Вижте невероятната съдба на Володимир Зеленски ( Как от комик стана борец срещу Путин и държи милиони в офшорки)

9 4 978

През целия ми живот се опитвах да разсмея украинците. През следващите пет години ще правя всичко, за да може украинците да не плачат!”. Това се зарича Володимир Зеленски през май 2019 г. на церемонията по встъпването си в длъжност като президент на Украйна. Уви, надеждите на популярният комик, да донесе мир и просперитет на страната си бяха брутално прекъснати само две години и половина по-късно, след наредената от Владимир Путин инвазия в Украйна.

Необявената официално война срещу родината му принуди бившият актьор и тв-водещ  да влезе в нова роля, и то без предварителна репетиция. Така от президент на слабо позната държава той се превърна в неформален лидер на свободния свят срещу болните амбиции на кремълският господар да „денацифицира” и „освободи” демократичните държави от Източна Европа.
За множество анализатори амбициите на Владимир Путин са да възстанови бившият Съветски съюз, под формата на руска империя. По ирония на съдбата основна заслуга за разпадането на бившият СССР има друг колега на Зеленски – покойния американски президент Роналд Рейгън. Посредственият артист от Холивуд едва ли ще бъде започнен с ролите си, но безсмъртно остава определението му за СССР като „Империя на злото”. В резултат от политиката на Рейгън тя се разпадна, но инвазията на Путин в Украйна за много експерти е опит да бъде възстановена отново. Дали на Володимир Зеленски ще се падне честа да я „допогребе”, предстои да видим.


Ключов момент в превръщането на Зеленски от слабо популярен президент в неуспорим водач на народа си e обещанието му, че ще стои до последно в родината си. В началото на войната западните анализатори не даваха никакъв шанс на Украйна да се противопостави на путиновите орди. Прогнозите бяха, че разкъсваната от противоречия страна ще капитулира до 2-3 дни. Подобни очаквания имаха и САЩ, чиито власти предложиха на Зеленски да му съдействат при бягството в чужбина, от където безопасно да продължи борбата си. Още повече, че руските власти недвусмислено обявиха намерения да ликвидират политическото ръководство на Украйна, като част от процеса на освобождение на народа от „нацисткия режим”. Вместо да се предаде и напусне засипвания от руски ракети и бомби Киев, Зеленски официално обяви, че ще брани родината си до край. Изявлението си украинският президент направи във видео послание от улиците на Киев, рамо до рамо с други правителствени лица.


„Добър вечер на всички! Аз и правителството сме тук. Нашите военни са тук. Гражданите и обществото са тук. Ние всички сме тук, защитаваме своята независимост, нашата държава и така ще си остане. Слава на нашите защитници! Слава на нашите жени защитници! Слава на Украйна!”, обяви в драматичното видео Зеленски.


В следващите дни украинският президент пусна още десетки свои снимки и видеа за да докаже, че не е избягал. Подобно поведение се отрази и на останалите граждани. В резултат, прогнозите как Украйна ще е лесна плячка за путиновите войски, не се сбъднаха. Стотиците клипове от сраженията в цялата страна показват, че „освободителите” понасят колосални загуби. Отпор им дава както армията, така цивилното население, отказващо да преклони глава.


По ирония на съдбата, само няколко месеца преди руското нападение украински политици открито прогнозираха бягството на Володимир Зеленски от страната, заради войната му срещу олигарсите. Неумелите му действия предизвикаха критиките на множество депутати. Обвинявайки го в липса на опит, те го призоваха да се върне отново в телевизията или незабавно да напусне страната. Причина за сриващият му се рейтинг стана и международното  журналистическо разследване „Досиетата „Пандора”, в рамките на което се разкри, че Зеленски е имал редица офшорни фирми, които по заобиколни пътища са се финансирали от олигарх.


Всъщност, критиките на политическите му опоненти далеч не са безпочвени. До руската инвация, в съзнанието на повечето украински Зеленски се свързва повече с образа му на прочутият комик от телевизията, станал по една случайност президент.


Такава реално е и цялата кариера на Володимир Зеленски. Преди да влезе в политиката и по волята на историята да се превърне в президент войн, той има изключително успешна телевизионна кариера. Хонорарите му са баснословни – най-високите в цялата страна. През 2009 г. разказва в свое интервю, че презира политиката и не вижда смисъл да се занимава с нея. Случва се обаче точно обратното…


Роден в семейството на родители евреи през 1978 г., Володимир израства в град Кривой Рог с баща, който е и ръководител на катедрата по кибернетика и компютърен хардуер в Криворогския икономически и технологичен университет, и майка инженер. Володимир учи в криворожката гимназия № 95 с изучаване на английски език. В училище е много активен в артистичните дейности – участва в театралния кръжок, танцува, в почти всички спортни отбори е, изключително активен във всички извънкласни мероприятия. Мечтае да стане дипломат, но постъпва в Криворожкия икономически институт, филиал на Киевския национален икономически университет, в който получава юридическо образование. Така и не работи по специалността си, съдбата му отрежда друго.


Още на 17 години се снима в руското телевизионно състезание за „стенд-ъп” комици, известно като КВН (съкращение от „Клуб на веселите и находчивите”). Участвайки в така наречената Основна лига на предаването, през 1997 г. той печели надпреварата. С отбора си „Квартал 95” създава едноименна телевизионна продуцентска компания, кръстена на централна част от родния му Кривой Рог. Компанията има огромен успех продуцирайки множество шоу-програми и развлекателни телевизионни предавания за два украински тв канала, организира и мащабни концерти. Самият Зеленски не прекъсва кариерата си като актьор. Той играе в главната роля на няколко успешни игрални романтични комедии – „Любов в големия град” (2009), „Офис романс. Нашето време” (2011) и „8 първи срещи” (2012). Връх в кино кариерата му е комедията „Ржевски срещу Наполеон“ от 2012 г. където играе Наполеон.


Бъдещият президент обаче става далеч по-известен с телевизионните си изяви. Като комик в прочутото шоу „95-и квартал” и танцьор №1 в украинската версия на „Денсинг Старс” се превръща във всенароден любимец. Венец в кариерата му обаче е участието в комедийният сериал „Слуга на народа”, чийто сценарий се превръща в пророчество. В него Зеленски играе ролята на гимназиалният учител по история Василий Голобородко, който една сутрин се събужда президент на страната.


Филмът започва с нецензурния монолог на млад гимназиален учител по история срещу корупцията и провала на политическата класа на страната си.


„Защо всички честни хора са глупаци, а всички умни крадат”, избухва наивният, но честен учител по история Васил Холобородко, в чиято роля е Володимир Зеленски. „Какви хора сме ние, за да продължаваме да гласуваме за тези шибани лъжци, като знаем какви измамници са те? 25 години избираме едни и същи крадци! И този път ще е същото. Защото отново ще изберем един и същи мошеник – всички знаем, че е такъв, но пък другият е още по-лош. И на никого не му пука! Ако ме сложат на тяхно място само за една седмица, аз щях да им дам да се разберат – край с всичките им лимузини, бонуси, летни резиденции и с всички тях! Искам всеки обикновен учител да живее като президент! А президентът да живее като учител, мамка му!”, гневи се учителят в класната стая, без да забележи, че един от учениците му тайно заснема тирадата с телефона си.


Видеото става мигновен хит. Милиони украинци подкрепят идеята честният учител да се яви на предстоящите президентски избори, и той – както може да се очаква в сатиричен филм – ги печели с партията си „Слуга на народа”. Следват два сезона комедия от грешки, докато президентът Холобородко се опитва да се пребори с повсеместната корупция и с желязната хватка на сенчестите олигарси – с помощта на старите си съученици, които назначава за министри.  Проблемите, с които се сблъсква президента Холобородко са напълно реални: от корумпираните генерали и шефове на тайни служби, които са и мафиотски босове, до олигарсите-кукловоди, които контролират медиите и си купуват политици като часовници.


Филм и живот се сливат, когато една реална сутрин през 2017 г. юристът на продуцентската компания на Зеленски „Студио Квартал 95” Иван Баканов регистрира едноименна партия. По ирония на съдбата новината, че „учителя Холобородко” влиза в политиката се приема изключително радушно от украинците. Половин година преди официално да обяви кандидатурата си за президент, Зеленски е на челните места сред анкетите в Украйна. Както си му е редът, самото влизане в надпреварата изобщо не е обичайно. Зеленски решава да съобщи новината на 31 декември 2018 г. по време на празничното си шоу в телевизия „1+1”, собственост на украинският олигарх Игор Коломойский. Основното му обещание е да спре чрез преговори войната в Донбас и Луганск. Изявлението на Зеленски е толкова сензационно, че дори засенчва новогодишната реч на тогавашния президент Петро Порошенко, която се излъчва по същото време.

Реклама


Верен на навика си да разсмива хората, Зеленски не спира с участията си дори и след като стават ясни намеренията му да стане държавен глава. По време на президентската си кампания той продължава турнето на комедийното си шоу „Лига на смеха” из страната. Цялата кампания на комика е горещо рекламирана от телевизионния канал „1+1” на олигарха Коломойский. Това навлича обвинения на Зеленски, че е негова маша. Отговаряйки на въпрос за влиянието на Коломойски, самият Зеленски каза, че не се подчинява на инструкциите на олигарха, с когото „не е подписал споразумение с кръв”.


Както в пророческият сериал и представителя на истинската партия „Слуга на народа” печели изборите. Разликата е, че истинският актьор-комик Зеленски спечели президентските избори с по-висок процент от измисления учител по история Холобородко. Следвайки сценария от сериала след избирането си Зеленски попълва екипа си предимно с колеги от комедийното си шоу, който също нямат абсолютно никакъв опит в политиката, но обещават, че ще накажат лошите и крадливи политици. И удържат на думата си.


Още в първата година от избирането си за президент, Зеленски пристъпи към действия за приемането на т.нар. Закон срещу олигарсите. В него беше вписана дефиниция за понятието „олигарх”, включваща критерии като доминираща позиция в индустрията и влияние в медиите. Под ударите на закона попаднаха някои от най-влиятелните милиардери в страната. Сред тях и един от основните противници на Зеленски в Украйна – Ринат Ахметов. Връхната точка на напрежението между тях е известна и като „Превратът за 1 милиард евро”. Историята е оповестена от Зеленски, който пред медиите обяви, че военното разузнаване се е сдобило със записи, уличаващи Ахметов в държавен преврат срещу Украйна. Според украинския президент Ахметов е предлагал на лица с връзки с Кремъл да осъществят преврата срещу възнаграждение от 1 милиард евро.


Самият милиардер определи твърденията като „абсолютна и безобразна лъжа”. От Москва също отрекоха да са планирали държавен преврат в Украйна.


Зеленски обаче продължава да настоява на своята версия и дори се заканва, че ще използва правомощията си за да наложи санкции на едни от най-богатите хора в Украйна по обвинения в отвличания. Намеренията му обаче секват в деня, когато войските на Владимир Путин нахлуват в Украйна. Така вече основната заплаха става не влиянието на Ринат Ахметов, а самото съществуване на Украйна. Това по неволя принуждава бившият комик и настоящ президент да влезе и в ролята на върховен главнокомандващ, която трябва да спаси страната си от окупаторите.

Съпругата му първо го отхвърля

Володимир предлага брак на Елена чак 8 години след началото на връзката им

Снимка: БГНЕС

Вродената харизма и известност на Володимир Зеленски го правят изключително популярен сред жените. Една от малкото дами, която може да се похвали, че не се потдава лесно на чара му, е съпругата му Елена. Самият Зеленски не крие, че първоначално е отхвърлен от красивата блондинка Елена. В свое интервю той разказва: „Никога не бях имал проблем с момичетата. И изведнъж – греда. Стана ми важно и интересно да спечеля Елена, после дойде и любовта.”

Любопитно е, че Владимир и Елена учат в два съседни класа в училище, без ни най-малко да общуват като деца (съответно бъдещата първа дама на Украйна няма и бегла представа какво й е отредила съдбата). Елена е много атрактивно момиче, което не забелязва сравнително нисичкия съученик по коридорите, а самият Володимир е толкова популярен в училище, че изобщо не драматизира липсата на внимание от поредното момиче. Едва след като завършват училище и стават студенти в различни университети, двамата случайно се срещат на улицата. Абсолютно неразделни са от момента на тази „случайна” среща.


Денят е слънчев и усмихнат, Володимир с приятели се връща от кино. Разхождайки се, момчетата виждат две момичета. Зеленски на мига разпознава довчерашната си съученичка, само че тя него – не. Това е денят, в който той реално се запознава с бъдещата си съпруга. От този миг нататък Володимир всячески се опитва да впечатли Елена, която обаче си има приятел. Нелекото предизвикателство свършва работата си – Зеленски е дотолкова решен да спечели момичето си, че не спира пред нищо. След многомесечни увещания, Елена решава да опитат. Това е време на компромиси – младите влюбени са често разделени заради неговите пътувания покрай артистичните му ангажименти.


Зеленски дълго време не се решава да предложи брак на любимата. Да предприеме стъпката му отнема цели 8 години. На сватбата преди 19 години присъстват 120 човека – семействата и множество близки приятели. Мероприятието се състои в боулинг-клуб. На следващата година се ражда дъщеря им Олександра, а през 2013 г. посрещат и сина си Кирило.


Подобно на съпруга си, Елена Зеленска също се оказа на висота след руското нападение над Украйна. Смята се, че тя и до момента не е напуснала Киев, въпреки падащите бомби и ракети. Вместо да се крие безгласно из бункерите, Елена прави всичк възможно да повдига духа на сънародниците си. Преди дни тя публикува в социалните мрежи снимка на бебе, родено в киевско бомбоубежище. „Това трябваше да се случи при съвсем други условия, под мирно небе. Това него децата трябва да виждат”, написа първата дама към кадъра и допълни: „Но важното е, че въпреки войната, по нашите улици има лекари и грижовни хора, а страната ще бъде защитена”.
Зеленска ежедневно призова украинците да се обединят в социалните мрежи, за да помогнат на тези без подслон, да даряват кръв и подкрепят въоръжените сили, както и да докладват за движението на врага.

Източник: в. „Уикенд“

9 Коментара
 1. Lucid & Ferrous казва

  Романтично. Но Володка има банкови сметки в западните банки за 1.3млрд. Освен имотите в Украйна има вила за 4.5млн.дол. в Южна Италия, близо до Пиза и вила в Маями.
  Володка , заедно с Макрон и Трюдо е един от младите надежди на WEF и Карл Шваб.
  Володка няколко пъти се изпусна за Новия Световен Ред, който не се лайква от Путин и Си. Таса че, спектакълът продължава, стига да останат зрители. Амин. Broadcasing over.

 2. Здравко Митев казва

  Аз съм гледал филма „ТАНЦУВАЩИЯТ С ВЪЛЦИ“ .
  Някои съвременници на чел – не чел – фел…си мислят, че
  могат да го правят и с мечка. Но ХОРА, това не е филм,
  а реални опити с ХОРА от ХОРА. ДА, МНОГО ЛОШО !?

 3. хфк казва

  Зеленски и Коломойски трябва да бъдат осъдени в Хага, а Украйна да се върне отново към Русия, където винаги е била и я откъснаха неотдавна от там, защото така ще се въведе ред и украинци и руснаци ще са спокойни и няма да бъдат убивани повече украински и руски граждани, спрете и да пробутвате оръжие на Украйна и да предизвиквате още кръв и жертви, още конфликти, осем години война и убийства стигат! Стигат! Спрете нацизма и терора над славяните!

 4. Lucid & Ferrous казва

  Да спрат, но не щат. Джуус искат древна Хазария, която пък преди това е била Магна България. Нито укитата, нита рашките или сашките ще ни я върнат. Така че, да се таковат.

 5. Дайте Украйна на Русия, моля! казва

  Господи, моля те, дай Украйна на Русия, те са си братя и ще се разберат помежду си , а украинците са руснаци по произход, спрете това братоубийство и злостна пропаганда срещу Русия, сприятелете се с Русия, това е добро за цяла Европа, не само за украинци и руснаци! Разделянето и конфликтите, мачкат икономически Европа и страдат много хора, умират хора, следва разруха, това трябва да спре!

 6. Върви си! казва

  Зеленски, ти трябваше да създадеш една просперираща, иконоимически стабилна и прекрасна Украйна, където силата да е законността и правото, а не правото на силата, а ти създаде едно чудовище жадно за кръв и разруха, върви си!

 7. Върви си! казва

  Зеленски, чух, че си искал обезщетение, нали знаеш, че всичко в Украйна е построено от Русия(СССР), както и цялата украинска земя е руска? Няма референдум за отделянето на Украйна от Русия(СССР) и вие незаконно стоите и убивате хора там?
  По- скоро руснаците трябва да поискат обезщетение за това , защото те са построили Украйна и цялата собственост в Украйна е руска, обезщетение и за убитите, инвалидите, разрухата на домовете и инфраструктурата на хората там от вашите украински нацисти вече над осем години!
  Върви си , убиецо, жаден за смъртта на маса славяни, върви си, и остави Украйна на мира, руснаци и украинци ще се разберат сами помежду си, без вас и кървавото ви управление!
  Вън кървавите украински нацисти и олигарси!
  Мир за Русия и Украйна!

 8. Кабал мафия казва

  Зеленски е курдисан от Сорос и олигарсите юдеи – не случайно онази мангалка Нуланд се вихри из Украйна и на практика, тя управлява. Целта на Сорос не е да подобрява соц статуса на укитата, а подготви Украйна за бъдещия Израел.

 9. Кабал мафия казва

  Западните мас медии се притежават от джуус, каквото напишат, нашите преписват. Сценарият е холивудски – за инфантили и дебили – много добрите укита и злите рашки. Истината обаче е винаги някъде по средата. И моллЪ, не съм русофил/фоб, просто гледам обективно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.