Властта сезира КПКОНПИ за ректор на шайката, раздал 3,5 млн. бонуси за два месеца

3 5 036

Просветният министър акад. Николай Денков е сезирал КПКОНПИ срещу ректора на Техническия университет-София заради финансови нарушения във вуза. Новината, съобщена от offnews.bg, бе потвърдена и от пресслужбата на МОН.

Сигналът на МОН до антикорупционната комисия е от 25 януари т.г. Той се базира на одитен доклад на министерството, започнал на 7 януари т.г. по сигнал на бившия зам.-ректор проф. Веско Панов, който подаде жалба до ВАС срещу избора на ректор на ТУ-София през декември м.г. Тогава съдът уважи жалбата му и отмени избора на ректор, но просветният министър отказа да назначи служебен ректор, след което проф. Кралов бе преизбран.

Одитът на МОН в ТУ-София засича различни финансови нарушения във вуза. Подобно на ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков, и в ТУ-София ректорът си е раздавал сам парични награди, нарушавайки по този начин закона, заключават одиторите на МОН, цитирани от offnews.bg.

По техни данни само за два месеца и 10 дни в техническия вуз са били раздадени общо близо 3.5 млн. лв. допълнителни възнаграждения, като някои хора са получавали такива повече от веднъж за месец.

В периода 1 ноември 2021 – 10 януари 2022 г. например са издадени 68 заповеди за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения – 47 – за заемащи ръководни функции, 39 – за персонал, който не е научно-преподавателски с ръководни функции.

Реклама

През ноември и декември ректорът на ТУ-София, един от любимите вузове на шайката ГЕРБ със златните ремонти, подписал заповеди за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения за съществен принос при изпълнение на служебните задължения, като в списъците с наградените присъства и неговото собствено име.

По този повод министър Денков e написал до председателя на КПКОНПИ, че в списъците на лицата, които ще получат парични награди, фигурира и самият проф. Кралов, „от което следва, че е упражнил правомощия в свой частен интерес, в несъответствие на чл. 58 от ЗКПКОНПИ и представлява индикатор за наличие на конфликт на интереси“.

„Така издадените заповеди са в нарушение на чл. 11, изречение 2-ро от Вътрешните правила за работна заплата, където е регламентирано, че паричните награди на ректора се определят от председателя на Общото събрание на ТУ-София, което от своя страна не съответства на чл. 29, ал. 2 от Закона за висшето образование“, пишат от МОН. От одита става ясно, че в заповед от 11 ноември м.г. са платени 179 000 лв. на 88 преподаватели, а 4 800 лв. от тях ректорът е подписал за себе си.

По-късно проф. Кралов е издал още две заповеди за допълнителни възнаграждения, подписани и от главната счетоводителка. В тях се отчитат 24 083 695 лв. при бюджет от 29 187 000 лв. Част от хората, получили допълнителни възнаграждения, са включени по два пъти, като например самият ректор, констатират одиторите.

„От изложеното следва, че на проф. дн инж. Ив. Кралов е определено допълнително възнаграждение за изпълнение на длъжността ректор и за изпълнение на академичната длъжност „професор”.

В качеството си на ректор същият не може да получава други възнаграждения, освен определените му в Наредба №23 от 27.08.2020 г. за начина за определяне на размера на възнагражденията на ректорите на държавните висши училища по договорите за управление, сключени с министъра на образованието и науката“, пишат одиторите в доклада си до министър Денков.

3 Коментара
  1. Тиква Банкянкска казва

    Кралов – име точно за крадец от Шайката на Боко Тиквата

  2. Герасимов казва

    Аман от БКП-ГЕРБ-партийни престъпници, „борещи“ с дребната престъпност за да прикрият своята едра престъпност и корупция! Денков от 12 години няма нищо общо с науката – партийно-назначен чиновник, зам. министър на МОН за рапределяне за партийно ежегодно „усвояване“ на стотици бюджетни милиони за „научни изследвания“! Така си купи и титлата „академик“ – доказателство за партийнната му „научност“! Ако се бръкне с финасова ревизия във ръководения от Денков „Фонд научни изслвеедвания“ 60-те млн. откраднати по автомагистралите ще са дребни джобни стотинки за партийната мафия! В момента „усоява“ освен за „научни изледвания“ и стотици милиони около КоВид-19 и далверите в обрзаованието! Само далаверите с партийната „ЖАР-компютърс“ са за десетки милиони за стари непродаваеми 11″ нотебуци купувани на 5-торни цени! Партийно раяздутия чиновнически персонал, особено новите 3 броя дирекции по инфо-технологи и „сигурност“ (с ежедневно хакване и разпадане на сърверите) – „усвоява“ милиони без да е дал едно методическо указаное как да се провеждат уроците по интернет, да не говориме за изследване за негативите върху психиката и физиологията на децата!

  3. ПОСТОЛ казва

    От космоса личи че и ти си намазал от заповедите на проф. КРАДЛОВ, иначе нямаше толкоз да се пенявиш.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.