Далаверата „ЦСКА” – започва кражба на имоти за 115 млн. лева

8 3 622

Ще спре ли държавата гигантски план за кражба на своите имоти, събрани в дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД? Съмнителни кръгове се облизват за едни от най-хубавите терени, които бяха включени в специално създадено от правителството на Борисов дружество, което уж да помага на спорта.

Най-вече депортира базите на ЦСКА в обща фирма с клуба на Гриша Ганчев. Още като служебен министър на икономиката Кирил Петков се убеди, че се готви страшна схема за приватизиране на пари от апетитни имоти.

Сегашния премиер спрях хитра хватка продажбата на спортна база „Щъркелово гнездо“ на собственик на съседен терен. Според хора от Спортното министерство става въпрос за прочут бизнесмен с животински прякор, приготвил за строеж няколко блокчета на брега, пише „Галерия“.

Документите за присвояването бяха грижливо подготвени и само резултатът от изборите през април попречиха на крайните подписи. Не остават съмнения, че съществува същата схема за останалите имоти на Държавната фирма, които са оценени на 115 милиона лева.

От последния одит в Спортното министерство, до който в. „Галерия“ се добра, по пазарна оценка със сигурност сумата е много по-голяма.

Все пак става въпрос за следните имоти на най-апетитните места в София и страната: стадион „Българска армия“, комплекс „Панчарево“, комплекс „Къро“,  комплекс „Червено знаме“, спортен комплекс „Щъркелово гнездо“, база „Пчелина“ на язовир Лобош, къща-паметник на културата в село Арбанаси, апартамент в Банишора, почивна база в  Приморско, намираща се на идеалното място на улица „Трети март“, спортна база „Финална култура“ на езерото Панчарево

Одитът от 30-и август миналата година е подготвен по Заповед на служебния министър Андрей Кузманов, до който пристигат куп сигнали за нередности в дружество“ Сердика спортни имоти“ – ССИ ЕАД. Той показва повече от смущаващи факти.

Дружеството е във фактически фалит, тъй като не събира договорените наеми към 31 декември 2020 година. Дружеството има да получава близо 4 млн. лева,  а 3 750 000 лева или 95% от общата сума дължи футболния ЦСКА- София.

Язвата „Българска армия“

Футболен клуб ЦСКА- София и дружество „Сердика спортни имоти“  сключват договор за 10-годишно ползване на „Българска армия“ и спортен комплекс „Панчарево“. Датата е 4 януари 2018 година. Клубът е на Гриша Ганчев по това време, като условието е за общи инвестиции от 1,1 милиона лева без ДДС.

Реклама

Програмата обхваща комплекс „Панчарево“ с площ 97000 242 декара, а планираната инвестиция там е 360 000 лева без ДДС или 432000 лв. Втория обект е „Българска армия“ с инвестиционен размер от 740 000 лева без ДДС или 888 000 лв. 

ЦСКА-София се наема да изгради в Борисовата „съблекални и възстановителен център, ремонт на площадково електрозахранване и подмяна на осветителни тела, информационно табло на стадиона, реконструкции на трибуните“.

„На одитния екип обаче не е предоставена документация за приемане и осчетоводяване на инвестициите“,  пише в доклада до Министъра за периода 2018 2020 година. От клуба са докладвани подобрение на базата в Панчарево в размер на близо 4 млн. лева с включен ДДС, които дружеството не признава поради непредвидени разходооправдателни документи.

Съгласно договора ЦСКА-София и плаща месечен наем от 62000 лв без ДДС за ползване на всички бази, който е дължим до 8-о число.

През годините Министерството на Красен Кралев е учудващо благоразположено срещу постоянните неплащания на футболния клуб. За 2018 година са начислени задължения за 821 000 лева, като направените плащания са за 148 000 лв.

Какво следва обаче? За 2019 и 2020 година начислените задължения са само за данък имоти и такса боклук. Има и още смущаващо за одита за двете години и то е, че клубът не заплаща договорения размер на месечния наем. В следствие на което задлъжнялостта му към дружеството към 31 декември 2020 година е в размер на 3  755 000 лв.

На 9 април, в последните дни на кабинета Борисов, е сключено споразумение за разсрочване на задълженията за 811 000 лева със срок до 1 февруари 2022 година. На 30-ти април, буквално две седмици преди официалното създаване на властта, има изключен протокол за финансови задължения между ЦСКА-София и дружество „Сердика спортни имоти“.

До момента никой от Спортно министерство или Дружеството „Сердика“ не е съобщил за плащане на въпросните 800 000 лв до 1 февруари. Заключението на одита са безжалостни: наемодателят не се е възползвал от правото си да прекрати договора без предизвестие, към момента на одита не е докладвано изпълнение и приемане и осчетоводяване на направените инвестиции на наетите имоти, както и за потвърждаване на задължението от страна на клуба.

Въпреки високия размер на задълженията на ЦСКА -София от страна на дружество „Сердика“ не са предприети мерки за обезпечаване на вземанията действия по член 36 за прекратяване на договора, както и завеждане на иск за събиране на вземанията.

Припомняме, че докладът е до 31 декември 2020 година. Няма съобщение за платен наем след това, което предполага, че задължението от 3  755 921 лева са набъбнали с още 13 наема по 62000 лв без ДДС, тоест сумата вече е 967 000 лв. Без данъци „сгради и смет“, за които също няма яснота, доколко са платени.

8 Коментара
 1. ИСТИНАТА казва

  Вън МАФИЯТА от „АРМИЯТА“!!!

 2. Коко казва

  Цека ти ли си бе перихондрил. А този който е написал тази поръчкова статия топките да му изсъхнат.

 3. Коки казва

  Този сайт е под контрола на Цветан Цветанов възпитаник на училището за бавно развиващи в Вършец

 4. Ебачев казва

  Анонимните педалски повърни си ги слагам на KУPA, фактите и документите са за мислещите хора!
  Айде лапай го педал насран!

 5. Коки Казва казва

  Охо поредното смърдящо говедо. Но щом толкова искаш да ми го лапаш ела заповядай.

 6. Коки казва

  Статия която е анонимка си я слагам на онази работа

 7. Бочето казва

  Напротив всички документи са ремонтираните работи и разходите са предоставени това че шефовете на ДСК ги крият и изнудват ЦСКА за още и още стана ясно и на новородените деца.

 8. Социално слаб мъж притежава 57 фирми, води се собственик на сайта “Narod.bg казва

  Социално слаб мъж притежава 57 фирми, води се собственик на сайта “Narod.bg”

  Николай Низол дължи милиони на държавата
  Популярни сайтове, бълващи фалшиви новини, които масово се споделят в социалните мрежи, се водят собственост на социално слаб мъж. 58-годишният алкохолно зависим Николай Низол е собственик на общо 11 сайта чрез фирма „Хаки Фиш” ЕООД, съобщава Нова ТВ.

  Схемата е добре познатата. Прехвърлянето на фирми с големи данъчни задължения на социално слаби и обикновено неграмотни хора, известни като „бушони“, се превърна в мода през последните 15 години. Срещу 200-300 лева на ръка, предоставяйки личната си карта, тези хора подписват документи, с които купуват съответната фирма. Така длъжници стават те и естествено НАП нямат как да си вземе данъците.

  По документи, същият социално слаб Низол притежава и други 56 фирми, чиято дейност е разнообразна. От заложна къща през архитектура, та до хотелиерство. Разследването на журналиста Васил Иванов установява, че част от тези фирми нямат задължения и са работещи, но собствеността се води на социално слабия Николай Низол, и от създаването им са регистрирани на негово име, за да се прикрият истинските собственици подобно на фирмата със сайтовете за фалшиви новини.

  „Мъжът има 57 фирми. В общи линии три са основните категории, които ние сме забелязали. Естествено, това което интересува НАП, са задължения към бюджета, укрити или дължими и невнесени данъци и осигурителни вноски. Има още две категории проблеми. Те са задължения към частни кредитори, към бизнес партньори и към банки. И третата голяма тема всъщност е определен вид дейност – да се прикрие действителния собственик. Преди тази схема беше национален спорт. Сега все пак има определени правни гаранции, защото в момента продажбите на фирми е под особен режим. Тоест, НАП минава от там. В конкретно този случай справката на Агенцията по приходи сочи, че са изпратени пет уведомления до съответните прокуратури по отношение на евентуални престъпления против кредитори”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

  Кои са въпросните сайтове и кой действително стои зад тях?

  Фирмата-параван „Хаки Фиш” и преди се е набивала на очи покрай скандали с фалшиви новини. Най-известният сайт от „групата“ е narod.bg.
  Измамата лъсна, след като миналата година “24 часа” провери кой плаща за хостинга на сайта и се оказа, че няма съвпадение нито с името на Низол, нито с фирмата му “Хаки фиш” ЕООД, на която официално е регистрирана страницата. narod.bg се води на името на фирма на Низол, но друг плаща за хостинга му. Домейнът narod.bg – името, което се изписва в браузъра, е регистрирано на “Хаки фиш” ЕООД. Компанията е 100% собственост на Низол, който е с руски корени, но е роден в България. Самият той обяснил, че не знае да има такъв сайт и като си пийне, му дават документи и подписва. Общо на името му се водят 57 компании в България, има и фирми в Полша.

  Домейнът narod.bg е плащан от собственика на жълтия сайт hotarena.net Русислав Димитров, който имал нотариално заверено пълномощно от Низол.

  Димитров твърди, че няма нищо общо със съдържанието на narod.bg. Купил домейна отдавна, защото му харесало името и по-късно го продал на български програмисти, които живеят във Франция. Спомена, че и младите IT специалисти се занимавали и със SEO – оптимизация за търсачки.

  Въпреки продажбата пък Димитров често споделя във фейсбук страницата на hotarena.net дописки на narod.bg. Правел го на добра воля, защото му харесвало как са написани.

  Разследване на anteni.bg, също от 2020, обвърза фактическата собственост на фейк сайтовете с Цветан Цветанов.

  На страниците не може да бъде открито нищо за това кой ги притежава, какъв им е адресът, кога са създадени, как да се свържете с тях. Единствено е дадена електронна поща, на която да пишете, ако желаете. Тя е обща за всички: [email protected].

  Новинарски:

  – narod.bg

  – reporteri.bg

  – alarma.bg

  – novaplus.bg

  – temi.bg

  – dеbat.bg

  – balgari.bg

  – evromedia.bg

  – govoriotkrito.bg

  – people.bg

  – vest.bg

  – onlinemedia.bg

  – bairak.bg

  – livemedia.bg

  – about.bg

  Жълти:

  – nie-jenite.bg

  – bgtatko.bg

  – paparak.bg

  – zar.bg

  – show.bg

  – jilo.bg

  – flip.bg

  – mister.bg

  Спортен:

  – zasada.bg

  За краен собственик в публичното пространство се говори че е Бойко Борисов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.