НЯМА ПРОШКА: Бойко Рашков проверява всички заповеди за арест в СДВР!

3 3 897

По заповед на МВР министъра Бойко Рашков започва проверка на всички заповеди за задържане в Столичната дирекция на вътрешните работи заради тримата ученици, драскали със спрей по Паметника на Съветската армия.

Както само Narod.bg разкри, главният извършител е Никола Генов, 16-годишният син на главната финансистка на Киро Гела – Тонка Янкова Генова.

„Имам внучка на 16 г. Снощи разпоредих на главния секретар да събере ръководството, за да получим информация от извора – всички замесен – от този, който е получил сигнала до последния.

Питах ги един по един – имат ли деца и дали са съгласни някой утре да задържи тяхното дете, което на 15-16 г“, каза вътрешният министър Бойко Рашков в ресорната комисия в парламента след въпрос от депутата от ДПС Мустафа Карадайъ за младежите, задържани заради графити на паметника на Съветската армия. „Сигналът е получен в 15 ч. Информирани са родителите.

Комуникирали са свободно с тях. Не са им вземали телефоните. Има твърдения, че е уведомена прокуратурата. В петък до идването ми тук не ми предоставиха документ, че още в петък прокуратурата е уведомена.

Реклама

Не изключвам да са го направили и по телефона. Не прехвърлям отговорност, ще говоря само за действията на МВР“, разказа Рашков за задържането на младежите. п онегово нареждане още в събота започват обучителни мероприятия, които имат отношения към тези въпроси. След това полицаите, които работят с непълнолетни ще държат изпит.

„Който не си вземе изпита ще има последици. Нещо, което не е правено много дълго време“, каза Рашков. „Някои ми правят забележки, че чета лекции. Има един текст в НК, който казва, че прокурорът може да не образува, или ако е образувано, да прекрати досъдебното прозиводство ако е извършено от непълнолетен и няма голяма опасна обществена опасност.

Питам се в задача – трябва деянията, които са извършени от непълнолетни, с тях да работят хора със специална подготовка. Ако този текст от НК беше спазен, трябва да уведомят прокуратурата незабавно. И както бяха образували производство в петък прокурорът веднага да го прекрати. И никой след петък вечерта да не се занимава с този въпрос. Това попитах всички замесени полицаи – защо не сте постъпили като родители.

Нали сте родители, не сте извънземни. Това не е направено“, възмути се Бойко Рашков пред депутатите. Той е категорпичен, че ще има отношение по този въпрос. Вече има няколко питания от депутати, на които вътрешният министър ще отговори в петък. „Не може някои служители да постъпват така. Правихме кадрови промени по високите нива, обновяване на състава. Но очевидно трябва и други неща.

Сега съм разпоредил в цялата столична дирекция да се направи проверка на всички мерки за задържане за 24 часа.

Дали им дават възможност да се свържат с адвокат, както предвижда закона, дали се разясняват правата им. Става дума за полицейска мярка, а не за неотклонение по смисъла на НПК“, каза още Рашков.

3 Коментара
  1. Со керез казва

    А дано! Да не вземеш да се откажеш.

  2. Отвратен казва

    Стига сълзливи писания. Когато драскат, чупят и бият – не са деца, но когато трябва да носят отговорност започват спекулации и рев до небесата. Какво би се случило, ако група граждани надраскат имотите на Киро гела или на финансистката му?

  3. !!! казва

    На тия дебилчета са виновни родителите, така са ги възпитали.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.