ДАЛАВЕРА: Червен кмет продавал общински имоти на шофьора си, после жена му ги откупувала

0 2 117

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси на бившия кмет на Стражица от БСП Румен Павлов – Пантерата, въртял далавери с общински имоти. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

За ексградоначалника на Стражица, бивш шампион по борба, е констатирано, че е допуснал нарушение, след проведена тръжна процедура през 2016 г.

Общински имот с площ от 607 кв. м е бил продаден за 11 472,30 лв. на мъж, назначен с трудов договор като шофьор в общината.

През 2017 г. той продал същия имот на съпругата на кмета за 6340 лв. Според съда в случая има икономически обвързаности и тогавашният управник на Стражица е действал в свой, частен интерес.

Реклама

Относно сключен договор за покупко-продажба на имот – частна общинска собственост, на 2 септември 2019 г., отново закупен от същия шофьор в Общината, съдът счита за неправилно, че кметът не си е направил самоотвод при сключване на договора.

Продаденият имот е с площ от 1020 кв. м и граничи с хотел, собственост на тогавашния градоначалник.

Потвърдена от съда е наложената от антикорупционната комисия глоба в размер на 5000 лв.

За Павлов това е трето решение на КПКОНПИ, с което е установен конфликт на интереси. Първото решение е от 20 февруари 2019 г., когато за сключени от него 12 договора в частен интерес му е наложена глоба в общ размер 60 000 лв.

С решение на комисията от 13 май 2020 г. за установен конфликт на интереси отново му е присъдена санкция в размер на 15 000 лв., като е постановено и отнемане на сумата от 53 350 лв. за това, че е подписал платежни нареждания за доставки на гориво, обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотела, стопанисван от брат му и дъщеря му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.