Кабинетът чегърта кметове на ГЕРБ със закон – на власт до 2 мандата

1 3 791

Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ – ПД „Социалдемократи“, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март.

„Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, без кметовете на населени места, а също и за общинските съветници“, поясни в интервю за БНР Елена Нонева, председател на Политическо движение „Социалдемократи”.

Вариантите са два – единият е кметовете и общинските съветници да имат два последователни мандата, след това да има прекъсване и после пак да имат възможност да се кандидатират. Другият вариант е избираемостта да се ограничава до два мандата, без право отново да се кандидатират след време.

Така компрометирани лица на ГЕРБ, например, като Димитър Николов (четвърти мандат в Бургас) и Иван Портних (трети мандат във Варна) няма да могат да се кандидатират повече и така корупционните им схеми спират, коментира депутат от мнозинството пред Narod.bg.

Причината – според вносителите, е в отявленото купуване на гласове, с което оялите се кметове продължават да управляват. С течение на годините във властта Фандъкова, Портних и Николов са наясно къде трябва да натиснат, за да си осигурят корпоративен или етнически вот, което в крайна сметка решава изборите.

Реклама

С новия закон изброените вече кметове, повечето от ГЕРБ, остават извън борда за следващите местни избори. По този начин може да изгорят и успешни кметове, но провалените управници ще си отидат със сигурност.

Законът ще застигне около 150 общини от общо 256. Темата е била дискутирана вчера във Видин.

Опасността е партенки на компрометираните кметове да не бъдат пуснати на първа линия с идеята старите да продължат да управляват, но задкулисно.

Причината за чегъртането на омръзналите лица в кметските администрации е приливът на свежи пари по места – очаква се общинските бюджети да бъдат увеличени с около 2%.

Друга важна причина да се отнеме властта от старите муцуни са еврофондовете, които вече ще се разпределят по региони, а не централно, както досега.

1 Коментар
  1. QZP казва

    Този очилатко на снимката вече е кмет само на думи и хартия. Този гербераст разсипа, осакати града, изгони хората от него. В момента кмет няма, има един еничар, който обслужва интереса на Доган и ДПС. Един ден момата ще бъде раследван и да се надявам да има справедливост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.