Защо Цацаров остана без допуск до държавните тайни? ДКСИ рови скандала

2 2 212

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), пред която шефът на антикорупционната комисия Сотир Цацаров обжалва отнемането на допуска си до тайни, още събира данни по случая, за да може да се произнесе. Това става ясно от отговорите на комисията до „Сега“.

„На 27 януари ДКСИ е взела решение, с което отлага произнасяне по същество поради необходимост от получаване на допълнителна информация и с цел всестранно и пълно изясняване на фактическата обстановка по случая“, обяснява комисията.

По закон тя трябва да се произнесе по жалбата в двуседмичен срок от получаването й. Допускът до класифицирана информация на Цацаров беше отнет на 14 януари, а той обжалва няколко дни по-късно.

Ден преди премиерът Кирил Петков да обяви, че шефът на антикорупционната комисия остава без достъп до тайни, той подаде оставка от поста, но считано от 1 март.

Парламентът вече я прие, а след 1 март Цацаров, който беше главен прокурор преди Иван Гешев и преди да оглави КПКОНПИ, се връща като редови обвинител във Върховната касационна прокуратура.

След като Цацаров подаде оставка и остана без допуск до класифицирана информация, той поиска прокуратурата да провери има ли данни да е извършил престъпление.

Реклама

Върховната прокуратура веднага образува проверка и изиска информация от ДАНС дали на Цацаров е правена последваща проверка за надеждност, след като веднъж е бил проверен и е получил право на достъп до класифицирана информация. Ако ДАНС е правила такава последваща проверка, тя трябва да отговори на прокуратурата кога и по какъв повод е станало това.

След като прокуратурата поиска данни от ДАНС, тя насочи въпроси и към ДКСИ. Това е и последното видимо движение по проверката на Цацаров, докато тя можеше да се проследи по номер през електронния регистър на прокуратурата.

Преди повече от 2 седмици „Сега“ попита пресаташето на Гешев защо въпросната преписка, свързана с Цацаров, е скрита и за нея електронният регистър „казва“: за въведения номер не е намерен резултат. Той обеща да провери, но и досега отговор няма. Това не е изключение.

И други знакови преписки някак си потъват в регистрите на прокуратурата и движението по тях не може да бъде проследено. Друг такъв пример от последните дни е и проверката, образувана по списъка с 19-те души, занесен от премиера Кирил Петков на прокуратурата.

ДОПУСКИ

През 2020 г. са отнети 32 допуска до класифицирана информация, а през м.г. – 33. Това сочат данните, предоставени на „Сега“ от ДКСИ. 29 от актовете на комисията за отнемане на достъп за 2020 г. са вече окончателни, както и 13 за 2021 г. Останалите се обжалват.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    ТОЙ трябваше вече да в ЗАТВОРА!!!

  2. ИСТИНАТА казва

    ТОЙ трябваше вече да е в ЗАТВОРА!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.