Бойко ли е премиер? Раздава 10 млн. от парите на Пловдив, сякаш са му бащиния

0 3 020

Смешно, сатирично, или просто тъжно. И трите прилягат на разигралата се миналия уикенд сцена, при която бившият премиер Бойко Борисов, който май не знае, че е бивш, привика пловдивския кмет Здравко Димитров и общинари и нареди вече проведена поръчка да бъде спряна, а парите от нея – пренасочени другаде.

На среща с пловдивските младежи на ГЕРБ в Хисаря на 26 февруари Борисов разпореди на кмета Здравко Димитров да спре проекта за пробив под Водната палата и да насочи парите за довършване на стадиона на „Ботев“. „Пловдив си е футболен град“, заяви Борисов.

На стадиона не му достигат около 10 млн. лв. за пълна козирка, с което да отговаря на изискванията на УЕФА. Поръчката за пробива при палатата е малко над 9 млн. лв. с ДДС, пише „Капитал“.

„Претрансформирайте го през Фонда на фондовете или, както си прецените и действайте, защото съм обещал в Пловдив да се играе финал на някоя от големите купи“, твърдо нареди Борисов, очевидно забравил, че вече не е премиер и не може да нарушава правилата на куп институции, защото така е решил.

„За радост имаме мнозинство в Пловдив“ заключи Борисов. Присъствалите на срещата общински съветници от ГЕРБ приеха без възражения това предложение, начело с кмета, който като на изпит в лайвстрийм заедно със строителя на стадиона Илиян Филипов от ПИМК обясни как това е нужно. Самият Филипов потвърди, че ако му дадат парите, ще сложи козирката.

Всъщност, не може

След като свърши срещата в Хисаря нещата изведнъж се промениха.

Реклама

Кметът Димитров оказа се, е преосмислил. В отговор на въпрос на „Капитал“ по темата той отговори, че всичко това е било неприятна изненада за него и няма законово основание да бъде извършено подобно пренасочване на средства от проект през Фонда на фондовете. „Това е проект, важен за града, проект за който се игра търг, има обществено обсъждане и няма как да бъде заменен с нещо друго. Все едно на Вас да ви отпусне банката кредит за апартамент, а Вие да си купите лека кола“, направи сравнение кметът.

Парите за пробива са част от 30-милионния заем за „Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив“, за които има решение на Общински съвет и избран изпълнител – „Иса 2000“. Няма законов начин тези средства да бъдат прехвърлени от тази поръчка към друга, просто защото някой – бил той и бивш премиер – така е решил. Или поне – няма начин без той да е свързан с тежки финансови и правни последици.Очевидно това е осъзнал и кметът. „Строеж под Водната палата ще има, ще се сключи и договор с избрания изпълнител“, заяви Димитров.

Друг присъствал на срещата, който подкрепи решението, но вече е променил мнението си, е председателят на Общинския съвет Александър Държиков. За „Капитал“ той коментира, че тези дни е разбрал от кмета, че „май няма да е възможно да се прехвърлят средствата“. Очевидно на самата среща общинарят или не е преценил, че предложението не е реалистично, или не е посмял да го каже.

Търсят се пари за стадион

Борисов, каза кметът Здравко Димитров, вероятно е бил подведен от някого. Не стана ясно кой е този някой, но малко след срещата в Хисаря, бившият кмет Иван Тотев, чиято амбиция да се върне на поста не е тайна, заяви категорично, че пробив под Водната палата не може да има, защото там не може да се копае заради близостта с коритото на река Марица.

Тази теза подкрепи и неговият съмишленик и колега Радомир Чолаков. Интересното е, че именно по времето на Тотев общината е заложила пробива като част от големия проект, по който беше направено кръгово кръстовище.

ГЕРБ-Пловдив обаче започва да търси пари за стадионите – този на „Ботев“ и този на „Локомотив“. Държиков е категоричен „становището на цялата група е, че трябва да се осигурят средства за завършването на стадионите“.От думите на Здравко Димитро става ясно, че решение се търси направо в София вече, в лични разговори между него и Борисов.

Проблемът, естествено, е че Борисов вече не разполага с държавните ресурси, които да разпределя както му скимне. Тази новина, изглежда, още не е напълно стигнала нито до Пловдив, нито до „зайчарника“ в Банкя…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.