ЧЕГЪРТАНЕ: Иван Гешев порязан за имотите

1 2 945

Преса срещу главния прокурор Иван Гешев става все по-тежка – след като кабинетът оряза с 20 милиона бюджета на прокуратурата заради тоталното ѝ бездействие срещу корупцията по високите етажи, сега дойде нов удар! Конституционният съд реши, че няма нарушение в основния закон при прехвърлянето на имотите на Бюрото по защита от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

Гешев оспорваше прехвърлянето на дълготрайните активи с аргумента, че нарушава баланса във взаимоотношенията между висшите държавни органи в страната, пише „Лекс”.

Тезата в искането му беше, че тъй като имотите, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет, предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Реклама

Решението на КС, с което отхвърля мотивите на главния прокурор предстои да бъде публикувано.

По предварителни данни дълготрайните активи (към 28.09.2021 г.), преди преминаване на Бюрото по защита към МП, възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв.

Преди да влезе в сила законодателната промяна, с която Бюрото беше отнето на главния прокурор,част от материалните активи са били прибрани от прокуратурата.

Общо 60 вещи не са предадени на Министерството на правосъдието, сред които има автомобили, косачки, хладилници и дори трактори, разкри бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев.

1 Коментар
  1. Марияна казва

    Аз пък НЕ му искам оставката! Сигурна съм, че повечето от тези дето я искат нямат представа как работи, какво е свършил или не. Аман от овце, които нямат собствено мнение и просто повтарят каквото са чули!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.