Прокуратурата „изпра” корупционери от списъка „Петков” (КОИ се спасиха?)

0 3 548

За част от лицата, посочени от премиера Кирил Петков, липсват данни за престъпления. Така прокуратурата буквално „изпра” важни имена от 19-те + Иван Гешев, посочени като основа на корупцията в България.

Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата.

Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков, посочват от държавното обвинение.

Реклама

Към момента във ВКП е постъпил следния обем от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП.

В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от ЗСВ при неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.