Рекетът на Пепи Еврото по „Осемте джуджета“ вече е в Страсбург

3 4 049

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург ще разгледа с приоритет жалбата на Явор Златанов – един от пострадалите от схемата, разкрита в разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) „Осемте джуджета“. Жалбата на Златанов е за допуснати от българските власти нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека, съобщават от Антикорупционния фонд.

Фактът, че жалбата ще бъде разгледана с приоритет, означава, че съдът е приел, че с нея се засягат проблеми от голям мащаб.

Разследването, излъчено в два сезона през лятото на 2020 и 2021 г., показа първо разказа на собственика на асансьорния завод „Изамет“ Илия Златанов, който в опит да разреши конфликта със сина си Явор и друг съсобственик е бил посъветван да се обърне за съдействие към бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Пепи Еврото.

В резултат няколко дни по-късно Явор Златанов е арестуван по обвинение и разследване за организирана престъпна група за рекет. По думите на Златанов-баща впоследствие от семейството прокуратурата иззема голямо количество злато и пари, които в крайна сметка са присвоени от тогавашната съпруга на Петров – Любена.

В крайна сметка Златанови – баща и син, са били принудени да прехвърлят голяма част от бизнеса си на посочени от Петьо Петров, съпругата му и техни адвокати лица.

Във втория сезон пред АКФ и Явор Златанов представи своята версия. Той потвърди голяма част от казаното от баща му, като разказа как, докато е бил арестуван, здравословното му състояние се влошава и той губи единия си бъбрек Това е било използвано като форма на натиск, за да прехвърли той частта от бизнеса си.

Реклама

Казусът от „Осемте джуджета“ влезе в списъка на премиера Кирил Петков, който той предаде на прокуратурата. Няма данни държавното обвинение да е извършило проверка на данните, изнесени от Антикорупционния фонд, в които бяха намесени имената и на прокурори и магистрати.

Какво се твърди в жалбата на Явор Златанов до съда

Процесуална принуда, използвани привидно легитимни процесуални средства и отказ на институциите – МВР и прокуратурата, да разследват, както и липса на вътрешноправни средства за защита. Това са част от аргументите на Явор Златанов, посочени в жалбата му до Европейския съд по правата на човека, съобщават от Антикорупционния фонд. Негови процесуални представители са адвокатите Михаил Екимджиев и Катина Бончева.

„В жалбата си до Европейския съд в Страсбург Явор Златанов претендира, че изземването на пари и вещи като веществени доказателства в хода на разследването срещу него е допуснато чрез използване на привидно легитимни процесуални средства, при формално спазване на правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), но с користна цел – присвояване на иззетите вещи чрез лица, приближени на водещите разследването прокурори от Специализираната прокуратура (СП). Златанов претендира и че е осъществено заграбване на бизнеса му чрез брутална процесуална принуда (задържане в ареста при опасно за живота състояние и при липса на адекватно лечение).“

Според Златанов е налице фактически отказ на замесените институции – най-вече прокуратурата и МВР – да извършат проверка по данните, изнесени в журналистическото разследване. „Този отказ е разгледан през призмата и на публичните коментари на главния прокурор Иван Гешев по случая, които го омаловажават, и се подчертава добре известната на ЕСПЧ безконтролност на българската прокуратура“, уточняват още от АКФ.

Явор Златанов претендира също така липсата на ефикасни вътрешноправни средства за защита, доколкото съдът не може да контролира законността на действията на СП, с които иззетите като веществени доказателства ценности на Златанов са върнати на други лица в нарушение на НПК и задължителната практика на Върховния касационен съд, нито може да контролира ефективно процесуалните действия по време на досъдебната фаза на процеса, която е под пълното ръководство на прокуратурата.

3 Коментара
  1. Корифей Ботушеф казва

    Ама и тия заядливци са много дребнави. За някакви си мижави я има, я не и 45 кила злато и заради някакви си там стотина милиона в кеш и имоти , да хабят ценото време на магистратите и да правят за такива дреболи , супер проблеми и медиина пушилка, СРАМОТА!

  2. майната казва

    Ей, Това е стабилност, ни напред, ни назад ! Правораздаване до дупка/шушка/ ! Счупихте им държавата, келеметори такива ! И сега кво, ще бачкаме за заплати ? Айде де !?

  3. […] Рекетът на Пепи Еврото по „Осемте джуджета“ вече е в С… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.