Във време на война: Кой ще оглави БНБ (ето ги партийните кандидати)

0 2 146

Преговорите в управляващата коалиция по кандидатурата за управител на Българската народна банка (БНБ) във време на безпрецедентна криза ще продължат до последния момент.

Според източници от мнозинството часове преди изтичането на срока за номинации все още няма съгласие за обща кандидатура и в крайна сметка може да се стигне до вариант, в който четирите формации да излязат с две или повече предложения, въпреки че коалиционното споразумение ги задължава да правят „усилия за единна кадрова политика“ за ключовите държавни постове.

Парламентарните групи могат да издигат кандидати за управител на БНБ, както и за председател и четирима членове на Фискалния съвет до края на днешния работен ден (8 март).

Те имаха 20 дни за номинации, но досега официално са внесени само три имена, като всички са за членове на Фискалния съвет. ГЕРБ-СДС предлага Лъчезар Борисов, бившия министър на икономиката в последното правителство на Бойко Борисов, пише „Дневник“.

ДПС предлага за нов мандат като член на Фискалния съвет Юнал Тасим, три пъти депутат и зам.-министър на икономиката в правителството „Орешарски“. „Има такъв народ“ предлага Атанас Атанасов за член на Фискалния съвет, като в публикуваната му автобиография е посочено, че от 2016 г. досега е главен експертен съветник в институцията, а преди това е работил няколко години в агенция „Пътна инфраструктура“.

По неофициална информация най-голямата група – на „Продължаваме промяната“, продължава да обсъжда имена, а БСП и „Демократична България“ засега не предлагат кандидати. От двете формации отказват и коментари по темата, докато няма сложени на масата предложения.

Засега единствено „Има такъв народ“ изглеждат готови с кандидат, в случай че не се стигне до съгласие около едно име. Парламентът избира управител на БНБ с обикновено мнозинство – половината от присъстващите депутати плюс един.

Мандатът на досегашния управител на БНБ Димитър Радев изтече през юли миналата година, а на председателя и членовете на Фискалния съвет – през ноември 2021 г.

„Продължаваме промяната“ още обсъжда

Въпреки неколкократните уверения на премиера Кирил Петков, че има множество добри кандидати, от които ще бъде направен изборът, депутати от „Продължаваме промяната“ потвърдиха, че разговорите за номинации са продължили до късно вечерта в понеделник (7 март), но отказаха да посочат обсъжданите имена.

Реклама

В медийни публикации от последните седмици като най-вероятно кандидати бяха споменавани икономистите Валентин Михов и Илиян Михов. Валентин Михов беше назначен миналата година от Кирил Петков – тогава служебен министър на икономиката – за председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Брат му Илиян Михов е ректор на едно от най-авторитетните бизнес училища в света – INSEAD. Премиерът не отрече желанието си той да е гуверньор на БНБ, но не бе категоричен какви са възможностите за това: „Ако такъв човек застане на подобна позиция, всички българи може само да се гордеем, но не знам дали това е възможно“, коментира Петков на 14 февруари по Би Ти Ви.

Кандидатът на „Има такъв народ“

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански вече обяви в интервю за „Нова телевизия“, че ако „Има такъв народ“ издига своя кандидатура, то това би бил той. В предишното Народно събрание, където заемаше същия пост, той инициира ускорена процедура за управител на БНБ, но „Демократична България“ и БСП не подкрепиха идеята.

Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в Асоциацията на банките в Люксембург, член на Групата на участниците от банковия сектор, както и част от Европейския платежен съвет. Преподавал е в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и в Международния банков институт в София.

„Капитал“ припомня, че до 2015 г. е бил изпълнителен директор на „Инвестбанк“, която бе една от двете банки с констатиран капиталов недостиг при двата последни прегледа и стрес тестове от БНБ и ЕЦБ – през 2016 и 2019 г. Бил е в управата на ДЗИ банк и Д банк, както и изпълнителен директор на „Транскарт“.

Председател и членове на Фискалния съвет

Фискалният съвет бе създаден през 2015 г. по европейски регламент с идеята да е независим орган, който да следи изпълнението на бюджета и да е коректив на Министерството на финансите. Оттогава председател на Фискалния съвет е Борис Грозданов (допреди това депутат от ГЕРБ, станал известен с предложение пенсиите да бъдат обложени с данък).

По неофициална информация БСП ще предложи депутата проф. Румен Гечев за нов председател на Фискалния съвет. Пред „Дневник“ Гечев каза, че той е „възможно предложение“, без да коментира за какъв пост е обсъждано да бъде номиниран.

Румен Гечев бе икономически вицепремиер в правителството на Жан Виденов, а през 2013 г. се върна в политиката като депутат.

Останалите с изтекъл мандат във Фискалния съвет са: Юнал Тасим (ДПС), Григорий Вазов („Патриотичен фронт“), Дора Андреева („Български демократичен център“ на бизнесмена Христо Ковачки) и Любомир Дацов („Реформаторски блок“). Дацов бе номинация на „Има такъв народ“ в първото нереализирало се правителство на партията на Слави Трифонов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.