Игричките свършиха! Кабинетът реже предсрочно мандата на Гешев

0 3 180

„Приключваме формалната част на подготовката на предложението за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и в следващите дни ще го представим на вниманието на пленума на Висшия съдебен съвет“, съобщи в неделя правосъдният министър Надежда Йорданова.

На 8 февруари Конституционният съд излезе с решение, че правосъдният министър има право да поиска започване на процедура във Висшия съдебен съвет за отстраняване на главния прокурор.

Решението влезе в сила миналата седмица. „Целта ми не е да правим сензация от това, целта ни е да приложим закона в цялата му строгост, няма да говоря по темата с Висшия съдебен съвет чрез медиите.

Реклама

Това е изключително сериозен въпрос, така че първо ще представя предложението на членовете на ВСС и след това ще го коментирам с публиката и обществото“, заяви Надежда Йорданова и добави: „Има широка палитра от различни казуси, които ще представим на вниманието на Висшия съдебен съвет“.

„Ситуацията поставя Висшия съдебен съвет пред огромен тест, там има професионалисти, аз очаквам те да приложат конституцията, така, както се очаква от едни професионалисти.

Ако се провали на този тест, който обществото поставя, и законодателната, и изпълнителната власт и обществото ще предприеме необходимите коригиращи действия“ допълни правосъдният министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.