверки , стана известно след днешното заседание на Министерски съвет. По думите на вицепремиера Корнелия Нинова производствената цена на олиото е 2 лева, а запас от слънчогледово семе има за 4 години и половина.

„Цена от 5 лв. за литър олио в магазините е спекула. Твърдението, че причината е спирането на износа от Русия и Украйна на слънчогледово семе е неоснователно. Производителите задържат количество в очакване да се вдигне още цената и да го продадат на по-високи цени. Нашата роля е да спрем спекулата.

Няма да позволим малцина да станат милионери на гърба на българския народ. Задвижваме Комисия за защита на конкуренцията със сигнал да за картели и господство на пазара. Комисията за защита на потребителите от няколко дни прави проверки, ще влезем във всеки склад. Цялата сила на държавата ще бъде активирана“, обеща Нинова.

КОИ СА СПЕКУЛАНТИТЕ:

Narod.bg събра най-големите производители на олио, които ще намажат филийката с черен хайвер покрай високата цена, докато за бедните българи няма да остане и комат хляб:

„Олива“ АД

Най-големият производител на олио в България. Основен акционер в основаното през 2002 г. в Кнежа дружество е „Билдком“ ЕООД, собственост на Ангел Георгиев, което придоби акциите на „ПИК 2003“ ЕООД и увеличава дела си в капитала на „Олива“ от 49.66% на 99.36%.

„Клас олио“ ЕООД

Компанията е основана през 2001 г. от Кенан Йълмаз и Мерт Йълмаз, а към днешна дата едноличен собственик на капитала е Нерин Йълмаз. Производствената база се намира в с. Карапелит край Добрич. Дружеството има дневен капацитет 200 хиляди литра олио. Основната му дейност е изкупуване и преработка на маслодайни семена, производство на сурови и рафинирани масла и съпътстващи продукти – шрот, мастни кисeлини и др.

Реклама

„Бисер олива“ АД Стара Загора на Иван Пилето

Дружеството изнася в ЕС, в близки до България трети страни и в по-далечни страни като Австралия и Южна Корея, твърдят от компанията. Акционери в дружеството са „Рисойл“ S.A., Швейцария, с 48.9%, „Бисер Олива – 98“ АД с 27.6%, „Градус-1“ ООД на олигарха на Бойко – ромския милионер Иван Ангелов – Градуса с 21.2%, и физически лица.

„Марица олио“ АД

Производител на сурово слънчогледово масло и слънчогледов шрот, също е на далавера от изкуствено завишената цена.

Дружеството, основано през 2003 г., е собственост на братята Васил и Георги Марин, които са…. племенници на червения вицепрезидент с 10 години на „Дондуков” 2 ген. Ангел Марин, показа разследване на Narod.bg.

Двамата също така са арендатори или собственици на над 50 000 дка земя в общините Димитровград, Стара Загора и Пазарджик.

„Папас олио“ АД

Основаното през 1994 г. дружество притежава дъщерните компании„Зърнени храни 99“ ЕАД (производство на селскостопански продукти и съхранение на зърно), „Папас мел“ ЕАД (производство на брашна) и съхранение на зърно, „Папас Винекс“ АД (производство на вина и спиртни напитки) и Granturko, Одрин, Турция (съхранение и търговия със зърнени и маслодайни култури). Дружеството има рафинерии в Ямбол, Балчик и инсталация за производство на студенопресовани растителни масла в Бяла Слатина. Главни акционери в компанията са „Сент Жеран“ ЕООД с 53% и „Агро – Лега“ ЕООД с 31%.

„Кехлибар“ ООД

Фирмата от Лясковец произвежда сурово слънчогледово олио, извършва търговия със земеделски продукти и преработва суровини.

Собственици на фирмата в съдружие са Светломир Тодоров и Илия Тодоров. През 2014 г. „Кехлибар“, която към този момент притежава 50% от „Екстракт ойл“ ООД, Лясковец, придобива и останалата половина от дружеството, специализирано в производството на растителни масла и мазнини.

3 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Да, за ОЛИОТО РАЗБРАХМЕ!? Хайде сега да видим и ИСТИНАТА за ЦЕНАТА на „горивата“!!! КЪДЕ са ДЪРЖАВНИТЕ бензиностанции „Петрол“??? А, защо са ТАМ, „другари-господа“??? Българиооооооооооооо ооооо ооооо!!! НАРОДЕ????

  2. Пламен казва

    Червеният генерал Ангел Марин?! Че има ли генерал в България, който не е червен/путинофил и да не е измислен? Последният български генерал, който е загинал при изпълнение на служебен дълг е генерал Дело Жулев, командир на ПВО и ВВС дивизия, катастрофирал с МИГ 17 на Бакъджика край Ямбол през 1976 г., преди повече от 45 години (изкарах наборната си военна служба в щаба на дивизията през 1973-1975 г.). Ако някой знае повече, нека ме поправи. След него генералите са чантаджии със задници по един декар от седене зад бюро. Вчера слушах един такъв измисленяк, уж разбирач ген. Шивиков по „общественото“ радио БНР Хоризонт.

  3. Дедо Пене казва

    Петрол беше собственост на КТБ но хитро бе грабнат от Литекс,а след това от Пеевски, който го препродаде под зоркия поглед на Мутрата Борисов управлявал 12г.Реално причината за цените е монополното положение на Лукойл, работещ с нефт Уралс и печалба 200% реализирана в швейцарска офшорка, като 20г.не плаща ДАНЪК ПЕЧАЛБА!!!ДОБРИТЕ руснаци, грабят народа ни!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.