Депутатът от ГЕРБ си призна: Явих се в съда като адвокат, докато бях под карантина

1 4 089

Депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев призна, че е нарушил карантината си, за да се яви като адвокат по дело в съда. Балачев обаче се оправдава – пуснал си два теста и те били отрицателни. Narod.bg пръв съобщи новината, че гербопитек е на мушката на МВР заради погазване на карантината, за което престъпление НК предвижда ефективна присъда лишаване от свобода.

Според сега действащите правила обаче от карантина предсрочно могат да се освободят само контактните, които имат бустерна доза и представят отрицателен PCR тест. В случая Балачев е бил с ковид, тъй като предписаната му изолация е 10 дни.

Реклама

В края на миналата седмица първо Narod.bg съобщи, че полицията във Варна проверява информацията, че депутат е нарушил карантината си. Той трябвало да е в изолация от 26 януари до 4 февруари, но на 1 февруари се е явил като адвокат в съда.

За нарушаване на карантина по време на пандемия Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

„Не съм подписвал акт на разпореждане от РЗИ за налагане на карантина. Преди да се явя като адвокат по гражданско дело съм направил тест за Ковид – 19, на 31.01 и непосредствено преди заседанието по дело на което се явих, като защитник на 01.02. 2022.”, оправдава се гербопитекът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.