ИЗВЪНРЕДНО в Narod.bg: Стефан Янев си отива, враг на Румен Радев става военен министър

5 9 760

Стефан Янев ще бъде сменен – бившият служебен премиер и настоящ военен министър сдава поста по заповед на премиера Кирил Петков, предаде източник на Narod.bg от редиците на управляващата коалиция.

Янев си тръгва заради първоначалния му отказ да признае нахлуването на Русия в Украйна за война. В първия ден на атаката военният министър определи действията на Путин като „военна операция”.

Това даде повод на антиправителствени и уж подкрепящи кабинета бранители на световния мир да поискат неговото отстраняване от министерския пост.

Не използвах думата война, а се позовах на това, което каза президентът Путин и се позовах на факта, че използването на думата война трябва да е много специфично и отговорно.

Никъде в официалния език на НАТО и ЕС няма документ, в който да е използвана думата „война“. Трябва внимателно да боравим с думите, защото след войната идва дипломацията, каза Янев в „Панорама” на въпрос защо не е използвал думата „война”.

Бившият служебен премиер отбеляза, че в качеството му на министър на отбраната има отговорност към българските граждани – те трябва да бъдат информирани, но и да не бъдат плашени.

Янев определи като поет осъзнат риск включването си като министър в кабинета. „Направих го в името на България, защото знаех какво се задава, исках да дам всичко от себе си”, каза той.

По думите му този риск води и до това да му искат оставката. „Интересното е, че това са хора от коалицията, които подкрепят правителството. Искайки оставката на член от кабинета, имат ли идея дали това ще промени цялата конструкция, цялата коалиция, дали имат готов план, този парламент ще може ли да произведе ново правителство или се отива на избори“, коментира той.

След два дни колебание все пак министър-председателят Кирил Петков е решил да го смени. Според източникът на Narod.bg новият военен министър ще се казва Тодор Тагарев, който бе на същия пост в служебния кабинет през 2013 г. Тагарев е отявлен враг на президента Румен Радев.

Конфликтът им има повече от пет годишна история. На 31 март 2017 година бившият военен министър бе уволнен от Института по отбрана заради подмяна на тактико-техническите задания на проектите за закупуване на нов тип изтребители.

Реклама

Според Министерството на отбраната Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на бронирани машини за сухопътните войски и Института по отбрана и е забавил и други американски проекти.

Смята се, че скандалът е заради лобирането на Тагаров в полза на купуването на американски военни самолети F-16, докато държавният глава в началото на своя мандат защитаваше тезата, че България трябва да купи шведските „Грипен“.

ВИЗИТКА:

Тодор Димитров Тагарев е роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски, област Пловдив. От 13 март до 29 май 2013 г. е министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков.

Завършва Математическа гимназия в Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика.

През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски” в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г. е професор по същата специалност.

Бил е директор на Института по отбрана и съветник на военния министър по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.

Кой е новият военен министър – очаквайте сензационни разкрития само в Narod.bg

5 Коментара
 1. Иванов казва

  Янев да си тръгва, но да вземе със себе си и Нинова. Путин ще падне преди Гешев и какво правим с путинофилите?

 2. Надежда Михайлова казва

  Да,проф.Т.Тагарев направи отлично впечатление в „Референдум“ по БНТ и е много подходящ за министър на отбраната. Браво, много сполучлив избор на министър е направил премиерът. Инж.Надежда Михайлова от Мездра.

 3. Тиква Банкянкска казва

  Просто Киро отива да прави свирки на Козяк , а Янев става премиер

 4. Локо Сф. от 1956 казва

  Премиера Петков много ще сгреши, ако действително махне министъра на отбраната Янев. Явно Петков не е дипломат с българските политици, а слуша какво му наредят от Козяк. Това е лошо. Всички знаем кои са главните подпалвачи довели до конфликт между Русия и Украйна. Това са всеизвестните САЩ, които навремето удариха Сърбия с въздушни нападения над мирни градове . Дори в момента бившия президент Първанов показа шрапнел от американска ракета паднала над Пернишко. Тогава ЕС си затвори очите А сега се е ококорил и прави каквото им нареди САЩ. При всички случаи ще има лоши последици за нашата бедна измъчена държавица.

 5. Камен Воденичаров казва

  Очевидно не е са случайни изявите на Тогарев през последните дни в медиите. Видно е, че е всичко друго, но не и българофил. подобие на Плевналиев, но доста по изпечен. Не случайно се е образовал в Русия, а по-късно и във ВВС на САЩ. Определено в новото ни правителство стават удобни само хора, които покорно обслужват интересите на Запада.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.