ИРОНИЯ: На Трети март Доган спечели 23 млн. от скъпия ток на ТЕЦ „Варна“

0 2 207

Животът понякога ни поднася плашеща ирония – навръх Трети март Ахмед Доган спечели 23 милиона лева от продажбата на скъпия ток от неговата ТЕЦ „Варна“.

По време на борсовата търговия с ток на националния празник в сегмента „Ден напред“ (доставка на 4 март) цената на електроенергията в Българския рязко се повиши – от около 500 лв./мВтч преди това до над 700 лв./мВтч. Причина за този рязък скок беше поскъпването при природния газ – заради кризата в Украйна, който е основно гориво за европейските централи след ограничаването на въглищата.

Тази промяна на пазара обаче даде възможност на централи със скъпо производство, като притежаваната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“, да обявят и успешно да проведат търгове за електроенергия, въпреки високата начална цена. В случая централата край Варна пусна търг за продажбата на 50 мегавата базова мощност с доставка от 1 до 30 април при цена от 599 лв./мВтч.

Само за сравнение на 28 февруари беше обявен аналогичен търг с по-ниска цена (579 лв./мВтч), но тогава никой не пожела да купува. Сега обаче цялото количество (общо 36 хил. мВтч) беше пласирано, при това на средна цена от 642 лв./мВтч, което означава, че е имало наддаване.

Реклама

Общите приходи от сделките на ТЕЦ „Варна“ са 23.1 млн. лв.

Купувачи са двама чуждестранни търговци на ток – Energi Danmark A/S и Holding Slovenske Elektrarne d.o.o. Това, с голяма доза сигурност означава, че енергията ще бъде изнесена от България – вероятно към Гърция и Италия, предположи „Капитал“.

Заради успеха на този търг ТЕЦ „Варна“ е обявил нови три оферти за продажба на ток на 7 март. Те са за още 30 мегавата базова мощност през април при начална цена 641 лв. (с 1 лв. по-малко от сключени на 4 март сделки), други 30 мВт за през май при начална цена от 639 лв./мВтч, както и 5 мВт пикова мощност (от 9 до 20 часа) при цена от 739 лв./мВтч. Ако всички търгове са успешни, централата ще получи над 42 млн. лв.

Тук обаче интересното е, че ТЕЦ „Варна“ има големи задължения (по последни данни около 20 млн. лв.) към „Булгаргаз“, заради които в края на миналата година държавният доставчик беше спрял снабдяването й.

Преди няколко дни енергийният министър Александър Николов посочи, че централата продължава да е вторият най-голям длъжник на държавното дружество след столичната топлофикация. Възможно е ТЕЦ „Варна“ да си е намерила алтернативен доставчик или да разчита да се разплати с „Булгаргаз“ чрез приходите от тези търгове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.