Narod.bg позна! Стефан Янев е аут! Да се готви президентът

3 2 487

Както Narod.bg предупреди пръв, премиерът Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев, която утре ще бъде гласувана на извънредно заседание на парламента!

Първи ние съобщихме, че столът на бившия служебен премиер се клати умишлено с абсурдния аргумент, че отказал да нарече инвазията на Русия в Украйна „война”.

Под силен външен натиск управляващата коалиция режи да принесе в жертва именно военния министър. На тази теза са хората около Кирил Петков, парламентарните групи на БСП и „Демократична България”. Решението на премиера трябва да бъде одобрено от Народното събрание.

Бившият служебен министър-председател е министър от квотата на „Продължаваме промяната”, но на него се гледа като на „президентския човек” в кабинета. Янев влезе в политиката като секретар по сигурността на Румен Радев, а след това беше премиер и на двете излъчени от държавния глава миналата година служебни правителства.

В първите дни, в които Янев влезе в екипа на Кирил Петков, се заговори, че се опитва да се дистанцира и еманципира от държавния глава, но публично потвърждение не се появи. Хора от екипа на Янев споделяха неофициално, че Румен Радев е влязъл в конфликт с него около някои от сделките за превъоръжаване.

Какво е отношението днес на президента към казуса със Стефан Янев, също не е ясно.

Реклама

Министърът на отбраната разгневи десни, цитирайки руския президент Путин, че случващото се в Украйна не е война, а “специална операция”. Тогава Янев обясни, че умишлено цитира руския президент Владимир Путин, защото по този начин нито той, нито НАТО затваряли вратата за дипломация

В изявлението си в неделя премиерът Кирил Петков обаче два пъти емоционално повтори “война”. Това бе разтълкувано като публичен знак за разграничаване от военния министър.

Инициатива за отстраняването на Стефан Янев тръгна в петък във фейсбук от активисти на “Демократична България” чрез нарочно създадена група “Оставка Янев – гражданска панорама”. Те организираха протест пред БНТ, където министърът участваше в “Панорама”.

Според източникът на Narod.bg за нов военен министър се спряга Тодор Тагарев, който бе на същия пост в служебния кабинет през 2013 г. Тагарев е отявлен враг на президента Румен Радев.

Конфликтът им има повече от пет годишна история. На 31 март 2017 година бившият военен министър бе уволнен от Института по отбрана заради подмяна на тактико-техническите задания на проектите за закупуване на нов тип изтребители.

Следващата мишена е Румен Радев, когото ще опитат да сменят с импийчмънт и някакъв смехотворен аргумент около конфликта Русия-Украйна, разкри източникът на Narod.bg от върха на държавата.

3 Коментара
 1. QZP казва

  Според вашите разсъжденията след президента да идва Бойко. Хайде определете се вече за кой сте!
  Скоро ще ви напускам завинаги, както не чета Афера

 2. QZP казва

  Както е формулирано заглавието, особено с „да се готви президента“, помислих, че съм влязъл по погрешка в Пик.

 3. !!! казва

  Крайно време е правителството и народното събрание да засвидетелстват съпричастност с еврогейските ценности, като дружно и всички и управляващи и опозиция отидат да си сменят пола.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.