Narod.bg изпрати на съд зам.-кмета на София Дончо Барбалов! ГДНП разкри измама за 85 млн. по наша публикация

1 2 107

Narod.bg изпрати зам.-кмета на София Дончо Барбалов на съд за измама на стойност близо 85 милиона лева! Пробивът идва след наша публикация за далаверите с такса „смет” в София”, по която криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция” (ГДНП) са започнали работа още в края на 2021 г.

Благата вест дойде от ГДНП, където е образуваната преписка с вх. №: 328600-60424/2021 г. по нашата публикация „Докато прокуратурата е под упойка: 150 млн. лева от такса „смет” в София леко изчезнаха” от 16 декември 2021 г.

В текста разкриваме, че приходите от такса „смет” надвишават разходите за чистене и сметосъбиране в последните години с милиони лева.

Калкулацията направи общинският съветник от БСП Иван Таков. Така за последните 6-7 години в София са събрани над 150 млн. лева в повече, като за 2019-а сумата е 40 млн. лева, за 2020-а: 26,4 млн., а за 2021-а – близо 30 милиона лева.

Коментар по изнесените от Narod.bg факти са били обсъждани на комисия от зам.-кмета Дончо Барбалов и шефа на дирекция „Икономика и търговски дейности” Диди Димитрова.

Реклама

„В сигнала е посочено, че разликата, която идва от досъбирането на неплатени такси („недобори”) отива не за сметосъбиране, а за дейност, която общината отчита като „подобна”, пише в документа на ГДНП.

За изясняване на фактите на 22.12.2021 г. в Главна дирекция „Национална полиция” е призован на разпит зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

В хода на проверката са изпратени писмени запитвания до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата за предоставяне на годишните финансови отчети на Столична община за 2019 и 2020 г., както и за установяване на евентуални забележки и корекции към Столична община, финансовата ѝ политика и заложени критерии.

В крайна сметка от ГДНП правят извода, че Дончо Барбалов в качеството му на зам.-кмет на Столична община е осъществил състава на престъпление по чл. 254 а от НК, като за 2019 и 2020 г. е допуснал постъпилите средства от такса смет, дължими за предходните години – „недобори”, в размер на 84 522 709 лева, да постъпят не в целева сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината.

Точният размер може да бъде установен след възлагане на проверка-одит по поставена конкретна задача от Софийската градска прокуратура на Сметната палата, а именно прецизно финансово отчитане на приходите и разходите от т.нар. „недобори”, събирани ежегодно от страна на Столична община.

Предвид горното, пише докладчикът от Главна дирекция „Национална полиция”, предлагам материалите по преписката да бъдат изпратени в Софийска градска прокуратура за образуване на досъдебно производство”, завършва проверката на криминалист от ГДНП.

1 Коментар
  1. Генерал Барбалов казва

    По фамилията ще го познаете и разберете чий е….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.