Първо в Narod.bg: Прокурор нищи рекетьора от ГЕРБ Тодор Попов, грозят го 10 г. затвор

0 3 360

Най-сетне! Пазарджишката прокуратура е образувала преписка за рекетьорските действия на кмета от шайката Тодор Попов и неговия приближен Димитър Търпов. Наказателният кодекс дава до 10 години килия за престъпленията на кмета на Пазарджик, бутащ се в най-близкия кръг на сикаджията Бойко Борисов, научи Narod.bg.-

Както вече няколкократно писахме, през 2019 г. Търпов, началник на Областна инспекция по труда – Пазарджик и Тодор Попов – уж независим кмет на община Пазарджик, но подкрепен от Бацетата, започват да оказват нерегламентиран натиск върху търговци и клиенти на няколко фирми, които до този момент са се занимавали с дезинфекция, дезинсекция и дератизация на територията на община Пазарджик и областта.

Натискът включва и заплахи по телефона осъществени лично от Търпов и фена на „белото“ Попов, потвърди общинският съветник и едър бизнесмен Благо Солов.

Целта им е да отклонят клиенти на тези фирми и да ги насочат към други, приближени до двамата пещерски фирми.

Фирмите, към които по този начин е насочен огромен финансов ресурс в това число и публични средства, са:

„Ди Ен Си Гарант“ ЕООД – Пещера със собственик и управител Симеон Любенов Търпов – баща на областния началник Димитър Търпов и „Си Ди Ти Груп“ ЕООД – Пещера, със собственик и управител Мария Тодорова Игнатова – майка на съпругата на областния началник Търпов. (Има данни и за трета фирма, също собственост на Мария Игнатова)

Връзката между Димитър Търпов и фирмите е безспорна, тъй като техните собственици и управители са съответно негов баща и майка на съпругата му.

Връзката между кмета Тодор Попов и Димитър Търпов се осъществява през кметския брат – Иван Димитров Попов, който е кум на Търпов. Именно кметският брат Иван Попов се занимава и сам извършва много от изброените дейности. Той е и човекът, който лично попълва и подписва протоколите за извършената дейност дезинфекция, дезинсекция и дератизация.

Информацията за оказван натиск от страна на Попов и Търпов стана известна от писмо, което потърпевшите са изпратили до бившия премиер Бойко Борисов и централата на ГЕРБ, но оттам – пълна тишина.

Данните бяха публикувани в Narod.bg, в пазарджишкия сайт „Виделина“, в страницата на Благо Солов във фейсбук, както и в най-голямата пазарджишка група в социалната мрежа – „Аз съм от Пазарджик“.

Ето какво пише по темата Благо Солов, собственик на мебелна къща „Явор”:

Реклама

За съжаление другите местни медии не проявиха никакъв интерес към публикацията и не счетоха за нужно да направят журналистически разследвания по горещата тема или поне да попитат Попов и Търпов дали ще отрекат или ще потвърдят изнесените данни.

Гузното им мълчание има своето логично финансово обяснение. Някои от тях, особено кабелната телевизия „Телемедиа“, която вече има нов собственик, получават значителни суми от Община Пазарджик по договори за медийно или информационно обслужване.

За разлика от притеснението на местните журналисти, Районна прокуратура Пазарджик не се притесни да се поинтересува от случая и да приложи закона, независимо че в него беше намесено името на градоначалника.

В отговор на мое запитване от там ме информираха, че прокуратурата се е самосезирала на база на медийните публикации и социалните мрежи за действията на Тодор Попов и Димитър Търпов и е образувала преписка по случая във връзка с евентуално престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс.

Въпросният член от НК предвижда наказание до 5 години ако длъжностно лице превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда. Когато лицето е на отговорна длъжност като кмет например и сумата е голяма, наказанието достига до 10 години.

Тъй като се касае за проверка за евентуално извършено престъпление от длъжностно лице – кмет на община, Районната прокуратура в Пазарджик е изпратила преписката на Специализираната прокуратура в София, която е компетентна да извърши проверката и евентуално да повдигне обвинение.

Напоследък към прокуратурата в България се отправят сериозни критики, че защитава някои представители на властта и не ги разследва ефективно.

В Пазарджик също битуват слухове за обвързаност между представители на местната власт и магистрати.

На този фон решението на Районната прокуратура в Пазарджик изглежда като изненадващо смела постъпка, която е на път да опровергае слуховете, че в местната прокуратурата всички се страхуват от Попов и неговите политически приятели.

До момента нито Тодор Попов, нито Димитър Търпов са отрекли или опровергали публично изнесената в медиите информация за осъществяван от тях натиск с цел завземане на бизнес, свързан с дезинфекция от фирми близки до Търпов.

Не е отречена или опровергана информацията, че близки на Търпов притежават фирми за дезинфекция и че Община Пазарджик е избрала точно тях за изпълнители и им плаща за тази дейност, както и че кметският брат Иван Попов също е ангажиран с тази дейност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.