Волен Сидеров бесен на нежния Иво Никодимов, търкал ареста след негов Covid донос

0 4 742

Волен Сидеров е вдигнал мерника на нежния журналист от БНТ Иво Никодимов. Лидерът на „Атака” обяви, че е започнал разследване срещу гологлавия репортер и се заканва, че ще води дела срещу него. Причината – заради „донос от това лице” лежал в ареста на 3 РПУ в София.

Разпрата между двамата започва преди две години, когато Никодимов в качеството си на „един от дежурните „Новини” на дирекция информация на БНТ” и имащ задължението да следи редакционната поща, получава съобщение от политическа партия „Атака”, в което е цитиран лидерът й.

Призивът на Сидеров е вярващите да излязат и да ходят на църква, защото Бог е над Мутафчийски. По онова време генералът ръководи Националният оперативен щаб за справяне с пандемията.

Иво Никодимов и колегите му обаче преценили, че в писмото до телевизията-майка има данни за престъпление по глава 10: „Престъпления против реда и общественото спокойствие, член 320 от Наказателния кодекс”.

Редакцията преценила, че не бива да се дава трибуна на подобна позиция, но пък Иво Никодимов решил, че трябва да разкаже за „депешата” пред прокуратурата. Писмото на Волен било изпратено до органите на правосъдието, придружено със сигнал от репортера на БНТ1 с дата 12 април 2020 г.

В резултат на подадения от журналиста сигнал, Волен е задържан и арестуван на 15 април в столичното 3 РПУ. Привлечен е като обвиняем от разследващ полицай Николай Вътев. Той пък е установил, че в досъдебно производство са събрани достатъчно доказателства за виновността на лицето Сидеров.

Причината е информация, прочетена в национален ефир по телевизия „Алфа”, предаването „Неделник”, където националист №1 приканва вярващите да отидат на църква, в което Иво Никодимов вижда подбуждане към престъпление.

„Отидоха там, за да покажат, че са с маски, че са страхотни вярващи ли?! Че ти ако си много вярващ, ти не можеш да носиш маска. Кое е по-важно – държавата или Бог?”, зове от ефира Волен Сидеров и пита хората дали като се явят пред Божия съд ще бъдат с маска, ще кажат ли: „Идваме при теб Господи с маска на лицето”.

Обяснява, че покрай вируса е създадена една изкуствена психоза и по този начин се е посегнало и на светата литургия. „Или имаш вяра, или слушаш генерал Мутафчийски”, обяснява атакистът. Тези слова обаче са окачествени като престъпление по член 320, алинея 1.

Прокуратурата се задейства почти на мига и Сидеров е закопчан на бързо. Волен допуска, че това е така, защото Иво Никодимов „е тяхна агентура”. „През 2017 г. имаше интересен случай с журналиста от БНТ.

Реклама

Тогава цялата държава беше вдигната под тревога, за да се установи кой, аджеба, е нанесъл побой над него. Мога да представя кадри и снимки! Той бил минавал през Борисовата градина посред бял ден и изведнъж го нападнали и набили. Премиерът Бойко Борисов тогава се бе обадил от чужбина и казал всички да се задействат, цялото МВР, заедно с министър Младен Маринов и т.н. През това време Никодимов е в болница.

Имам данни, че през това време само в 1 РПУ са разпитвани над 200 души – футболни фенове и всякакви други обичайни заподозрени. Накрая попадат на тези, които са го набили и те казват, че тогава, когато са го нападнали, той не е бил сам. Бил е, да кажем, с някакъв свой другар в храстите на Борисовата градина, не на самата алея. И изведнъж случаят приключи набързо.

Биячите станаха ясни, но Иво Никодимов обяви, че няма жалби, няма оплаквания, всичко било наред. Защо?! Аз сега ги издирвам, правя частно разследване по този странен случай. Това са хора, които са го заварили с другия човек. Понеже са консервативно настроени, не са приели това, което са видели, все пак е публично място – парк, скочили са и са ги набили.

Имало е още един човек. Питам какво стана?! МВР и прокуратурата ли укриха и замазаха историята?! Какво смята по въпроса и Бойко Борисов?! Той беше казвал, че има любим журналист – Иво Никодимов, а неговият любим политик е Ангел Джамбазки. С кой е бил в храстите Иво Никодимов е въпрос на разследване!

Аз ще направя така, че ще покажа този случай. Но мен не ме интересуват изпълненията на пострадалия тогава Иво Никодимов, а защо написа донос срещу мен. Макар да имам отговор – защото е агентура на МВР и прокуратурата.

Може да е бил принуден да напише оплакване, за да ми бъдат повдигнати обвинения, защото тогава започваше истерията, наречена „пандемия”. И понеже съм човек, който води след себе си хора, са се уплашили, че ще правя протестно движение срещу цялата тази измама”, разказва пред репортер на „Уикенд” Волен Сидеров. Той допълва, че обвиненията срещу него са отпаднали, но той щял да има претенции за набеждаване от страна на Иво Никодимов.

Сидеров ще заведе два иска срещу колегата – и наказателен, и граждански. Освен това щял да настоява за среща с ръководството на БНТ, както и с всички журналистически асоциации у нас, за да ги пита дали се побира в Етичния кодекс на журналиста някой да каже, че бидейки дежурен е видял нещо, което е публична изява и го е докладвал.

Волен ще пита и защо човек като Никодимов продължавал да бъде водещ репортер в БНТ, да коментира теми като демокрация, бюджет и какво ли не. „Може ли доносник да бъде водещ в държавната телевизия”, такъв въпрос щял да оправи лично към Емил Кошлуков и СЕМ. Подготвял няколко дела за набедняване и нанасяне на щети. Бил сигурен, че ще го осъди, защото чрез доноса опетнил името и дейността му.

„И при Цацаров, и при Гешев бях вкарван в ареста. Те се правеха, че не знаят какво се случва, макар да знаеха, че задържането ми бе абсолютно незаконно. Ще ги съдя и тях. Борисов също се правеше, че не знае какво става. А всяка сутрин в 8 му докладваха: „Господин генерал, обажда се дежурния МВР…”.

Присъствал съм на такива доклади в кабинета му. Всичко се докладваше – кой пресякъл на червено, кой ударил жена си, кой къде какво казал… Всичко, ама абсолютно всичко.

Когато излязох от 3 РПУ, казах, че Борисов и Влади Горанов трябва да дадат пари да оправят тоалетните, защото бяха ужасни и гадни. Не се знае кой ще попадне в тях. Тогава бях аз, утре може да са те”, обобщава ситуацията Волен Сидеров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.