В „кървавата сряда“: МВР на ГЕРБ бие и върши престъпления, журналист е една от жертвите

1 2 050

Софийският районен съд (СРС) прие, че арестът на журналиста Димитър Кенаров по време на антиправителствения протест на 2-ри септември миналата година е бил незаконен, а в действията на полицаите има данни за престъпление.

За решението на съда съобщиха в Twitter от „Репортери без граници“, като призоваха МВР да не обжалва.

Адвокатът на Кенаров – Стоян Мадин, е потвърдил за Нова тв за решението, което не е окончателно. В мотивите си магистратите са записали, че по делото липсват доказателства, както и че атаките срещу журналисти са особено сериозни нарушения на човешките права.

Реклама

Министерството на вътрешните работи призна за първи път, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно. Това става в писмо, изпратено от служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд, година след ареста на мъжа.

Случаят на Кенаров е от 2 септември 2020 г., по-известен като „кървавата сряда“. Той, заедно с много други е задържан по време на антиправителствените протести в центъра на София. Въпреки опитите му да докаже, че е журналист. Малко повече от година по-късно и след две жалби, МВР официално призна – Кенаров е бил бит и незаконно задържан. При първоначалната проверка от прокуратурата не откриха данни за прекомерна употреба на сила.

В началото на януари тази година Софийската градска прокуратура за пореден път е отказа да образува разследване по случая.

Според нея служителите на реда дават „категорични сведения, че са видели Кенаров да хвърля към полицаите различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания“.

1 Коментар
  1. Тиква Банкянкска казва

    И кои точно милиционери са били журналиста ? Имената им ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.