Narod.bg с нов удар в десетката: Враг на Румен Радев става военен министър? (спечелил ли е Тодор Тагарев $500 000 от украинската армия)

1 8 715

Партиите в управляващата коалиция оглеждат двама бивши служебни министри на отбраната за поста на Стефан Янев – Велизар Шаламанов и Тодор Тагарев.

Така Narod.bg отново удари десетката – ние първи съобщихме, че отявленият враг на Румен Радев – Тодор Тагарев, е възможният заместник на Стефан Янев, чиято оставка премиерът Кирил Петков поиска, както отново първи съобщихме. Любопитен детайл е, че 31 март 2017 г. Тагарев бе освободен от служебния министър на отбраната о.з. бр. ген. Стефан Янев от шефския пост в Института по отбрана…

Преди час Петков съобщи, че ще поиска оставката на военния си министър днес, „защото никой министър не може да има своя външна политика и да говори за военна операция, когато става въпрос за война“.

„Демократична България“ вероятно ще предложи своя военен експерт Велизар Шаламанов за министър на отбраната, казват неофициално от коалицията.

Тодор Тагарев, пък, е майор от българската армия, военен министър в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. и ексдепутат от “Демократична България”.

Шаламанов има солидно военно образование. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия със специалност радиоелектроника. Бил е в управление „Разузнаване и електронна борба“ на Главния щаб на Сухопътни войски.

През 1991 г. става доктор по кибернетика в Киев, а от 1998 г. е доцент по автоматизирани системи за управление. През 1995 г. завършва Военната академия в София. Освен това е учил в САЩ, Германия и в Европейския център за изследвания по сигурността „Джордж Маршал“.

В правителството на Иван Костов е бил зам.-министър на отбраната. Работил е и в НАТО. От 2009 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по консултации, командване и управление. През 2012 г. е назначен за директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО.

Според дясната коалиция за поста на Стефан Янев е подходящ и проф. Тодор Тагарев. Той е военен експерт, дългогодишен служител в системата на българската отбрана. През 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

И Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. 

Реклама

И той е работил в НАТО. От 2005 до 2008 г. Тагарев е бил член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“.

Преди дни Шаламанов и Тагарев се обединиха около мнението, че „основната цел на наредената от руския президент Владимир Путин военна операция в Украйна в ранните часове на четвъртък е сваляне на настоящите управляващи в Киев, инсталиране на марионетно правителство и физическото унищожаване на всички, готови да се съпротивляват“.

“[Путин] не желае да има свободна, демократична, независима Украйна за съсед на Русия. Затова целта му е да установи марионетно управление”, заяви Шаламанов пред Свободна Европа в четвъртък с уточнението, че “по-страшното е, че с навлизането на това управление се цели да бъдат унищожени абсолютно всички хора в Украйна, които биха оказали съпротива”.

Проф. Тодор Тагарев също е на мнение, че целта на инвазията, наредена от Путин, няма да се ограничи само с Донецк и Луганск, а ще има за цел по-голяма част то Източна Украйна и дори цялата страна.

“Осем години имаше обстрели по линия на конфликт между сепаратистите и Украйна. В момента имаме удари по реална военна сила, имаме инвазия”, каза пред БНТ Тагарев.

Според източник на Narod.bg от военното министерство Тагарев е спечелил около $500 000 да обучава украинската армия на военна тактика.

Тагарев бе обвинен, че през 2016-а буквално е фалшифицирал конкурса за доставка на нови изтребители за Българската армия в ролята си на председател на Института по отбрана.

Затова на 31 март 2017 година той бе уволнен от Института по отбрана с аргумента, че е подменил тактико-техническите задания на проектите за закупуване на нов тип изтребители.

Според Министерството на отбраната Тагарев правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на бронирани машини за сухопътните войски и Института по отбрана и е забавил и други американски проекти.

Смята се, че скандалът е заради лобирането на Тагаров в полза на купуването на американски военни самолети F-16, докато Румен Радев в началото на своя мандат защитаваше тезата, че България трябва да купи шведските „Грипен“.

1 Коментар
  1. Со керез казва

    Фани единият мошеник, удари другия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.