Войната „ремонтира” кабинета на Кирил Петков (каква цел преследва мафията ГЕРБ?)

3 3 410

Войната в Украйна може да доведе до ремонт на управляващата коалиция. Това твърдят запознати със сложните отношения на доминиращата партия „Продължаваме промяната“ с „ястребите“ от „Демократична България“ и настроените по-миролюбиво към Русия социалисти и „Има такъв народ“. 

Кабинетът на Кирил Петков вече увисна на косъм при смяната на военния министър, когато посред нощ БСП постави ултиматум на премиера, че не иска Тодор Тагарев да наследи Стефан Янев.

В крайна сметка, се стигна до компромисния вариант с Драгомир Заков, но това не е намалило напрежението между коалиционните партньори.

Вицепремиерът Корнелия Нинова и останалите червени министри продължават да са твърдо против санкциите срещу Москва. Левицата смята за опасна всяка форма на военна помощ за Украйна, ако натискът от Брюксел и Вашингтон в това отношение се засили при задълбочаване на конфликта.

Настроенията на червения електорат също са доста русофилски. Преди броени дни Градският съвет на БСП-Пловдив дори излезе с призив за незабавно напускане на партията от управленската коалиция.

В огласената позиция се казва, че с гласуването на оставката на Стефан Янев като военен министър „БСП се е поставила в услуга на чужди интереси, които имат за цел да хвърлят България във война, и то директно на фронтовата линия“. Затова левицата спешно трябвало да се оттегли от участие в държавното управление.

„Подобна обща позиция изразиха всички общински председатели в Пловдив- област. Ние се присъединяваме и заявяваме, че БСП трябва да има националноотговорно поведение, за да гарантира, че българският народ ще живее в мир“, заяви председателят на ГС на пловдивските социалисти Димитрина Вакрилова. Наложи се на пожар областният лидер на БСП Емил Караиванов да обяснява, че това е манипулация и структурите в Пловдивско са против левицата да напуска управленската коалиция.

Настаналият смут сред червените редици заради войната в Украйна обаче вече притеснява ръководството на „Продължаваме промяната“, твърдят запознати.

Вече се появиха коментари, че е възможно БСП да бъде изхвърлена от властта, като ГЕРБ се нагърби да крепи превърналия се в правителство на малцинството кабинет, но без да участва в управлението. 

Като знак в това отношение се приеха думите на бившия премиер Бойко Борисов, че е възмутен от освиркването и замерянето със снежни топки на сегашния министър-председател Кирил Петков по време на тържествата за 3 март на Шипка. Евентуално заравяне на томахавките между ГЕРБ и ПП ще бъде обяснено пред смаяния електорат с нуждата България да има твърда проатлантическа позиция срещу агресията на Русия.

Голям натиск за изчистване на властта от кадрите на двете служебни правителства на Стефан Янев, които са колебливи по отношение на Русия, оказва „Демократична България“. 

„На всички национални парламенти на страните от ЕС и на Европарламента им се налага преподреждане на приоритетите и минаване в един полувоенен режим. От тази гледна точка аз гледам на смяната на министъра на отбраната Стефан Янев като на адаптация към новата ситуация и като на заздравяване на правителството. Коалицията е сложна и нейни елементи

ще трябва доста сериозно да си преосмислят позицията съобразно това, което се случва, а то не ни позволява да продължим както досега – все едно Путин не е нападнал Украйна и не е почнал война в Европа, която ескалира до заплаха с ядрено оръжие“, заяви вчера Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“ и лидер на „Да, България“.

Реклама

Той припомни, че още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов са заявили, че ги притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние, и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството:

„Случаят със Стефан Янев потвърди това. Има ключови назначения на ръководни кадри – министерски и други шефове на служби, които не са правени от кабинета и не са част от координираната воля на коалицията“, продължи Христо Иванов.

Той подчерта, че има критики към информацията, която службите подават на парламента. И заподозря руско влияние в тях. ДБ подкрепя изпращането на оръжие като помощ за Украйна, подчерта категорично Иванов и уточни, че ще търсят баланс с позицията на БСП, които са против това. 

„Не очаквайте от нас да поставяме ребром положението – или това, или ще се разпадне коалицията. Никой не може да си позволи политически да разпадне коалицията и това управление. Който злоупотребява с подобни заплахи, играе покер, който не може да довърши.

Никой не може да поеме отговорността в тази ситуация България да остане без управление и да отидем на избори, които да бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия“, каза още лидерът на ДБ. С напредването на войната в Украйна трусовете в коалицията обаче продължават и оцеляването ѝ изглежда все по-трудно.

Георги Свиленски, БСП: Правителството пада, ако ни извадят от властта

Вбиването на клин между БСП и „Продължаваме промяната“ ще продължи, защото стабилността на коалицията се крепи на участието на социалистите в нея. Тази теза разви председателят на групата на червените депутати Георги Свиленски по повод на напрежението около смяната на военния министър.

„Направихме среща с премиера и казахме нашето виждане на ситуацията и какъв трябва да е според нас човекът, който да заеме поста на министър на отбраната. Но министърът на отбраната по коалиционното споразумение е представител на ПП. Нашите ангажименти спират дотам. Ние нито можем да посочим човека, нито да го оттеглим“, добави Свиленски.

Той изрази удовлетворение от избора за министър на отбраната, като отбеляза, че Драгомир Заков е близо до проблемите и е наясно със ситуацията, тъй като е представител на НАТО, а в същото време е работил по проблеми, свързани с Русия.

„България като страна и като история е най-свързана с Русия и това няма човек, който да го отрече. И затова всичко това, което се случва, ние, българите, го страдаме, защото и Украйна, и Русия са ни братски народи“, добави Свиленски.

Той увери, че БСП действа единствено в националния интерес на България. По неговите думи, социалистите са против санкциите срещу Русия, защото от тях България ще загуби, а големите държави ще спечелят.

„Това го показват фактите от предишните санкции, когато стокооборотът на Русия се увеличи от 500 на 700 млрд. долара“, аргументира се Свиленски.

„Всички знаят, че ако извадят БСП от коалицията, правителството пада – което е целта на ГЕРБ, да се върнат отново на власт. Те се опитват последните седмици да се самопредлагат. Двамата им заместник-председатели, Томислав Дончев и Даниел Митов, говорят разнопосочно. Даниел Митов казва, че не са подкрепили кабинета, а са подкрепили оставката на Янев.

Томислав Дончев вчера казва, че са подкрепили министъра, защото трябва да има министър на отбраната. ГЕРБ се опитват по всякакъв начин да се прилепят към управлението, защото не е комфортно да си опозиция на управление, което проверява и разследва твоите сделки. Но рано или късно тези неща ще излязат на бял свят“, каза още Свиленски.

3 Коментара
  1. Silence казва

    Ами махнете си мекеретата путлеристки от властопритежаването, БЕ! Иначе като какви сте? На мУтрофановЪЪЪ храненици?

  2. КОЛАРОВА - ВНУЧКАТА казва

    българина никога няма да намрази Русия ,но за сметка на това мрази краварите тъпи ,откакто кириту показа ,че е зависим от мустафата рейтингът им е на под нулата …..мустафата затова се е залостила с жълтакавата муна и не се показват току виж народната любов я е познала

  3. ИСТИНАТА казва

    ПРОБЛЕМИТЕ на България са в ИСТИНАТА за: НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,………………………., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ „герб“ +“дпс“ +“бсп“!!! Да РАЗКРИЕМ ИСТИНАТА БЪЛГАРИ!!! И, тогава НОВИ ИЗБОРИ!!! Българиооооооооооооо ооооо ооооо!!! НАРОДЕ????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.