Оливър Стоун: Путин падна в капана на САЩ, няма път назад

1 4 181

Въпреки че Съединените щати имат много агресивни войни, лежащи на съвестта им, това не оправдава агресията на г-н Путин в Украйна. Дузина грешки не водят до правилното нещо. Русия сгреши, че нахлу. Тя направи твърде много грешки.

1) подценява украинската съпротива;

2) надценява способността на армията да постигне целта си;

3) подценява реакцията на Европа, особено на Германия, увеличавайки военния си принос към НАТО, на която те се съпротивляваха в продължение на около 20 години; дори Швейцария се присъедини към каузата. Русия ще бъде по-изолирана от Запада отвсякога;

4) подценява засилената мощ на НАТО, което сега ще окаже по-голям натиск върху руските граници;

5) подценява вероятното вкарване на Украйна в НАТО;

6) подценява щетите за собствената й икономика и със сигурност създаването на по-голяма вътрешна съпротива в Русия;

7) създава голямо пренастройване към властта сред олигарсите;

8) пуска в игра касетъчни и вакуумни бомби;

9) и подценява силата на социалните медии в световен мащаб.

Но трябва да се зачудим как Путин е могъл да спаси рускоговорящите хора в Донецк и Луганск?

Без съмнение неговото правителство можеше да свърши по-добра работа и да покаже на света осемте години страдания на тези хора и техните бежанци – както и да подчертае натрупването на 110 000 украински войници на границите Донецк-Луганск, което се случваше по същество преди руската инвазия.

Но Западът има много по-силен ПР (връзки с обществеността) от руснаците.

Или може би Путин трябваше да предаде двете провинции и да предложи помощ на 1-3 милиона души за преместването им в Русия. Светът може би е разбрал по-добре агресията на украинското правителство. Но пак не съм сигурен.

Но сега е твърде късно.

Реклама

Путин си позволи да бъде примамван и падна в капана, поставен от САЩ, и ангажира своята армия, като даде възможност на най-лошите заключения, които Западът може да направи. Вероятно, според мен, той се е отказал от Запада и това ни доближава повече от всякога до финална конфронтация. Изглежда, че няма път назад.

Единствените, които се радват на това, са руските националисти и легионът от мразещи руснаците, които най-накрая получиха това, за което са мечтали от години, т.е. Байдън, Пентагон, ЦРУ, ЕС, НАТО, масовите медии – и не пренебрегвйте Нуланд и нейната зловеща банда неоконсерватори от DC. Това значително ще оправдае и действията на “ястребите” в обществените очи.

Посочването на токсичността на американските политики (Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, разширяване на НАТО, нарушаване на ядрените договори, цензуриране и пропускане на важни факти от новините и т.н.) ще бъде почти невъзможно.

Разобличаването на западните двойни стандарти, включително лошото поведение на Киев и Зеленски, също ще бъде заглушено, тъй като отново правим грешни заключения.

Сега е по-лесно да опетняваме онези от нас, които се опитваха да разберат руската позиция през последните две десетилетия. Опитахме.

Но сега е моментът, подобен на онзи, когато JFK (Кенеди) и Хрушчов се изправиха пред опасната ситуация в Куба през октомври 1962 г., двете ядрени сили трябва да върнат това обратно от бездната. И двете страни трябва да запазят лицето си.

Това не е момент, в който САЩ да злорадстват. Като ветеран от Виетнамската война и като човек, който е свидетел на безкрайния антагонизъм на Студената война, демонизирането и унижаването на чужди лидери не е политика, която може да успее. Това само влошава ситуацията.

Необходими са преговори по обратния канал, защото каквото и да се случи през следващите няколко дни или седмици, призракът на последната война трябва да бъде реалистично приет и да се посредничи. Кой може да направи това? Има ли сред нас истински държавници? Може би, моля се, Макрон.

Донесете ни одобрение подобно на Метерних, Талейран, Аверел Хариман, Джордж Шулц, Джеймс Бейкър и Михаил Горбачов.

Голямата невиждана трагедия в основата на тази история на нашето време е загубата на истинско мирно партньорство между Русия и САЩ – с, да, потенциално Китай, без причина освен желанието на Америка за господство.

Идиотите, които продължаваха да провокират Русия след края на Студената война през 1991 г., извършиха ужасно престъпление срещу човечеството и бъдещето.

Заедно нашите страни биха могли да бъдат естествени съюзници в най-голямата битка срещу изменението на климата.

Само със своите технически постижения, в голямата наука, в ракетната техника, в тежката промишленост и най-модерните и чисти ядрени енергийни реактори, Русия е била досега голям приятел на човечеството.

Уви, в нашия век досега човекът не е успял да види или да посегне към звездите.“

Автор: Световноизвестният кинорежисьор Оливър Стоун, източник: в. „Минаха години“

1 Коментар
  1. майната казва

    Да може и така да е но всеки трябва да плаща за магариите си ! Сега Путин е наред ! Нима САЩ го туриха „император“ до живот!? Стана му скучно на магарето !!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.