Спецпрокуратурата рови сметки в Кипър, свързани с мръсни пари за „Барселонагейт”

2 2 274

Почти 2 години след началото на разследването по „Барселонагейт“ и 8 месеца след публичното изявление, че спецпрокуратурата работи по пране на пари, стана ясно, че ведомството е изпратило миналия четвъртък европейска заповед за разследване до Кипър за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

Това съобщи по Нова телевизия говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Целта на тв участието му бе да убеди зрителите, че вътрешният министър Бойко Рашков не е прав, като обвинява прокуратурата, че умишлено бави разследванията, свързани с бившия премиер Борисов.

И да заплаши, че разследването ще блокира, ако се закрие спецпрокуратурата, каквито са плановете на новите управляващи.

Говорителят Кръстев бе особено пестелив в споделянето на подробности за по думите му „интензивната дейност на прокуратурата“, защото може да се осуети „разкриването на обективната истина“.

Реклама

„Заповедта за Кипър е свързана със съмнението, че се перат пари от България, през Кипър към Испания“, съобщи Кръстев. Въпросното съмнение е факт, още като гръмна скандалът за къщата, Мис „Бикини“ Борислава Йовчева, фиктивния съпруг и бутика за модни дрехи.

В средата на седмицата избухна задочен скандал между МВР и прокуратурата кой какви документи е получил от Испания по казуса „Барселонагейт“. Говорителят Кръстев отново заяви, че испанският доклад, пратен до МВР, няма подписи, няма автори. Не е ясно кой и защо го е правил и заключи, че вероятно става дума за оперативна информация на испанското МВР до нашето.

Лицата, посочени в този доклад (Бойко Рашков каза, че са Йордан Христов, Илиян Пенев-Мацола, Бойко Борисов, бел. ред. ), не са новина за прокуратурата и са разпитани вече. По повод разпита на Борисов говорителят заяви следното: „През октомври 2021 г. е извършен разпит на лице, което е заемало висша държавна длъжност, а именно бившият премиер Борисов.

Други политици не се разпитвани. Други публични личности не са викани, освен ако г-жа Йовчева може да бъде наречена публична личност.“. Едва миналата седмица бе съобщено, че Йовчева е разпитвана миналата есен за къщата в Барселона. Говорителят отново отказа всякаква подробности, за да не накърни „разкриването на обективната истина.“

Той подчерта, че испанската справка, пратена им и от МВР, и от ДАНС, не може да послужи като доказателство по разследването.

В нея имало медийни снимки, за които прокуратурата не знае дали са истински, но можело да се предположи, че на едната се виждат двама души, единият е по анцуг и приличал на Бойко Борисов.

2 Коментара
  1. Бай Гошо казва

    Спешно и неотложно закриване на спецпрокуратура , отстраняване на Кешев и чак тогава може да се очаква обективно следствие по аферата мис Гащи

  2. Затвор за тиквата казва

    Ровят, но не искат нищо да намерят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.