Сигнал след сигнал – в кошчето! Как бяха прикрити далаверите на кмета от ГЕРБ Маринела Николова

0 4 372

„По това дело да не се работи”. Такива указания твърди, че е получила следователка към специализираната прокуратурата, която е била сезирана със сигнал срещу кмета на Козлодуй Маринела Николова (ГЕРБ) за злоупотреби с публични средства и заобикаляне на Закона за обществените поръчки в община Козлодуй.

Първият сигнал за директно възлагане на дейности на конкретни фирми, вместо с процедура, е от 2019 г. А указанията, дадени на следователката неизвестно от кого и с неизвестно какви мотиви, изглежда са спазени – три години по-късно разследването е „замръзнало“ в спецпрокуратурата.

Макар проверката в спецпрокуратурата да е приключила, все още няма произнасяне на наблюдаващия прокурор има ли доказателства за престъпления, има ли отговорни, ще бъдат ли повдигнати обвинения или не.

Всичко това се разбира от документи, с които Narod.bg и „Дневник“ разполагат и се случва на фона на плановете на управляващите да закрият спецправосъдието с мотива, че органите му са неефективни в борбата с корупцията.

Сигнал след сигнал „отиват в кошчето“

През 2019 г. общинският съветник Юлиан Тошев (представител на местна коалиция БДЦ) има съмнения за разходите за озеленяване като отправя питане до кмета колко средства са отделени за това и колко са изхарчени за купуване на саксии и арт-инсталации от бюджета на община и от този на общинско предприятие „Комунална дейност“. Получава отговор от „общи цифри“, които според него са занижени.

„В тези счетоводни документи, които ми бяха представени, не виждам фактури за палмите, които са закупени, за арт-инсталациите. Няма я и фактурата за саксиите за електрически стълбове, а аз имам информация с документ, че само една саксия струва 438 лева. За мен това е безумно скъпо.

Но и от това, което ми е подадено като цифри, се установява, че годишните суми, разходвани за озеленяване, надвишават прага по Закона за обществените поръчки, който е 30 000 лева. По това, което ми е представено и което не е всичко, за година за тази дейност се харчат около 60 000 лева, според моята информация са повече, а обществена поръчка за това не е правена“, разказва през 2019 г. Тошев пред Bulnews.

Той подава сигнал до прокуратурата заради съмненията за неправомерно разходване на публични средства.

Подобни сигнали, придружени с доказателства, са били изпратени и от Мария Маркова, която е бивш заместник-директор на общинско предприятие „Комунална дейност“ в Козлодуй. Малко след това тя е получила заплахи и през лятото на 2019 г. са били запалени двата ѝ семейни автомобила. „След протакане на разследването, смяна на разследващи полицаи и т.н., всичко беше потулено и подпалвачите и поръчителите останаха неразкрити“, обяснява Юлиян Тошев.

На 11 септември 2019 г. ГДБОП също е сезирала специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство за организирана престъпна група. Вместо да започне ново производство обаче, спецпрокуратурата е прикрепила материалите към образуваното.

В сигналите се твърди, че имало системно нарушаване на Закона за обществените поръчки или по-точно „заобикаляне на закона“, като обществени поръчки въобще не се обявяват, а се прави директно възлагане на приближени фирми. Тошев подчертава и че тези твърдения са се доказали и от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в община Козлодуй, при която са били съставени 28 акта.

Според сигнал до министър Бойко Рашков, кметът на община Козлодуй Маринела Николова не е била разследвана, въпреки данните за злоупотреби с публични средства.

Отчетен доклад на АДФИ, публикуван на сайта на агенцията от 19 юни 2019 г., показва, че е направена проверка на сключените между 1 януари 2018 г. и 31 май 2019 г. договори от общината с 4 дружества – „Тех-Ко“ ООД, „Елит-Пунчеви“ ЕООД, „Би Ем Лизинг-Трейд“ АД и „Калинчов-67“ ЕООД. От агенцията са установили две нарушения – едно на Закона за публичните финанси и едно на Закона за счетоводството. Проверени са и две обществени поръчки на стойност над 433 хил. лв. без ДДС и други 4 договора на стойност над 553 хил. лв. След проверката агенцията е стигнала до заключение, че са изразходвани нецелево средства в размер на над 250 хил. лв.

Досъдебното производство в спецпрокуратурата е започнало като от следствения отдел още тогава са изискали документи и информация за същите 4 дружества, чиито договори е проверявала и АДФИ.

Реклама

По същото време, през 2019 г. кметът на града Маринела Николова (избрана през 2015 г. и преизбрана за втори мандат през 2019 г.) е била проверявана и от антикорупционната комисия, която установява, че тя е в конфликт на интереси с дружество, което наема общински земеделски земи. Николова обжалва решението на няколко инстанции, а през февруари м.г. Върховният административен съд окончателно се произнася, че конфликт на интереси няма.

„Всички чакат зелена светлина от Гешев“

Три години след първоначалните опити да разбере има ли нарушения с обществените поръчки в Козлодуй, в началото на 2022 г. общинският съветник Юлиан Тошев пише до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В сигнала до него той разказва за всички действия, които е предприел до момента и за сигналите, които е изпращал и които са останали без резултат.

„Разследването по него умишлено беше насочено в грешна посока, за което уведомих инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Сигналът ми от там беше препратен към главния прокурор Иван Гешев и всичко приключи там“, твърди общинският съветник в сигнала до Рашков.

„Разследването по досъдебното производство се води целенасочено по начин, по който да бъдат прикрити престъпленията, извършвани от години от една и съща група лица, свързани със злоупотреби с публични средства на община Козлодуй. При установяването на фактическата обстановка тенденциозно се избягва моментът, в който са налице данни за извършвана престъпна дейност“, разказва още общинският съветник.

Според него свидетелите, които се разпитват, не са имали възможност да разкажат какво са видели или знаят по случая, а са били „заставени да отговарят на конкретни въпроси, които са странични и нямат съществено значение по предмета на доказване“. Той е убеден, че злоупотребите в козлодуйската община могат лесно да бъдат проверени и доказани.

Тошев посочва и че разследването се е водело умишлено в друга посока, защото „ще лъснат редица факти и нарушения и е повече от очевидно, че всички чакат зелена светлина от Гешев“.

Всички твърдения на общинския съветник, описани в сигнала му, бяха потвърдени от него и пред „Дневник“.

Той отново посочи и че с тези действия Законът за обществените поръчки е „хвърлен в кофата“. На въпрос дали и в момента продължават тези практики в общината, Тошев обясни, че вече е спрял да се интересува от темата и не вижда смисъл да го прави, защото е видял, че „при толкова очевидни данни за нарушения от страна на кмета“, оторизираните органи не са предприели никакви действия.

Надява се все пак новото правителство и по-конкретно вътрешното министерство да направят нещо по казуса, за да „живеем нормално и да няма такива работи“. Той самият не разполага с документи за обществените поръчки на козлодуйската община, защото на практика такива нямало, а се е работело с директно възлагане на дейности на фирми по преценка на кмета.

ГДБОП: Водещите разследването в спецпрокуратурата отказват съдействие

Сигналът на Тошев е изпратен за проверка в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, които излизат със заключение, че твърденията в сигнала на Тошев отговарят на действителността, а и нещо повече – липсвало и съдействие от водещата разследването спецпрокуратура.

От ГДБОП поясняват, че досъдебно производство е образувано за това, че през 2018 г. кметът на Козлодуй не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети – престъплението е за умишлената безстопанственост от длъжностни лица.

От заключението на антимафиотите се разбира, че работата по случая е била ръководена от спецпрокуратурата като част от дейностите по разследването са насочени към Службата за борба с организираната престъпност (СБОП) във Враца. След първоначалните действия по разпити на свидетели, от ГДБОП са изпращали няколко пъти материали и доказателства по разследването.

Служителите са били в готовност за извършване на процесуално-следствени действия, правили са и многократни опити за провеждане на работни срещи и са отправяни запитвания как ще продължи работата по случая. При последния разговор отговорът на водещия следовател в спецпрокуратурата бил еднозначен – получени са били указания да не се работи по това дело.

„Специализираната прокуратура е постановила на АДФИ да извърши финансова инспекция на Община Козлодуй. Финансовата инспекция е приключила и материалите по нея са приобщени към досъдебното производство“, посочват от спецпрокуратурата пред Mediapool и уточняват, че разследването е приключило, но още няма произнасяне на прокурор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.