НА КОСЪМ: Военният елит заплашил с бунт, ако ястребът Тодор Тагарев стане министър

2 6 843

Българската социалистическа партия е заплашила да излезе от управляващата коалиция и да предизвика предсрочни избори, ако премиерът Кирил Петков бе назначил ястреба Тодор Тагарев за военен министър. Тази позиция бе подкрепена и от група генерали, които намекнаха за бунт срещу избора на Тагарев, научи „Галерия“. Военният елит също бил против тази одиозната кандидатура и не вярвал, че кандидатът на Петков има експертен капацитет за действия в сегашната критична ситуация.

Това са причините, поради които премиерът оттегли Тагарев в последния момент. Вместо него парламентът избра Драгомир Заков, който е посланик на България в НАТО от две години. Дипломат от кариерата с 20-годишен стаж на различни длъжности. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева.

Работил е по контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Заков доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод „Миджур“ през 2014 година.

Новият военен министър е завършил Френската гимназия в София, магистър по икономика със специалност „Международни икономически отношения“, специализирал е в центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен в Колежа по отбрана и сигурност на Европейския съюз и в Женевския център по политика за сигурност.

Владее английски и френски език, ползва свободно руски език,  сочи биографичната му справка. Наред с личните си качества той е бил и приемлива за БСП кандидатура за разлика от Тагарев, който според източници на „Галерия“ нямало да бъде посрещнат добре във военно министерство.

Висшият ешелон дори заплашил с бунт, ако той бъде назначен

Реклама

Премиерът Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев заради пост във фейсбук, в който доскорошният министър и бивш служебен премиер настоява конфликтът между Русия и Украйна да не се нарича „война“, а „спецперация“.

Публикацията предизвика вълна от негодувание и редица политици поискаха оставката му. Интересен детайл е, че Стефан Янев зае поста от квотата на „Продължаваме промяната“, а по време на преговорите за съставяне на правителство техен водещ военен експерт, избран от Кирил Петков, беше Тодор Тагарев. Той беше министър на отбраната в служебното правителство на Марин Райков през 2013 година.

Тагарев веднъж излиза със становища за превъзходството на F-16 пред “Грипен“. Както е известно президентът Румен Радев много харесваше изтребителите „Грипен“ и изглежда ги предпочиташе пред американските F-16.  Последните дни на февруари беше съобщено, че доставката на първите F-16 ще се забави до 2025 година.

Министерството на отбраната вече проведе разговори с фирмата производител на КСНС препоръча ускоряване на придобиването на допълнително оръжие. Това беше одобрено от Правителството и страната ни ще получи допълнително три ракети по един от договорите от проекта, контейнер за съхранение и резервни част.  Допълнителното въоръжение и за новите изтребители ще бъде включено в цената им.

България вече плати над 2 милиарда лева за новите машини. „Демократична България“. Депутатът Иво Мирчев пък призова в понеделник да започнем преговори за закупуване на Ескадрила използвани fF-16 от НАТО, като част от тях са компенсация за забавените нови.

Велизар Шаламанов също беше сред кандидатите за военен министър след поисканата оставка на Янев. Той беше начело на Министерството на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 година, а в момента е депутат от „Демократична България“ и също като Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

2 Коментара
  1. ГОСПОЖА В казва

    ЯСТРЕБ…..ПО СКОРО НА МИНДЖА ДОКАРВА

  2. Со керез казва

    За мъж се казва „минчо“ = путьо, за жена минка от mynch, minge.
    Така, като ги гледаме, и двамата са минчовци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.