Прокуратурата призна: В списъка „Петков“ има 17 престъпници (Бойко, Маджо, Вълка и Пепи Еврото май са в кюпа)

0 4 694

За двама души от списъка с 19 имена, предоставен на прокуратурата от премиера Кирил Петков, няма данни да са извършили престъпление, съобщи държавното обвинение. Излиза, че останалите 17 са в кюпа, макар че за други шестима службите нямат данни, които да ги свързват с конкретно внесените от министър-председателя медийни публикации.

Единственият, споменат конкретно в прокурорското съобщение, е бившият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов. Многократно Петков заяви, че го държи отговорен за увеличената цена на природния газ. По този казус вече бе образувано дело, а бившият шеф на „Булгаргаз“ – разпитан като свидетел. Материалите от премиера са били изпратени на наблюдаващата Софийска градска прокуратура.

11 от 19

За 11 души от списъка МВР, ДАНС, данъчните и КПКОНПИ са изпратили данни, които може би биха били съотносими с материалите от Петков, пише още прокуратурата. Имена отново не са споменати. За самата информация също няма подробности.

Още преди седмици прокуратурата се оплака, че не получава съдействие от останалите държавни структури. На няколко пъти бе заявено, че от ДАНС, МВР и данъчните постъпват минимални по обем данни.

Самият Петков отнесе папка с 588 страници. Обяснението бе, че информацията е публична, предимно от медии, както и от справки през „Гугъл“. При посещението си премиерът коментира, че е е написал домашното на прокуратурата и се надява те да заработят.

Реклама

Премиерът спомена и няколко имена – Бойко Борисов, Младен Михалев-Маджо, Румен Гайтански – Вълка, Хритофорос Аманатидис-Таки и на бившия следовател Петьо Петров-Еврото, основен герой в „Осемте джуджета“.

Предисторията на посещението му бе прелюбопитна. Премиерът бе попитал главния прокурор Иван Гешев защо не се работи срещу определени хора, а шефът на държавното обвинение бе разбрал, че Петков има данни за извършени престъпления и е редно да бъде разпитан.

Ще питаме и други прокурори

Въпреки че до момента не са открити данни за престъпления за поне двама души, материалите за общо осем от списъка ще бъдат изпратени за преценка на комепетентните прокурори. Те трябва да преценят дали има основание за образуване на дело, пише в съобщението. Как би могло да се стигне до разследване, след като няма данни за престъпление, не става ясно.

Прокуратурата за пореден път се застрахова, че разследването на престъпления не само нейно задължение.

„Борбата с престъпността е отговорност на голям кръг от органи, както на изпълнителната, така и на съдебната власт. Евентуални действия или бездействия от компетентност на изпълнителната власт или други власти няма как да бъдат вменени на прокуратурата“, пише в съобщението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.