БЕЗ КОМПРОМИСИ: Бойко Рашков уволни полицай заради гамените зад „Save Ukraine“

0 2 792

Служител на Първо районно управление в София е освободен от МВР след случая със задържаните от полицията непълнолетни ученици заради надпис „Save Ukraine“ на Паметника на съветската армия, съобщиха от силовото ведомство. Както само Narod.bg разкри, главният драскач е 16-годишният Никола Генов, син на Тонка Янкова Генова, финансистката на Кирил Домусчиев и участник в поне 10 дружества на олигарха на Баце…

Началникът на управлението пък е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков определи като смущаващ случая със задържаните от полицията непълнолетни ученици заради надпис „Save Ukraine“ на Паметника на съветската армия.

„Днес проведохме оперативка в МВР с ръководството на СДВР и други длъжностни лица, за да можем да получим информация от извора. Попитах ги един по един имат ли деца и дали са съгласни някой утре да задържи тяхното дете“, каза Рашков пред депутати в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност в сряда.

Министърът обясни, че е трябвало отговорните полицаи незабавно да уведомят прокуратурата, която да се произнесе дали да бъде образувано досъдебно производство.

Законът казва, че когато определени деяния са извършени от непълнолетен, може да не бъде образувано дело. „Помолих ги днес да ми донесат факса, с който са информирали прокуратурата в петъчния ден. Досега не са ми представили такъв документ. Не изключвам да са уведомили прокуратурата по телефона“, уточни Рашков.

По негови думи случаят със задържаните деца налага да се вземат мерки. „Казах им: „защо не сте постъпили като родители. Нали сте родители и вие полицаите, не сте някакви извънземни“, заяви министърът и добави: „Не може така да се постъпва от служители. Това е нетърпимо“.

Реклама

По негово разпореждане ректорът на Академията на МВР създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия – „Усъвършенстване прилагането на полицейските правомощия при работа с малолетни и непълнолетни“.

Сред темите, включени в обучението, са  „Наказателноправни аспекти“, „Наказателнопроцесуални аспекти“, „Използване на полицейски правомощия – акцент при работа с малолетни и непълнолетни лица“ , „Защита на основни човешки права в полицейската дейност при работа с малолетни и непълнолетни лица“, „Предоставяне на полицейска закрила на деца“ и др.

Курсовете започват на 5 март и ще приключат, докато не преминат през обучението всички служители от оперативните дежурни части, разследващите полицаи, служителите от Детска педагогическа стая, както и други служители с полицейски правомощия. След приключването на обучението служителите ще решават тест за проверка на усвоените знания.

Дирекция „Инспекторат“ ще започне тематична проверка в СДВР и ОДМВР в цялата страна. Ще се проверяват създадената организация и изпълнението на изискванията на Инструкцията за реда за осъществяване на задържане, оборудването на помещенията за настаняване на задържани лица и реда в тях.

„Сега“ припомня, че проверка на омбудсмана по случая с младежите, отведени от МВР заради надпис на Паметника на съветската армия, откри нарушения. Става дума за тримата младежи, за които родителите и училището им алармираха миналия петък, че са били задържани заради надпис Save Ukraine върху постамента на Паметника на съветската армия в София. МВР уточни, че задържан е бил един от младежите, 16-годишно момче, а другите двама са били отведени да дадат показания.

Разпитът на двете деца като свидетели е станал само в присъствието на представител на детска педагогическа стая. Освен това за престоя им в сградата на районното управление не са уведомявани техните родители или попечители, както и че не им е осигурена адвокатска защита, посочва омбудсманът.

Ковачева посочва, че задържане на непълнолетен е допустимо само в изключителни случаи. И припомня решенията на съда в Страсбург по дела срещу България, заведени точно заради осъждания за рисуване със спрей върху паметник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.