ГАВРА: Прокуратурата мотае „Барселонагейт“

2 2 628

Официалният превод от испански на материалите по делото „Барселонагейт“, получени от Испания на 14 февруари, още не е готов.

Това призна пред „Сега“ говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език, така че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преводът е специфичен, тъй като става дума за текст, пълен с юридически термини. Освен това преводачът е заклет и носи наказателна отговорност за съдържанието му.

Прокуратурата междувременно е направила неофициален превод и е запозната с информацията, но чака и официалния превод, както изисква НПК.

Реклама

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването.

Заключенията на испанските власти, изпратена на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро:

„Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа, с който Narod.bg разполага.

Справката, получена от МВР, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. В нея обаче е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“.

„Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания по линия на Интерпол.

2 Коментара
  1. ЙП казва

    Заглавието е много точно!
    Можем само да доуточним – „Българската прокуратура мотае ……“

  2. Шопето Буци казва

    Така е при дермо-крацията! Шайката винаги отделя част от главорезите си за прокуратурата и я превръща в прокурватура, за да я прикрива от съдебни преследвания! Повече от 30 години е пред очите на всички!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.