ПЕСТЕТЕ! През април идва шоково поскъпване на газа

5 3 003

Пестете парите си, избягвайте излишни харчове, защото идват тежки месеци, предупреждава Narod.bg. През април се чака шоково поскъпване на газа, а синьото гориво повлича крак и на цените на тока, топлото и основните храни от потребителската кошница.

„Финансовите санкции за Русия работят. Всеки ,който държи активи в Москва, не може да ги изтегли. Не знам защо хората продължават да мислят, че нещата са нормални. Има пълно затваряне на руската система. Бизнесът трябва да внимава къде извършва операции”, това каза икономистът Лъчезар Богданов пред Нова телевизия.

Той припомни ,че няма спиране на руски газ към България и към момента на „пазарите“ се търгува със страхове.

„Няма спиране на руски газ в момента. Сега Европа ще знае какво е да си зависим. Преди войната  всички тези истории да си твърде зависим от един доставчик звучаха като есета на научни конференции. Европа ще инвестира в промяна.

В дългосрочен план това, което направи Русия, показа, че не е надежден партньор. Може да ти продава 5 години изгодно и на шестата да те разсипе. Това няма да бъде толериран”, обясни Богданов.

Според него предстои огромна политическа промяна. По думите му Русия е много по-зависима от търговията с Европа.

Енергийният експерт Иван Хиновски път обасни, че Западна Европа е попаднала в икономическата клопка на „Газпром”.

„Има огромно търсене на втечнен газ от Азия. Старият трансбалкански газопровод би могъл да се използва за транспорт на газ към Украйна и Румъния. За нас единствената възможност за получаване на природен газ е турски поток”, каза той. По думите му, Русия е много по-зависима от пазарите в Европа.

Според енергийния експерт Еленко Божков пък от следващия месец картината у нас ще се влоши.

Реклама

„Трябва да очакваме сериозно увеличение на природния газ от април. Причината е, че 70% от цената, по която „Булгаргаз“ определя своите цени се прави на база на борсовите такива, които също се покачиха”, каза той.

Поради тази причина страната ни трябва да направи проучване за алтернативни доставки на газ, смята енергийният експерт. Според него, след падането на мораториума върху цената на тока, ще има скок на електроенергията.

“Необходимо е вземането на незабавен пакет от мерки. Сред тях трябва да е спешно търсене на възможности за доставка на втечнен газ от Алжир например. Незабавно суспендиране на търговията с въглеродни емисионни квоти също.

Границата, която се даде за цена на природен газ в световен мащаб от 2500 долара, вече е мината. Затруднена е и ситуацията с електроенергията“, коментира Божков.

В Народното събрание по въпроса за газа говори и премиерът Кирил Петков.

„Към момента няма нарушени доставки на газ и петрол и рискът не е голям“, заяви той.

От „Лукойл“ гарантират, че имат и пран Б, ако спре предаването на руски петрол, но досега няма нарушени доставки. Така, че засега нещата изглеждат под контрол, ние сме в ежедневна комуникация, заяви Петков в отговор на депутатски въпрос.

Въпреки че „Лукойл“ е руска компания, тя е собственост на швейцарска компания, което по думите на Петков  я спасява от ударите на международните санкции.

„За газа министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция, следим и възможността за ограничаване експорта на електричество“ съобщи премиерът.

Цената на природния газ в Европа при откриването на търговията на борсата нарасна с 27,6% и отново надхвърли 3200 долара за 1000 куб. М, сочат данните на базираната в Лондон борса ICE. В понеделник цената на природния газ в Европа се повиши със 79%, като за първи път достигна почти 3900 долара за 1000 куб. метра.

5 Коментара
 1. многознайко казва

  Слушам глупостите по цените на газа на новия шеф на КЕВР.Приспива народа със сладки приказки.И нароза верва.А бе ахмаци,нали непрекъснато говорите за сключени договори за доставка-и с Газпром и с Азарлайджан.За какви цени на световните борси ми говорите,когато имате двустранни договори за доставка с ФИКСИРАНИ ЦЕНИ?!!!Какво ме брига някаква борса при това положение.Трябва да ми продавате газта по договорените цени на доставките.Елементарна логика.Кой прибира разликата от договореното и доставеното до цената на която продавате-сиреч борсата та борсата.А и като почнете да връзвате цените с петролните продукти…савсем за идиоти ни взехте.Какво общо имат тези компоненти при наличието на цени по дългосрочни договори за доставка.???

 2. Со керез казва

  Един съсед отишъл да си купи една торбичка, 5кг, тор. Изненада – от 5лв станала на 13лв.
  Альо правителството! Отваряйте си очите за спекулата за да не ви натирим.

 3. Со керез казва

  Бай дъ уей, какво стана с азотно-торовия завод, функционира ли като такъв?

 4. Караколев казва

  Кретенизмите у нас надхвърлиха всякакви граници. Всички безобразни манипулации на цените са плод на нашето трансформиране в капиталистическо общество, където няма никакъв контрол нито върху паричните потоци, нито върху спекулата. Съсипването на държавата и народа ни не подлежи на съмнение, щото фактите са жестоки. Важното е, че престъпниците не само не се наказват поощряват се. И вместо да се направи и опит за спиране на тази разруха, за нас било най-важно европейската ни принадлежност и любовта ни към НАТО. Ще ручаме евроатлантически ценности, ще си купуваме тока, газа и всичко останало на европейски цени, а пък доходите ни ще са все така мизерни. Билетчето за автобуса скочи от 4 ст до 1 лев, че и повече, киловата беше също 4 ст. сега очакваме да стане абсолютен лукс. Ами тъпи сме много сме тъпи и няма никакви признаци на поумняване.

 5. Здравко Митев казва

  Всеки ловец знае, че отстрела на мечки е забранен.
  Но всеки има право да стане герой и да си пробва
  късмета. Ловната дружинка понякога греши и
  резултата е лош за хора обучени и защитени, както
  и обичайните съпътващи загуби. Но да се хвалиш, че
  ако имаш лост с достатъчно дълго рамо ще можеш да
  повдигнеш /обърнеш/ Земята. Също така и да обещаваш,
  под овации и поздравления, че ще има много настоящи и
  бъдещи човешки жертви и неясни загуби е МНОГО ЛОШ
  СЦЕНАРИЙ.Някой, някъде трябва да ГО спре, защото ще
  трябва да печати нови банкноти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.