Корнелия, това е потрес! Дърти комунисти овладяват БСП-София

0 2 173

Дърти комунисти се опитват да овладеят най-голямата структура на БСП в страната – Софийската организация. След като Калоян Паргов беше махнат като лидер на социалистите в столицата, предстои битка за неговия пост.

Една от причините за отстраняването му беше, че се снима с руския посланик Елеонора Митрофанова в момент, в който Корнелия Нинова в качеството си на вицепремиер трябваше да е успоредна на официалната правителствена пронатовска линия. Снимката с Митрофанова бе свързана с отбелязването на Холокоста, но поводът нямаше значение. Паргов, който нескрито критикуваше Корнелия, отлетя.

От „Позитано“ 20 обаче смятат, че инициатор на отстраняването му не е Нинова, а старият му враг Христо Проданов. Сегашния министър на туризма дължи своето политическо развитие именно на Паргов, но очевидно не желае дори от куртоазия да съхрани добрите си отношения с него. Проданов  беше шеф на социалистите в „Триадица“ и заместник на Паргов. Впоследствие именно тази организация организира няколко кампании срещу столичния соцлидер, но не успя да го разклати, пише „Галерия”.

Проданов лансира за нов шеф на БСП -София своята бивша заместничка Диана Тонова, която прибра и в министерството, като я направи началник на кабинета си. Дамата известно време беше и областен управител на област София, при това по предложение на Паргов.

Реклама

Потомци на БКП династии също се включват в битката ви за високия пост. Столичните социалисти си харесват много общинския съветник Иван Таков, когото Калоян Паргов си взе за свой заместник след избирането му за третия мандат. Иван Таков е внук на бившия партизанин и член на ЦК на БКП Пеко Таков и син на Янчо Таков, легендарен телевизионен водещ и бивш съпруг на Лили Иванова. Иван Таков е заместник на Паргов и също убеден русофил, но минава за приемлива фигура във всички лагери. Той по професия е финансист, като в момента  е временен председател на софийската партийна организация.

Сред кандидатите се споменава и Теодора, дъщерята на Румен Овчаров, който в момента играе в лагера на Корнелия Нинова. Интересно е, че сред големите врагове на Паргов, е Альоша Даков, също потомък на партиен велможа. Той е син на академик Мако Даков, партизанин и също член на ЦК на БКП. Той бе вицепремиер на страната през 1971-78-ма година с ресор горска промишленост и известен лесовъд и председател на общонародния комитет за опазване на природната среда. Народен представител в четири последователни мандата и заместник-председател на БАН през 1978-1990 година.

Мако Даков почина през 2006 година в София на 86-годишна възраст, когато синът му Альоша бе на 26 години и вече беше поел по професионалния път на баща си. Даков също е човек на Нинова, твърдят запознати. Неотдавна той стана заместник-шеф на югозападното държавно предприятие в Благоевград, а съпругата на Даков е назначена за главен секретар на Министерството на земеделието и горите.

Друг сериозен претендент за стола на Паргов е Евгений Белий, шеф на социалистите в район „Красна поляна“. Той се прочу преди време с оплакването, че Кирил Добрев щял да го бие. Белий има и други странни петна в биографията – като присвояване на апартаменти от възрастни членове на партията, но това не попречи да е сред любимците на Нинова.

В чистката на столичната БСП и при определянето на нейния бъдещ лидер с голямо усърдие помага на Проданов председателят на парламентарната група Георги Свиленски, разкриха социалисти.

Техните усилия обаче ще бъдат увенчани с успех, само ако Нинова лично даде благословията си за реализацията на това, което са замислили. На „Позитано“ 20 продължават да се чудят защо Свиленски и Проданов предизвикват сътресения в най-голямата организация в навечерието на искания от Нинова щурм към общинската власт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.