Няма мърдане! ВАС задължи ВСС да реши съдбата на Иван Гешев

0 3 275

Вече няма мърдане! Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се произнесе по същество по искането за уволнение на главния прокурор Иван Гешев, внесено още лятото на 2021 г. от тогавашния служебен правосъден министър Янаки Стоилов.

Това следва от решение на Върховния административен съд (ВАС), пред който Стоилов обжалва отказа на съдебния съвет да разгледа искането му за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев.

Тъй като правителството поиска Конституционният съд да тълкува може ли министърът да иска уволнението на главния прокурор, делото във ВАС беше спряно през октомври в очакване на произнасянето на КС.

То стана факт на 9 февруари, а на 15 бе обнародвано в „Държавен вестник“. Конституционните съдии единодушно решиха, че няма пречка министърът да предлага освобождаване на главния прокурор.

Реклама

След това произнасяне на КС, ВАС възобнови делото, заведено от Стоилов, и го реши по същество, съобщиха от съда. Тримата върховни съдии – Тодор Тодоров (председател на състава и докладчик), Росен Василев и Хайгухи Бодикян, връщат казуса в полето на Висшия съдебен съвет, постановявайки, че кадровиците дължат произнасяне по същество.

Решението на тричленният състав може да бъде обжалвано пред петчленен от Висшия съдебен съвет. Като се има предвид какво постанови КС обаче, подобна жалба на ВСС изглежда обречена и би била единствено с цел протакане и печелене на време за Гешев.

Не е ясно каква ще е тактиката на министъра на правосъдието Надежда Йорданова след това произнасяне на ВАС. Очакваше се министърката да внесе тези дни ново искане за освобождаването на Гешев.

Засега тя отказва да разкрие какви нарушения на главния прокурор ще посочи в него. Любопитно е дали сега Йорданова ще се присъедини към искането на Стоилов и ще го допълни, дали ще чака съветът да се произнесе по него и евентуално да го отхвърли, преди да внесе ново.

Приемникът на Стоилов в правосъдното министерство – Иван Демерджиев, пък разкри, че там има сигнал, че Гешев е горил материали по делото „КТБ“, свързани с Делян Пеевски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.