Бомба в Narod.bg! Стефан Янев се връща като премиер!

1 6 397

Стефан Янев се завръща на върха на политиката като премиер, научи Narod.bg! Генералът се радва на одобрението както на фактори вляво, така и на десни политици с умерената си позиция към войната в Украйна, която прибързано бе разтълкувана като „снишаване” и стана повод да бъде махнат.

Ген. Янев напусна военното министерство минути, след като парламентът избра новия военен министър Драгомир Заков, заедно с приятелката си. Той бе уловен от телевизионен репортер как си тръгва заедно с досегашната заместник-министърка на отбраната Ралица Симеонова, която почти официално е жената до Янев. Той е женен от десетилетия, но бившият премиер и военен министър е почти неразделен със Симеонова.

Тя бе началник на политическия кабинет, докато Янев бе служебен министър-председател, а после стана негов заместник-министър на отбраната. Подаде оставка веднага след решението на парламента за избор на новия министър Драгомир Заков.

„Официално подадох заявление до министър-председателя, с което изрази в желанието си да бъде освободена от длъжността заместник-министър на отбраната. Радвам се, че е придвижено успешно и че повече няма да изпитвам срам и неудобство от политиките, които провежда този кабинет. Това, на което станах свидетел през последните няколко месеца, затвърди убеждението ми, че сме завладяна държава, унижавана от свои и чужди, експлоатирана за реализиране на лични цели и амбиции. Системата на отбраната е много подходяща илюстрация на подобни практики“, обясни тя.

По образование Ралица Симеонова е бакалавър по политология и магистър по международни политически отношения и сигурност. Тя притежава докторска степен по сравнителна политология от Софийския университет. В периода  февруари 2014- май 2021 година работи в администрацията на президента като експерт в направлението „Сигурност и отбрана“ и там се сближава с Янев.

Той самият бе категоричен, че е облекчен след напускането на министерството. Генералът сдаде поста на връх рождения си ден, защото на 1 март стана на 62 години. По традиция подари икона на Свети Георги на наследника си, но не спести и ядните думи към премиера Кирил Петков.

Реклама

„Уважаеми господин министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“.

Телевизионното му обръщение бе записано във военната телевизия часове, след като си замина от поста. Никой досегашен министър на отбраната, дори наемащият смело компаньонки тупиран земеделец Николай Ненчев, не си е позволил да ползва защитения със специален статут телевизионен канал за лични цели. Във  видео той разкритикува повечето политически формации, без да ги назовава.

„Перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансирана на емоционални тези.

Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на състраданието на хората.

Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията. Те са мъдри и  няма да бъдат допуснати да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечии интерес“, каза той и това засили още повече подозренията, че се готви да влезе в политиката. Дори упорито се заговори, че Янев се готви за премиерския стол.

Източник: в. „Минаха години“

1 Коментар
  1. Здравко Митев казва

    Май този генерал не е прескочил нито един чин
    в армията. Т.е. пагони, които за някои други
    бяха като на “ прескочи кобила „. Как ли става ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.