МИРИШЕ НА ЦЕНЗУРА: Министри затварят медии в България заради „руска пропаганда”

4 4 742

Министри от кабинета на Кирил Петков и членове на СЕМ са провели среща през миналата седмица в сградата на „Дондуков“ 1, на която са обсъдили как да се справи България с руската пропаганда, научи Narod.bg.

Според източници на „Галерия“ на тази сбирка се е стигнало до скандалното предложение да бъдат забранени и затворени медии, които дават поле на изява на руската позиция във войната в Украйна. Конкретни имена на медии не са назовани, но се смята, че са заплашени телевизии и сайтове.

В същото време участници в необявената и напълно апокрифна среща са представили списък с имена на политолози, социолози, анализатори, експерти и журналисти, на които трябва да им се забрани публичното говорене, тъй като защитават руската позиция и създават усещането, че България не е на страната на Украйна във войната с Русия.

Най-скандално е било искането на тези хора да им се забрани достъп до обществените медии. „Галерия“ се добра до информацията, че е бил прочетен списък с имена на личности, които да бъдат цензурирани и да им се забрани достъп до големите и влиятелни медии.

Инициатор на срещата е бил транспортният министър Николай Събев. Той поканил и председателя на Съвета за електронни медии медии Бетина Жотева. По време на срещата Събев е настоял пред СЕМ да предложи начин как да се спрат проруските медии. На възражението на юристи, че това е невъзможно, защото законът не го позволява, представители на властта са реагирали много нервно.

Шефката на СЕМ Бетина Жотева беше двигател на идеята за спиране на руските телевизионни канали у нас. По нейно настояване на 1 март в 7 ч. СЕМ се събра на извънредно заседание с една точка в дневния ред – „Проект за решение за временно ограничаване разпространението на руски програми на територията на България“.

Реклама

Като повод беше използвано съвместното изявление на Урсула фон дер Лайен и Жозев Борел, които на 27 февруари апелираха на територията на Европейския съюз да бъде блокирано излъчването на руската държавна многоезична телевизия RT и на информационната агенция “Спутник“, смятани за пропагандно оръжие на Кремъл.

Европейската комисия обаче няма правомощия да налага подобни забрани. Очаква се от самите членки на Европейския съюз да предприемат блокиране на нарочените руски медии съобразно своите законодателства.

У нас първоначално се очакваше да бъде блокирана RT, чието излъчване по самоинициатива на оператора „Булсатком“ вече беше спряно, както и „Первьй канал“, „Руссия 24“,  „Москва 24“, както и всичките им дъщерни канали. СЕМ обаче взе решение успоредно на насоките на Брюксел и блокира само RT и „Спутник“.

Решението на СЕМ обаче трябва да мине през Комисията за регулиране на съобщенията.

Първенци в забраната на руски телевизионни програми в Европейския съюз вече са предприели такива мерки – като Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния. В други страни предложението от Европейския съюз предизвика спорове заради свободата на информацията е нейното споделяне.

Припомняме, че преди да стане член на СЕМ Бетина Жотева беше медиен съветник и говорител на различни министерства – на външните работи, на финансите, на икономиката и енергетиката. Работила е и в постоянното представителство на България в Европейския съюз.

4 Коментара
 1. Lucid & Ferrous казва

  И на това му казват демокрация!
  Ако не ме беше толкова яд на рашките заради крепостната система и маймуняците, които ни сложиха за управници, щях да стана русофил.
  Светът се променя, световният икономически лидер вече е Китай – ако нашите управляващи дебили все още не са го разбрали, да се разкарат.

 2. Мафия казва

  Олио по 6 лв по моя край – тук държава има ли?

 3. !!! казва

  Каква е тази про-украинска пропаганда по нашите медии? Май народната любов ще помете еврогейските демократи.

 4. ГУТЛАБАНА казва

  АЗ ПЪК СЪМ ЗА РУСИЯ ,ХОХЛИТЕ СИ ГО ТЪРСИХА ,ЖАЛКО ЗА ДЕЦАТА И ЖЕНИТЕ НА УКРАЙНА ,НЕВИННИТЕ ВИНАГИ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.