Държава в държавата: Режат 1500 дка от Бургас заради „Лукойл”

1 2 349

Държава в държавата – това се оказа „Лукойл” и злощастното заключение намери ново потвърждение – процедура за прекрояване на общинската граница между Бургас и Камено предприе местната областна управа по искане на по-малката община. Ако тя бъде завършена, около 1500 декара ще преминат от Бургас към Камено.

Земята е част от рафинерията „Лукойл“. По-голямата площ на нефтозавода се намира в Камено, а сега идеята е той да бъде „преместен“ напълно. Бургаската общинска администрация обаче е дала отрицателни становища и се очаква местният парламент в областния град да отхвърли предложението на сесия днес.

В корена на спора са стари разминавания при разчертаването на землищните граници. Първото картиране на местните ниви и мери е извършено през 1959 г. при колективизацията. През 1981 г., при вече съществуващ нефтокомбинат, е сложена друга граница – и именно тогава част от него се оказва в Бургас, по-специално – в кв. „Долно Езерово“.

Малко след демократичните промени с възстановяването на частната собственост е направен опит да бъде върнато положението от 1959 г., но неуспешно. Така днес рафинерията изпитва неудобства да контактува с две общини, а кметът на Камено Жельо Вардунски (ГЕРБ) е тръгнал да „оправя нещата“.

„Сегашната ситуация създава объркване за „Лукойл“ – колко ще плащат на Бургас, колко ще трябва да плащат на Камено (местни данъци и такси – б.а.). И те са объркани и казват: „Защо не се разберете двете общини къде сме и какви данъци да плащаме и на кого?“. Те имат молба да се уточним ние. Те не са казали „искаме да сме в община Камено или в община Бургас“, заяви Вардунски пред БНР.

Реклама

Също пред радиото служители на община Бургас твърдят, че ползата от промяната би била единствено за рафинерията, тъй като тя ще получи по-лесно административно обслужване. Но добавят, че Бургас няма намерение да отстъпва от интересите си.

Целият този казус е любопитен на фона на танталовите мъки, които редови граждани срещат при опит да прекроят общинските граници. Стотици са случаите в България, при които някое селце иска да смени общината, но не успява. А сега процедурата е задвижена веднага, след като на 25 ноември Камено е отправила искането.

Бургаският общински съветник от ДБ Даниела Божинова иронично припомни в социалните мрежи какво се случи преди десетина години, когато жители на Камено поискаха да се присъединят към Бургас:

„С два референдума с 82% активност гражданите на Черни връх, Камено, се опитаха да преместят границата на община Камено и да дойдат при нас в Бургас, защото и те, както „Лукойл“, се оплакват от сериозни административни трудности.

Но не им позволиха – нямали достатъчно активност. Обаче това, което обикновените хора не могат, го могат големите пари – ето, кметът на Камено се е задействал, има областна комисия по въпроса.

Ще се загуби много време на администрацията, платено от нас, да се пише, заседава и разсъждава по въпроса.“

1 Коментар
  1. ИСТИНАТА казва

    А,КОГА и КОЙ ще обяви НЕЗАВИСИМОСТ на тези 1 500 дка?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.